Ανοίγει ο δρόμος για την έλευση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας με το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, το οποίο επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ως παραρτήματα πανεπιστημίων ξένων χωρών. «Απολύτως στέρεο συνταγματικό βήμα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επισημαίνοντας ότι «είμαστε πεισμένοι πως η ερμηνεία του Συντάγματος υπό το φως του ενωσιακού δικαίου επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται να συμβεί να εισέρχεται κάποιος στη δημόσια Ιατρική με 19 και στο παράρτημα του ξένου πανεπιστημίου με 9». Αυτές τις ημέρες, εκπρόσωποι μεγάλων πανεπιστημίων της αλλοδαπής αλλά και δικηγορικές εταιρείες κάνουν «φύλλο και φτερό» το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, προκειμένου αμέσως μετά την ψήφισή του να ζητήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ήδη δύο μεγάλα κυπριακά πανεπιστήμια, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ετοιμάζονται να δημιουργήσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, όπως επίσης και το Deree στην Αθήνα και το Anatolia στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η Σορβόνη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει συζητήσεις, ενώ ήδη το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης έχει παράρτημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως το Yale, το Columbia, το Duke και το Johns Hopkins, διαθέτουν παραρτήματα σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να έρθουν και στη χώρα μας. Επίσης, συζητήσεις έχουν γίνει με το New York University και το Rochester Institute of Technology.

Με εντονότερη παρουσία τα γερμανικά πανεπιστήμια στη χώρα

Στις 20 Μαρτίου, εκπρόσωποι από 15 μεγάλα γερμανικά πανεπιστήμια θα έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους ελληνικών, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο που έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για το επόμενο βήμα. Οι εκπρόσωποι θα συνομιλήσουν και θα συνάψουν συνεργασίες, με στόχο την εντονότερη παρουσία των γερμανικών πανεπιστημίων στη χώρα. Το Κολλέγιο Ανατόλια (Anatolia) της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δημιουργήσει πανεπιστήμιο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.

Ήδη τo American College of Thessaloniki (ACT), το μη κερδοσκοπικό πανεπιστημιακό τμήμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια, έχει πλήρη αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες ως μη κερδοσκοπικό πανεπιστημιακό ίδρυμα από το New England Council of Higher EducaFon (NECHE) από το 1997 και γι’ αυτό τον λόγο προσελκύει ετησίως περισσότερους από 600 φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι παρακολουθούν μαθήματα είτε για ένα εξάμηνο είτε για έναν χρόνο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ACT με περίπου 45 αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια.

Όπως είπε στην «Απογευματινή» ο Πάνος Βλάχος, πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, «με δεδομένη την πολυετή αναγνώριση του ACT στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και του ιστορικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μας, είναι φυσικό να μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να γίνει η χώρα μας κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών, αλλά και στην προσπάθεια να περιοριστεί η μετάβαση νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Η τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, αναπτύσσοντας τα ακαδημαϊκά μας προγράμματα με βάση διεθνή πρότυπα όπου έμφαση δίνεται όχι μόνο στην απόκτηση γνώσης αλλά και στην απόκτηση σημαντικών για τον 21ο αιώνα δεξιοτήτων, θα διευρύνει τις επιλογές των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών χάρη στις υπηρεσίες στήριξης, διαμονής και ασφάλειας που προσφέρονται σε κάθε φοιτητή. Μέχρι τώρα έχουμε επικεντρωθεί στις σχολές Επιστημών και Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών/Κοινωνικών Σπουδών και Διοίκησης Επιχειρήσεων/Οικονομικών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο μέλλον θα εξετάσουμε την πιθανότητα να διευρύνουμε τον αριθμό των σχολών, αφού εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε προγράμματα υψηλού επιπέδου».

Ναι από Βρετανία

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από βρετανικά πανεπιστήμια. Όπως λέει η διευθύντρια του British Council Ελλάδας και Κύπρου, Αναστασία Ανδρίτσου, «85 χρόνια το Βρετανικό Συμβούλιο δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες και ανταλλαγές καλών πρακτικών και γνώσεων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα, στον χώρο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της αγγλικής γλώσσας». Τη σημασία που δίνει η Βρετανία στους ακαδημαϊκούς δεσμούς των δύο χωρών αποτυπώνει και το πρόγραμμα υποτροφιών GREAT, ένας νέος θεσμός που αφορά μεταπτυχιακούς φοιτητές από 15 χώρες και στον οποίο η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει.

Συνεργασία και για Ιατρικές Σχολές

Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας με τον Όμιλο Ιατρικό Αθηνών έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που ετοιμάζεται να ιδρύσει παράρτημα Ιατρικής Σχολής - στα σχέδια υπάρχει και η δημιουργία Νομικής αλλά και Σχολής Ψυχολογίας. Το παράρτημα στην Ελλάδα θα ακολουθήσει τα «βήματα» του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής του στη Φρανκφούρτη, που λειτουργεί με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση τους κανόνες της Γερμανικής Δημοκρατίας. Η κοινοπραξία με την επωνυμία University of Nicosia Greece Branch Medical Limited ή UNGBM Limited γνωστοποίησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η επιχείρηση Hellenic Healthcare Holding 3 (Cyprus) Limited του ομίλου Hellenic Healthcare Group και ο οργανισμός ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα λειτουργήσουν Ιατρική Σχολή σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Ελληνικού.

*Δημσιεύθηκε στην «Απογευματινή»