Tην 32η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην κατάταξη του περιοδικού «Nature» αναφορικά με την συμβολή ων χωρών στην παγκόσμια έρευνα υψηλού επιπέδου.

Ο νέος δείκτης του περιοδικού προσδιορίζεται με βάση τις δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά με την Ελλάδα να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στη λίστα. Ως κριτήριο χρησιμοποιείται πρωτίστως ο αριθμός των άρθρων που δημοσιεύονται σε 68 αυστηρά επιλεγμένα περιοδικά από διάφορα επιστημονικά πεδία, αναλύοντας την προέλευση (χώρα και ερευνητικός φορέας) των συγγραφέων κάθε επιστημονικής δημοσίευσης και σταθμίζοντας την ειδική βαρύτητα κάθε άρθρου.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ και ακολουθούν Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία και Βρετανία, ενώ από τις γειτονικές χώρες η Τουρκία είναι στην 38η θέση, η Κύπρος στην 53η θέση και η Βουλγαρία στην 56η.

Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ο νέος δείκτης μετρά και την «οικονομική αποδοτικότητα» της επιστημονικής έρευνας, ενώ, με αυτό το κριτήριο η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια από τις πιο παραγωγικές και αποδοτικές χώρες. Αυτό γιατί οι υψηλού επιπέδου επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις συγκριτικά χαμηλές εθνικές δαπάνες για την Ερευνα.

Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα εμφανίζεται πιο αποδοτική επιστημονικά από χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Αυστρία κ.α.

Τέλος, ο δείκτης καταγράφει ότι ο αριθμός των κορυφαίων ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων το 2013 εμφάνισε κάμψη σε σχέση με το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Έλληνες μείωσαν και το αλκοόλ