Της Ελένης Καλογεροπούλου, εφημερίδα Παραπολιτικά,

Εχοντας κατά νου μια μεγάλη παραδοχή, ότι δηλαδή, εάν δεν καταλάβεις τον αντίπαλό σου, δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, αλλά και αντιλαμβανόμενος ότι το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο της Ελλάδας έχει βαθιές ρίζες στο σύστημα, τόσο που μελλοντικά μπορεί και να του προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο που στόχο έχει να σπάσει τα ταμπού. Επιθυμία του, να κατανοήσει την άλλη πλευρά, τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής της, τη λογική, την τακτική, αλλά και τα πιστεύω της. Στα θέλω του είναι να εγκαταλείψει τη φοβική αντίληψη που υπάρχει απέναντι στο άγνωστο.

Οσοι πίστεψαν ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου, φορώντας το Σανέλ ασπρόμαυρο συνολάκι της και κρατώντας την κόκκινη κροκό τσάντα της, έδωσε στον Αλέξη Τσίπρα τα διαπιστευτήρια για αυτόν τον άγνωστο κόσμο στη συνάντησή τους μάλλον έκαναν λάθος. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και αρκετό καιρό έχουν μοιραστεί ρόλοι, έχουν δοθεί διαπιστευτήρια, έχουν γίνει συναντήσεις, ακόμα και κάποια γεύματα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στην… καλή κοινωνία. Φυσικά, ο ρόλος αυτός δεν ταιριάζει σε όλους. Κάθε άλλο. Λίγοι, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι αυτοί που από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τέσσερις άνθρωποι ειδικών αποστολών έχουν αναλάβει εδώ και καιρό να φέρουν εις πέρας το δύσκολο κομμάτι της εξοικείωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το οικονομικο-μιντιακό κατεστημένο: Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Βασίλης Μουλόπουλος. Αυτά είναι τα στελέχη που πρέπει να ξεπεράσουν με διπλωματικό και αθόρυβο τρόπο τις όποιες αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων, τις όποιες πολιτικές κορώνες στελεχών του κόμματός τους, αλλά και τις όποιες συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στο παρελθόν με οικονομικές προσωπικότητες του τόπου, αλλά και με τους ανθρώπους του Τύπου, προκειμένου να βρουν σημείο επαφής.

Αυτή η διαδικασία δεν σημαίνει αυτόματα, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαθορίσει την άποψή του για μια σειρά από οικονομικούς παράγοντες στους οποίους χρεώνει «βρώμικο» πόλεμο, ούτε ότι θα αναζητήσει την εύνοιά τους. Κάθε άλλο. Απλώς με την τακτική του ευελπιστεί ότι δεν θα χρειαστεί «μεσάζοντες» στο δύσκολο κομμάτι της συνεννόησης, όταν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει στα χέρια του την εξουσία. Ιδιαίτερα με τα στελέχη των τραπεζών και τους εφοπλιστές θα πρέπει να τα «βρει» με κάποιον τρόπο, αφού και οι δύο πλευρές αποτελούν νευραλγικό κομμάτι της οικονομίας. Οσο για τους μιντιάρχες, στόχος του είναι να κατανοήσει πώς κινούνται οι παλαιοί, αλλά στην πραγματικότητα ελπίζει στη συνεργασία με το νέο αίμα στον χώρο.

Γιάννης Δραγασάκης: Ανέλαβε τις τράπεζες και το κλίμα στην αγορά



Ο Γιάννης Δραγασάκης, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με τη μακρά πορεία και εμπειρία στον στίβο της πολιτικής, είναι ο άνθρωπος που κρατά τις επαφές του κόμματος με το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Ηταν, άλλωστε, ένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προ καιρού επισκέφθηκαν τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του εκφράσουν τη δυσφορία της Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι «εάν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αυτός θα βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό».
Τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στη Γερμανία παρέα με τον Γιώργο Σταθάκη και συνέφαγε συζητώντας για την οικονομία με το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ασμουσεν, και με Γερμανούς οικονομολόγους. Στην Αθήνα φαίνεται να προτιμά την «Αθηναϊκή Λέσχη», αφού εκεί βρέθηκε πριν από καιρό με νέους επιχειρηματίες και, όπως ομολογούν κάποιοι από αυτούς, η ρεαλιστική γλώσσα που χρησιμοποίησε ανέτρεψε το κλίμα φόβου που υπήρχε σε όσους ασχολούνται με την αγορά. Οπως λένε, τον προτιμούν ως συνομιλητή, αφού μιλά τη γλώσσα τους και καταλαβαίνει από… ρίσκα. Στο γραφείο του στοιβάζονται προσκλήσεις από ινστιτούτα και οργανισμούς προκειμένου να μιλήσει και να αναλύσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, θα είναι ο μοναδικός ομιλητής στο δεύτερο Διεθνές Συνέδριο του Levy Institute, του αμερικανικού οικονομικού ινστιτούτου που στο παρελθόν είχε προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Εκεί θα βρεθούν και δύο κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι, ο ένας εκ των οποίων έχει πει για τον Β. Σόιμπλε «ότι δεν έχει ιδέα από οικονομική πολιτική».


Βασίλης Μουλόπουλος: Ο δημοσιογράφος με τις άκρες στα ΜΜΕ



Ο Βασίλης Μουλόπουλος, πέρα από πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής», είναι και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στα επικοινωνιακά θέματα. Ως έμπειρος δημοσιογράφος και στέλεχος μεγάλου συγκροτήματος στο παρελθόν, γνωρίζει πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία των media. Είναι αυτός που πριν από έναν χρόνο έπεισε τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεί το κατώφλι του συγκροτήματος Λαμπράκη προκειμένου να συναντήσει τον Σταύρο Ψυχάρη και τον Αντώνη Καρακούση, ενώ τον κατέβασε και μέχρι το Φάληρο, όπου επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «Καθημερινή» και συνάντησε τον Αριστείδη Αλαφούζο. Οι επαφές του, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγο αργότερα βρέθηκε με τον Γιώργο Μπόμπολα, αλλά και με τον Θέμο Αναστασιάδη και τον Τάσο Καραμήτσο από το «Πρώτο Θέμα», παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει προκαλέσει εκνευρισμό πολλές φορές στην ηγεσία του κόμματος της Κουμουνδούρου. Φρόντισε ακόμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλλιεργήσει τις σχέσεις του με τον Νίκο Χατζηνικολάου, με τον οποίο σήμερα έχει άριστες επαφές, ενώ με την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το Star υπάρχει μία ισορροπημένη σχέση. Ο Βασίλης Μουλόπουλος είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που, ζυγίζοντας πράγματα και καταστάσεις, δίνει το πράσινο φως προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσει τη θέση του -με ό,τι αυτό σημαίνει- έναντι κάποιου Μέσου το οποίο κινείται ιδιαίτερα επιθετικά απέναντί του, και όχι με εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ. Είναι εκείνος ο οποίος σχεδόν καθημερινά έρχεται σε επαφή με τα στελέχη των εφημερίδων ή των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων όχι για το ρεπορτάζ, αλλά για την πολιτική ζύμωση, ενώ δεν διστάζει να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει και με ακόμα υψηλότερα κλιμάκια από αυτά των δημοσιογράφων.  

Γιώργος Σταθάκης: Ο έγκυρος συνομιλητής του εφοπλιστικού κλάδου


Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ο πλέον προνομιακός συνομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ με τον εφοπλιστικό κλάδο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και μετά την ένταση που υπήρξε πρόσφατα στη Βουλή εξ αιτίας της τροπολογίας που πέρασε ο υπουργός Ναυτιλίας για την οικονομική συνεισφορά των εφοπλιστών και την κατάργηση της υποχρεωτικής φορολόγησής τους, ο μετριοπαθής πολιτικός συνεχίζει να έχει καλές σχέσεις με τους παράγοντες της ναυτιλίας, αφού, όπως φαίνεται, μιλάει τη δική τους γλώσσα. Η αλήθεια είναι ότι ο ρόλος του Γ. Σταθάκη είναι πολύπλοκος, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει σαφή θέση σε αυτά τα θέματα. Η περίεργη αυτή σχέση του Γιώργου Σταθάκη με τον εφοπλιστικό κόσμο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανησυχώντας από το «Φορολογήστε επιτέλους τους εφοπλιστές», θέση που διατυπώθηκε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε και είδε τον Αλέξη Τσίπρα. Παρών ήταν και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση που έγινε με τον πρόεδρο της Ενωσης, Θεόδωρο Βενιάμη.
Λίγους μήνες μετά ο Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο περιοδικό «Time» για τα θέματα της οικονομίας, και δη της ναυτιλίας, είπε ότι το κόμμα του δεν έχει κανέναν σκοπό να άρει τις φοροαπαλλαγές των αδιανέμητων κερδών ή να φορολογήσει τα κεφαλαιακά κέρδη των εφοπλιστών! Η μόνη αλλαγή που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ -είπε ο Γ. Σταθάκης- είναι το ναυτιλιακό συνάλλαγμα να μην αφαιρείται από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Φυσικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές επαφές και με στελέχη τραπεζών και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Νίκος Παππάς: Ο εξ απορρήτων, που βλέπει τους πάντες



Ο Νίκος Παππάς, ο πλέον στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, είναι ο άνθρωπος που συναντούν όσοι θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς να αποκτήσουν μια επαφή με την Κουμουνδούρου. Από επιχειρηματίες έως πολιτευτές που βρίσκονται σε αναζήτηση πολιτικής στέγης… Εχοντας το γραφείο του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, δίπλα ακριβώς από αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέχει το προνόμιο της διπλανής πόρτας. Το κινητό του τηλέφωνο είναι περιζήτητο στην αγορά, αφού όσοι το αποκτήσουν θεωρούν ότι έχουν μια καλή πόρτα… για τον χειμώνα. Προσηνής και χαμογελαστός, συναντά καθημερινά πολλούς επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες, στελέχη επιχειρήσεων, ανθρώπους της αγοράς και πολιτικά στελέχη που θέλουν να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλά μαζί τους, αλλά δεν δεσμεύεται ποτέ για τίποτα. Είναι στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν να αγοράζουν, παρά να πουλούν. Σε γενικές γραμμές, όσοι τον συναντούν φεύγουν ικανοποιημένοι, γιατί έχει το μοναδικό χάρισμα να ακούει και να σε κάνει να πιστεύεις ότι κάτι θα γίνει… Αντιλαμβανόμενος απόλυτα τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα του, προτιμά τους χαμηλούς τόνους και να μην προκαλεί με τις κινήσεις του. Ετσι, συχνά-πυκνά βρίσκεται τα μεσημέρια σε διάφορα εστιατόρια των Αθηνών ή σε σπίτια αργά το βράδυ, προκειμένου να μην πυροδοτεί συζητήσεις. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε ο Πέτρος Μολυβιάτης για να πάει ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Καραμανλή», αλλά και αυτός που στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ πήρε την ευχή διά μικροφώνου, ενώ δίπλα του ήταν όλο το Υπουργικό Συμβούλιο