Συγκλονιστική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο ψήφισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με βασικό αίτημα την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας. Το ψήφισμα συγγενών θυμάτων πλέον ξεπερνά τις 1,3 εκατομμύρια υπογραφές, με τη μητέρα θύματος της τραγωδίας και πρόεδρο του συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, να δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ. Δεν θα ξεχάσουμε».

«Οι Ελληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο change.org και συνοδεύει το ψήφισμα.

«Είμαστε πραγματικά συγκινημένοι που ο κόσμος είναι τόσο δίπλα μας σε αυτό το τόσο δίκαιο αίτημα των πολιτών, να μην κρύβονται πλέον οι υπουργοί πίσω από την ασυλία και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκίνησε ένα ψήφισμα, με το οποίο -σύμφωνα με το Αρθρο 73- μαζεύοντας πάνω από 500.000 υπογραφές έχουμε το δικαίωμα να καταθέσουμε ένα αίτημα προς τη Βουλή, το οποίο στη συνέχεια οφείλει να το ψηφίσει», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 19χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της μαζί με άλλους 56 συμπολίτες μας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

«Εμείς ξεπεράσαμε κατά πολύ αυτό το νούμερο των 500.000. Είμαστε στο 1.300.000 και ελπίζουμε αυτό να ανέβει», σημειώνει η κ. Καρυστιανού.

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα του συλλόγου, αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, από τη νομική ομάδα δημιουργείται ένα προσχέδιο νόμου, το οποίο θα καταθέσουμε μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο. Θα κατατεθούν αυτά μαζί με τις υπογραφές στη Βουλή και θα περιμένουμε την ψήφισή τους. Φυσικά, το ψήφισμα θα παρουσιαστεί και στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου έχουμε ξανά παρουσίαση του θέματός μας στην Κομισιόν. Ηδη και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για το ψήφισμα, για τον μεγάλο όγκο των υπογραφών, και είναι και αυτοί εντυπωσιασμένοι. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα».

Στις 18 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, έχουμε ξανά παρουσίαση του θέματός μας στην Κομισιόν. Ήδη οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για τον μεγάλο όγκο των υπογραφών και είναι εντυπωσιασμένοι

Μαρία Καρυστιανού: «Μας κάνει εντύπωση πως η Δικαιοσύνη δεν προχωρά για να ανακρίνει ανθρώπους που πρέπει να ανακριθούν για την τραγωδία στα Τέμπη»

Η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων «Τέμπη 2023» στέκεται μάλιστα και στους μέχρι τώρα χειρισμούς της Δικαιοσύνης, αναφέροντας: «Μας κάνει τρομερή εντύπωση, με όλα όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες, πώς η Δικαιοσύνη ακόμη παραμένει συγκρατημένη και δεν προχωρεί να ανακρίνει ανθρώπους που πρέπει να ανακριθούν, όπως ο κύριος Τριαντόπουλος. Πραγματικά μας κάνει εντύπωση». Προσθέτει, δε, ότι «είμαστε και σε μια αναμονή των αποφάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία κατέληξε να κλείσει τις εργασίες της χωρίς να έχει στα χέρια της δικογραφία, χωρίς να έχουν καταθέσει όλοι οι σημαντικοί μάρτυρες. Είναι απορίας άξιο πώς θεωρούν ότι θα καταλήξουν σε ασφαλή και δίκαια συμπεράσματα».

«Σε αναμονή λοιπόν όλων αυτών, εμείς συνεχίζουμε να μαζεύουμε και τις υπογραφές μας, να προσπαθούμε να κρατάμε το θέμα και στην επικαιρότητα και, φυσικά, και με άλλες κινήσεις να πιέζουμε για τη δικαίωση των ψυχών των παιδιών μας».

Έναν χρόνο μετά, το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Τόσο οι οικογένειες των 57 θυμάτων όσο και η Βουλή, αλλά και ευρωπαϊκές υπηρεσίες αναζητούν όσα «πήγαν λάθος» και οδήγησαν στην τραγωδία.

Πρόσφατα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία αναφορικά με την υπόθεση, ζητώντας να απαντηθεί κάθε ισχυρισμός και κάθε καταγγελία των οικογενειών των θυμάτων. Στα χέρια του εφέτη ανακριτή βρίσκεται και η τελική έκθεση του τεχνικού συμβούλου που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο χώρος της σύγκρουσης «μολύνθηκε» και αλλοιώθηκε, καθώς σχεδόν δύο στρέμματα μπαζώθηκαν με μπετόν και χαλίκια.

Όσον αφορά στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου και αναμένονται τα πορίσματα των κομμάτων, οι αντεγκλήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν απανωτές. Οι σοβαρότερες από αυτές υποστηρίζουν πως κατά τη λειτουργία της επιτροπής κατέθεσαν μάρτυρες που δεν είχαν να πουν τίποτα για την υπόθεση και αποκλείστηκαν άλλοι που είχαν να πουν πολλά και προειδοποιούσαν πριν από το δυστύχημα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά