Σε μία νέα κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα, Πέμπτη, οι αγρότες από την Αγιά της Λάρισας. Συγκεκριμένα, έριξαν μήλα και κάστανα στον δρόμο και απέκλεισαν το κατάστημα του ΕΛΓΑ, ζητώντας να τους καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των διαμαρτυρόμενων αγροτών ζήτησαν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, όπως έγινε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στον γειτονικό Ν. Μαγνησίας. Οι ίδιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι τα στρέμματα που έχουν υποστεί ζημιά από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρει ο ΕΛΓΑ.

Οι παραγωγοί ζήτησαν διευκρινίσεις για τον χρόνο που έγιναν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και υπογράμμισαν ότι για έναν μήνα μετά τις πλημμύρες οι αγροτικοί δρόμοι είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στα κτήματά τους. Επιπλέον, επισήμαναν ότι οι ζημιές στα κτήματα της Αγιάς έγιναν την περίοδο της συγκομιδής των μήλων, τα οποία είναι πιο πρώιμα από αυτά του Πηλίου που αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΥπΑΑΤ: Μόνο οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ

Από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα ανακοινώθηκαν τα εξής:

  1. Η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους -κατ’ αρχήν- 260 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των περίπου 35.000 δηλώσεων ζημιάς σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο, προέρχονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύστερα από έγκριση που δόθηκε από την Ε.Ε., λόγω των έκτακτων συνθηκών και του μεγέθους της ζημιάς στη Θεσσαλία. Το adhoc πρόγραμμα τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ και της ελληνικής νομοθεσίας.
  2. Ουδεμία σχέση έχει η χρηματοδότηση των 260 εκατ. ευρώ, με πόρους προερχόμενους από ευρωπαϊκά προγράμματα, ή με πόρους της Κρατικής Αρωγής ή με πόρους από εισφορές των ασφαλισμένων.
  3. Οι ζημιές που έχουν εκτιμηθεί από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, την περίοδο αμέσως μετά την έλευση των ακραίων φαινομένων Daniel και Elias -όπως πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας- και έχουν δηλωθεί στην περιοχή της Αγιάς, θα καλυφθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ και όσα ισχύουν για το σύνολο των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπεβλήθησαν 156 δηλώσεις ζημιάς σε δενδροκαλλιέργειες, εκ των οποίων μόνο στα 2.224 στρέμματα εκτιμήθηκαν ζημιές της τάξεως 30%-100%.

  1. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λάβουν αποζημίωση αγρότες στο όνομα της μεγάλης ζημιάς την οποία υπέστη η Θεσσαλία, χωρίς να έχουν υποστεί ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias.

 

Πηγή: ΕΡΤ