«Πράσινο φως» για την έλευση ξένων πανεπιστηµίων στη χώρα µας δίνει η ψήφιση του νέου νόµου, που επιτρέπει την ίδρυση µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων, µε τη µορφή παραρτηµάτων ΑΕΙ της αλλοδαπής.
Αµερικανικά πανεπιστήµια, όπως το Yale, το Columbia και το Johns Hopkins, καθώς επίσης και βρετανικά, αλλά και κυπριακά, όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου και το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, ετοιµάζονται να εγκατασταθούν στη χώρα µας και να υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το ακαδηµαϊκό έτος 2025-2026.


Ποια ξένα πανεπιστήµια έρχονται στην Ελλάδα

Ηδη ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει πραγµατοποιήσει συναντήσεις µε εκπροσώπους µεγάλων ξένων πανεπιστηµίων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτηµάτων στη χώρα, αξιοποιώντας και τους Έλληνες πανεπιστηµιακούς της Διασποράς. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συµφωνιών µε χώρες που επιθυµούν πανεπιστήµιά τους να ιδρύσουν παραρτήµατα, για τα οποία η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ορίζει τους αυστηρούς όρους και τις προϋποθέσεις. Το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» καταγράφει τα πανεπιστήµια που έχουν µέχρι τώρα εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα.


Deree και Anatolia

Το αµερικανικό κολέγιο της Ελλάδας Deree περιµένει την επεξεργασία του νόµου για να δει πώς θα προχωρήσει, όπως δηλώνουν στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» οι αρµόδιοι του κολεγίου. Το αµερικανικό κολέγιο Anatolia της Θεσσαλονίκης έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του αρχικά για τις Σχολές Επιστηµών και Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών και ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονοµικών σε προπτυχιακό και µεταπτυχιακό επίπεδο. Σηµειώνεται εδώ ότι οι Αµερικανοί φοιτητές προτιµούν την Ελλάδα για τις σπουδές τους.

Βολιδοσκοπούν οι Βρετανοί
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από βρετανικά πανεπιστήµια, όπως λέει ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, µάλιστα, βρετανικά πανεπιστήµια µέσω δικηγορικών εταιρειών βολιδοσκοπούν το «τοπίο» στην Ελλάδα. Ήδη πάντως βρετανικά πανεπιστήµια έχουν παραρτήµατα σε χώρες του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήµιο Queen Mary, που έχει Ιατρική Σχολή στη Μάλτα, και το UCL στο Ντουµπάι.


Γαλλικό ενδιαφέρον

Η γαλλική πρεσβεία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να πείσει τα γαλλικά πανεπιστήµια να αυξήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Υπάρχουν ήδη 18 διπλοί κοινοί τίτλοι µεταπτυχιακών σπουδών (master) και 10 ευρωπαϊκές πανεπιστηµιακές συµµαχίες, συµπεριλαµβανοµένων ελληνικών και γαλλικών Πανεπιστηµίων.


Απόβαση Γερµανών

Τον Μάρτιο αναµένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι 14 µεγάλων γερµανικών πανεπιστηµίων, προκειµένου να επισκεφθούν πανεπιστήµια σε Αθήνα και Κρήτη, µε σκοπό να υπάρξει µία πρώτη γνωριµία και να συνάψουν συµφωνίες.


Κυπριακά µε κύρος

Πρώτο βήµα για τη δηµιουργία παραρτήµατος στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµίου Κύπρου θεωρείται η σύναψη του Mνηµονίου Στρατηγικής Συνεργασίας µε τον Όµιλο Ιατρικό Αθηνών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο, εκτός από την ίδρυση Ιατρικής Σχολής, µελετά και τη δηµιουργία κοινωνικών σχολών, όπως Νοµικής και Ψυχολογίας. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου έχει ήδη παράρτηµα της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη της Γερµανίας, µε άδεια της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, το οποίο παράρτηµα λειτουργεί µε τους κανόνες της Γερµανικής ∆ηµοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήµιο Κύπρου ως κριτήρια των αιτήσεων εισδοχής στην Ιατρική Σχολή έχει: γενικό βαθµό 18 και άνω, απαραίτητο µάθηµα κατεύθυνσης τη Βιολογία, αλλά και ένα ακόµα εκ των Μαθηµατικών ή Χηµείας ή Φυσικής, αλλά και αποδεικτικό άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας, ενώ επιπλέον απαιτείται συστατική επιστολή από το Λύκειο ή καθηγητή πανεπιστηµίου, σύντοµη έκθεση προσωπικών στοιχείων και ενδιαφερόντων, επιστολές ή πιστοποιητικά που αφορούν νοσοκοµεία, κλινικές, που θεωρούνται επιπρόσθετα προσόντα, αλλά και προσωπική συνέντευξη. Η κοινοπραξία µε την επωνυµία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited ενδιαφέρεται να λειτουργήσει Ιατρική Σχολή σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδροµίου του Ελληνικού.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» της Κυριακής