Με αµείωτους ρυθµούς εξελίσσεται η συνεχιζόµενη ροή µεταναστών στη Γαύδο από τη Λιβύη και την Αίγυπτο, προερχόµενων µάλιστα από την Υποσαχάρια Αφρική και την Ασία. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν αποβιβαστεί λαθραία στο µικρό αυτό νησί, που αποτελεί το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό όριο, δηλώνοντας Αιγύπτιοι στην καταγωγή και κάποιοι ότι προέρχονται από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αν και υπάρχουν βάσιµες υποψίες ότι οι εθνικότητές τους είναι διαφορετικές. Καθηµερινά η θάλασσα «ξεβράζει βάρκες» από την Παλαιοχώρα έως την Αγία Γαλήνη και τα Μάταλα. Οι αφιχθέντες καταφθάνουν µε µικρά σαπιοκάραβα κυρίως από τα λιβυκά λιµάνια του Τοµπρούκ και της ∆άρνης, διασχίζοντας 170 ναυτικά µίλια χωρίς τρόφιµα και µε ελάχιστο νερό. Οι διακινητές τούς τάζουν ότι θα βγουν στις ιταλικές ακτές, όµως τα παλιά, ξύλινα, αλιευτικά σκάφη στα οποία τους στοιβάζουν µόλις που φτάνουν στην Κρήτη. Το νέο δροµολόγιο των δουλεµπόρων ξεκίνησαν να το δουλεύουν από τον περασµένο Οκτώβριο, την ίδια περίοδο που άνοιγε το πολεµικό µέτωπο µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Είναι θέµα χρόνου να βιώσουµε µια τραγωδία ανάλογη µε την περυσινή της Πύλου», αναφέρουν οι επιτελείς του Λιµενικού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το νησί µετατρέπεται απότοµα σε προσφυγικό καταυλισµό.


Σε πέντε πρόσωπα επικεντρώνονται οι έρευνες

Παράλληλα µε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υπηρεσίες ασφαλείας επικεντρώνουν τις έρευνές τους για τους διακινητές σε πέντε πρόσωπα, τέσσερις κρατούµενους σε ελληνικές φυλακές και έναν Αιγύπτιο κάτοικο Λονδίνου, για τον οποίο ήδη ανταλλάσσονται επιστολές µε τη Μ. Βρετανία.

Η δε διακλάδωσή τους στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοια, ώστε σε µόνο µία περιορισµένης κλίµακας αστυνοµική επιχείρηση τον Νοέµβριο του 2023 σε διαµερίσµατά τους, στο Παλαιό Φάληρο και στη Νέα Σµύρνη, κατασχέθηκαν 662 πλαστά έγγραφα (δελτία ταυτότητας, άδειες παραµονής).

«Είναι θέµα χρόνου να βιώσουµε µια τραγωδία ανάλογη µε την περυσινή της Πύλου», αναφέρουν οι επιτελείς του Λιµενικού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου

Ο «Άγγλος»

Οσον αφορά στον 40χρονο Αιγύπτιο, τον αποκαλούµενο «Αγγλο», σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», είχε συλληφθεί στις 22 Ιουνίου 2023 στην αλλοδαπή από την Εθνική Εγκληµατολογική Υπηρεσία (NCA) λίγο µετά το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, κατηγορηθείς ότι οργάνωσε τουλάχιστον 2.000 «αποστολές παράνοµων» σε Ελλάδα και Ιταλία. Το 2018 είχε ηγετική δράση σε περιφερειακό δίκτυο της Κρήτης, που δρούσε σε συνεργασία µε το δίκτυο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Εκείνη η οµάδα των 15 ατόµων (σ.σ.: µεταξύ αυτών και έξι Ελληνες) είχε εξαρθρωθεί και στη διάρκεια της δίκης προέκυψε ότι παραλάµβαναν τους πρόσφυγες και, χρησιµοποιώντας κάθε φορά τα κατάλληλα οχήµατα, τους µετέφεραν στην ενδοχώρα του Νοµού Ηρακλείου. Οι µετανάστες εγκαθίσταντο σε οικίες, αποθήκες ή µάντρες. Στα εν λόγω οικήµατα, µέλη της σπείρας φέρονται να τους εξασφάλιζαν διαµονή και τροφή, ωστόσο -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- τους επιτηρούσαν, κρατώντας όπλα. Αλλοι εξασφάλιζαν στους µετανάστες πλαστά διαβατήρια και εισιτήρια, ενώ στη συνέχεια τους µετέφεραν στο λιµάνι του Ηρακλείου, απ’ όπου ακτοπλοϊκώς έφταναν στον Πειραιά. Ο «Αγγλος» είχε καταφέρει να διαφύγει τότε από την Ελλάδα, ωστόσο τώρα δεν έχει διευκρινιστεί εάν παραµένει φυλακισµένος ή επέστρεψε στα «ληµέρια» του.

Ανατολικό Αιγαίο: Μείωση στη διακίνηση παράνοµων µεταναστών 

Εκ διαµέτρου αντίθετη είναι η εικόνα στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου η διακίνηση παράνοµων µεταναστών µειώθηκε κάθετα, λόγω της συνεννόησης της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς, των συντονισµένων δράσεων του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρη Καιρίδη, και των απευθείας επαφών του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, µε τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Κερλίκαγια. Η αποκατάσταση της επικοινωνίας είχε ως αποτέλεσµα το ταξίδι του διοικητή της ΕΥΠ, Θ. ∆εµίρη, στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε µε τον Τούρκο οµόλογό του, επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιµπραχίµ Καλίν, και του επέδωσε καταλόγους µε ονόµατα διακινητών και τοποθεσίες όπου έχουν τα κρησφύγετά τους βάσει καταθέσεων που έχουν λάβει οι λιµενικοί από µετανάστες.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι Τούρκοι είναι επισήµως ενήµεροι για τα 16 σηµεία κατά µήκος των τουρκικών ακτών από τα οποία αποπλέουν οι βάρκες µε τους µετανάστες. Επιπλέον, οι µεταγενέστερες συζητήσεις αξιωµατούχων επικεντρώθηκαν στην αλλαγή του τρόπου µεταφοράς µεταναστών από τους διακινητές. Εκτός από την επιλογή ηµερών και ωρών µε κακοκαιρία, οι διακινητές επιχειρούν µε µικρά φουσκωτά, αντί των µεγαλύτερων σκαφών, µε µεταφορική ικανότητα 50-60 ατόµων. Τα µικρότερα και πιο ευέλικτα σκάφη καλύπτουν την απόσταση έως τα ελληνικά νησιά πολύ πιο γρήγορα, µειώνοντας κατά 50% τον χρόνο του ταξιδιού. Για τον λόγο αυτόν οι λιµενικές Αρχές των δύο κρατών ενηµερώνονται µεταξύ τους µε καλύτερες και πιο γρήγορες µεθόδους, αποκλείοντας έτσι αµέσως τα θαλάσσια σύνορα κάθε φορά που παρατηρείται παράνοµη ενέργεια.  

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»