Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες εκπρόσωποι γερμανικών πανεπιστημίων, σε αποστολή διερεύνησης για συνεργασίες με πανεπιστήμια στη χώρα.
Το «πράσινο φως» που δόθηκε από τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ οδηγεί σε νέα «σελίδα» την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Τα ραντεβού των εκπροσώπων των γερμανικών ΑΕΙ και οι ευκαιρίες συνεργασίας στις εφαρμοσμένες επιστήμες

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών ΑΕΙ θα πάνε σε πανεπιστήμια όπως το ΠΑΔΑ και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο αλλά και στο Πολυτεχνείο στην Κρήτη, καθώς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασίες με πολυτεχνικές σχολές.

Σήμερα το απόγευμα η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υποτροφιών και προώθησης της ακαδημαϊκής ανταλλαγής παγκοσμίως, διοργανώνει, στο πλαίσιο της επίσκεψης 14 πανεπιστημίων εφαρμοσμένων επιστημών από τη Γερμανία στην Ελλάδα έως τις 22 Μαρτίου με σκοπό τη σύναψη συνεργασιών και επιστημονικής ανταλλαγής, βραδιά δικτύωσης, με εκπροσώπους πολλών πανεπιστημίων της Ελλάδας, στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν μακρά παράδοση στην εκπαίδευση και καλές ακαδημαϊκές και ερευνητικές σχέσεις.

Οι Έλληνες φοιτητές εκπροσωπούνται έντονα στα γερμανικά πανεπιστήμια, ενώ η Γερμανία είναι επίσης ελκυστική για Έλληνες και Γερμανούς φοιτητές. Οι δύο χώρες στοχεύουν στην αύξηση της συνεργασίας στην έρευνα και την εκπαίδευση. Οι συνεργασίες εντός της ΕΕ, όπως λένε στην «Α» οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών, προσφέρουν ευκαιρίες για κινητικότητα μικρής κλίμακας, όπως μαθήματα μεικτής μάθησης ή θερινά σχολεία, τα οποία είναι επίσης ελκυστικά για φοιτητές για τους οποίους η μεγαλύτερη διαμονή στο εξωτερικό δεν αποτελεί επιλογή.

Για τον λόγο αυτόν, η DAAD διοργανώνει μια αποστολή διερεύνησης (fact finding mission) στην Ελλάδα για τα γερμανικά πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών (HAWs), για να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας με εταίρους από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο και να δημιουργήσουν δίκτυα στο πλαίσιο του προγράμματος «HAW.International».

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Andreas Kindl, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της DAAD από τη Γερμανία, Andreas Harms, ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οδυσσέας Ζώρας, και ο διευθυντής της Study in Greece, Χρήστος Μιχαλακέλης.