«Θα προσπαθήσω να κάνω τα λόγια µου και τις σκέψεις µου πραγµατικότητα και να είστε σίγουροι ότι θα µε βρείτε µπροστά σας...», έγραφε τον Σεπτέµβριο του 2021 σε χειρόγραφο σηµείωµά του, το οποίο φέρνουν στη δηµοσιότητα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο 36χρονος εγκέφαλος της «νεο-τροµοκρατίας». Πρόκειται για τον έγκλειστο των Φυλακών ∆οµοκού, που είχε συλληφθεί στη Λεωφόρο Κατεχάκη (27/9) µε το σακίδιο στην πλάτη γεµάτο όπλα και το ίδιο βράδυ φαίνεται ότι συνέταξε το κείµενο αποδοχής των έκνοµων ενεργειών του, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις του ήταν «απολύτως στοχευµένες και µελετηµένες», διότι, όπως έγραφε, «προτιµώ να ζήσω όπως έχω ονειρευτεί µε τις ιδέες µου παρά να ζω σαν σκλάβος στη γελοία κοινωνία που έχετε φτιάξει εσείς οι λίγοι για τους πολλούς». Στο υστερόγραφό του προσδιοριζόταν ως αναρχικός, επιλέγοντας «να ζω ελεύθερος ως την ηµέρα που θα πέσω νεκρός από τις σφαίρες του µπάτσου µε ψηλά το κεφάλι παρά να βασανίζοµαι καθηµερινά “επιζώντας”».

∆υόµισι χρόνια αργότερα φέρεται ότι άρχισε να κάνει πράξη τις απειλές του, δίνοντας εντολές για βοµβιστικές επιθέσεις σε κατάστηµα τράπεζας στα Πετράλωνα, που µάλιστα είχε ληστέψει παλαιότερα, και σε βάρος δικαστικού της Θεσσαλονίκης που χειριζόταν υποθέσεις του.

Επιπρόσθετα, σε σηµειωµατάρι ο του αντιεξουσιαστή βρέθηκαν τα ονόµατα τεσσάρων εισαγγελέων και ενός αστυνοµικού διευθυντή καθώς και στοιχεία που ενοχοποιούν τον ίδιο και 3 επίσης έγκλειστους για σχεδιαζόµενη επίθεση εναντίον του διευθυντή των φυλακών Λάρισας. Στο εν λόγω κατάστηµα εκτίει ποινή ο αποκαλούµενος «µάγειρας», ειδικός στην κατασκευή εκρηκτικών µηχανισµών, που επίσης εντοπίστηκε να συνοµιλεί µε άλλους συγκατηγορούµενούς του από τα καρτοτηλέφωνα της φυλακής µετά την τοποθέτηση βόµβας (σ.σ.: ∆εν εξερράγη λόγω κακής συνδεσµολογίας) σε πλαϊνό τοίχο στην Καισαριανή κοντά στην έδρα των ΜΑΤ (18/12/2023).


xeirografo_1

Το παρελθόν του 36χρονου εγκέφαλου της «νεο-τροµοκρατίας»

Πάντως, ο 36χρονος, όπως και όσοι συνελήφθησαν στη µεγάλη επιχείρηση της Αντιτροµοκρατικής την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν καµία ιδεολογική αφετηρία, ούτε σχέση µε τους κλασικούς πυρήνες του εξτρεµισµού. Αντίθετα, λόγω του βεβαρηµένου ποινικού παρελθόντος τους, των εξαρτήσεών τους από ουσίες, καθώς πλην ενός οι υπόλοιποι είναι τοξικοµανείς, και της συνήθειάς τους να οπλοφορούν, αντιµετωπίζονταν µε καχυποψία.

Ο εγκέφαλος της οργάνωσης µπορεί στο σηµείωµά του να αφήνει την εντύπωση ότι ζει ελεύθερος δίνοντας συνεχείς αγώνες επί τούτου, όµως το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε όταν τα έγραφε αυτά. Συγκεκριµένα, βάσει του τότε αστυνοµικού δελτίου, στις 2/8/2021 είχε παραβιάσει ολιγοήµερη άδεια από τις φυλακές, όπου καταδικάστηκε σε ποινή 46 ετών επειδή µετά από µια ληστεία πυροβόλησε στην Επανοµή Θεσσαλονίκης το 2014 εναντίον αστυνοµικών. Οκτώ µέρες αργότερα, κι ενώ ήταν καταζητούµενος (10 Αυγούστου 2021), λήστεψε τράπεζα στα Πετράλωνα, κατόπιν στη Μεταµόρφωση και τον Σεπτέµβριο στη Νέα Ιωνία και στην οδό Μητροπόλεως, στο κεντρικότερο σηµείο δηλαδή της Αθήνας. Εκεί όπου δεν υπήρξε η παραµικρή πιθανότητα να τον «ακτινογραφήσουν» από την κορυφή έως τα νύχια, γι’ αυτό και τον συνέλαβαν εβδοµάδες αργότερα στη Λ. Κατεχάκη. Από απροσεξία κυκλοφορούσε µε εκτεθειµένα σηµεία του σώµατός του, όπου φέρει τατουάζ, και άφηνε παντού αποτυπώµατα.
Εκτός από τους 10, η Αστυνοµία φέρεται να έχει καταλήξει και σε άλλα άτοµα που ενήργησαν για λογαριασµό του, κυρίως σε υποθέσεις µε ανάλογο τροµοκρατικό υπόβαθρο (σ.σ.: Βόµβα απέναντι από το υπουργείο Εργασίας επί της οδού Σταδίου κ.τ.λ.), τα οποία παραµένουν ασύλληπτα.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»