Απονεμήθηκαν τα πτυχία στους «ιπτάμενους» νοσηλευτές
Στο Σχολείο Αεροπορικής Νοσηλευτικής και Αεροδιακομιδών
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής (Κ.Α.Ι.) της Πολεμικής Αεροπορίας, η απονομή των πτυχίων της 21ης Σειράς του «Σχολείου Αεροπορικής Νοσηλευτικής και Αεροδιακομιδών» (ΣΑΝΑΔ), στους αποφοιτήσαντες από αυτό Νοσηλευτές της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς καθώς και Διασώστες του Εθνικού Κέντρου ’μεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Τα πτυχία απένειμε ο Διευθυντής Υγειονομικού του ΓΕΑ, Υποπτέραρχος (ΥΙ) Στέφανος Φουρλεμάδης.
Το πρόγραμμα μαθημάτων του Σχολείου περιελάμβανε μεταξύ άλλων τα μαθήματα:
· Θεωρητική Εκπαίδευση σε θέματα Φυσιολογίας Πτήσεως και Αρχές Αεροδιακομιδής Ασθενών».
· Πρακτική εκπαίδευση σε αεροσκάφη C-130H και C-27J» στις 356 και 354 Μοίρες Τακτικών Μεταφορών αντιστοίχως.
· Εκπαίδευση στο Θάλαμο Χαμηλής Πιέσεως, στη Συσκευή Απώλειας Προσανατολισμού και Συσκευή Νυχτερινής Οράσεως, που διαθέτει το Κ.Α.Ι.
· Εκπαίδευση στο Σχολείο Θαλασσίας Επιβιώσεως στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα.
· Αξιολόγηση σε πραγματικές συνθήκες πτήσεως
· Εκπαίδευση στην παροχή Α΄ Βοηθειών στο πεδίο μάχης
Το ΣΑΝΑΔ είναι ένα σχολείο που δημιουργήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, εξαιτίας της συνεχώς διογκούμενης ανάγκης μεταφοράς με τα πτητικά της μέσα ασθενών και τραυματιών από ολόκληρη την Ελλάδα προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν Πανεπιστημιακά νοσοκομεία και της συνακόλουθης ανάγκης /υποχρεώσεως να επιβαίνουν σε αυτά νοσηλευτές της ΠΑ που θα ασχολούνται με την ασφάλεια και ιατρική παρακολούθηση του μεταφερόμενου τραυματία ή ασθενή. Και αυτό ανεξαρτήτως του αν ο τελευταίος συνοδεύεται από νοσηλευτή ή νοσηλευτές του ΕΚΑΒ που είναι και το καθ ύλην υπεύθυνο για την επιχειρησιακή πλευρά της αεροδιακομιδής και αυτό που την αποφασίζει.
Ανεξαρτήτως αυτού, η εκπαίδευση από τον καιρό της ειρήνης, του κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και του Στρατού Ξηράς που και αυτός πραγματοποιεί αεροδιακομιδές με τα μεταφορικά του ελικόπτερα, είναι ασφαλώς επιβεβλημένες σε περίπτωση πολέμου, κρίσεως, ή φυσικών καταστροφών, οπότε τότε πραγματοποιούνται μαζικές αερομεταφορές τραυματιών από τα πρόσω προς τα μετόπισθεν.
Λ.Σ.Μ.