Η κλιματική κρίση επηρεάζει σοβαρά όλες τις περιοχές του πλανήτη με αποτέλεσμα τα στοιχεία του Copernicus για την ξηρασία στην Ελλάδα να είναι άκρως ανησυχητικά.

«Καθώς η ξηρασία συνεχίζει να επηρεάζει πολλές περιοχές της Μεσογείου, η ανωμαλία EDO Soil Moisture Index Anomaly δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδα αντιμετώπισε ξηρότερες από τις κανονικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του 2nd δεκαημέρου του Φεβρουαρίου 2024», αναφέρει σχετική ανάρτηση.

Το Copernicus είναι το στοιχείο παρατήρησης της Γης του Διαστημικού Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων.

Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για το νερό

Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε για συγκρούσεις μεταξύ κρατών για το νερό σε έγγραφο, που επικαλείται το Politico.

Όσο δυστοπικό και αν ακούγεται αυτό το σενάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί σχετικά με το νερό και λόγος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια σύγκρουση.

Μεταξύ των κινδύνων είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός για τους υδάτινους πόρους, «συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου συγκρούσεων μεταξύ των κρατών μελών για τους διασυνοριακούς υδάτινους πόρους».

Το Politico υπενθυμίζει ότι σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ υπάρχουν ήδη αντιπαράθεσες για το νερό.