Νέους δρόµους στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Aνατολικού Αιγαίου αναµένεται να ανοίξει η Visa express που θα χορηγείται σε πολίτες της Τουρκίας, µετά τη συµφωνία που υπογράφηκε τον περασµένο ∆εκέµβριο στο 5ο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Το νέο µέτρο εκτιµάται ότι θα αποτελέσει «τονωτική ένεση» για τις τοπικές οικονοµίες και, όπως σηµειώνουν δήµαρχοι των νησιών που µίλησαν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», πρόκειται για ένα χρόνιο αίτηµά τους. Η εν λόγω πρωτοβουλία -πέρα από τα πολλά οικονοµικά οφέλη που µπορεί να επιφέρει- εµπεριέχει και ένα ισχυρό µήνυµα, ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας µεταξύ των δύο χωρών.

«Σίγουρα θα επωφεληθούν τα νησιάµας. Νοµίζω ότι οι Τούρκοι είναι από τους καλύτερους τουρίστες. ∆εχόµαστε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ποιοτικό τουρισµό», λέει στα «Π» ο δήµαρχος Σύµης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. Αναφέρει, δε, ότι όσοι επισκέπτονται ήδη το νησί τηρούν κάθε προβλεπόµενη διαδικασία για κάποιον που εισέρχεται σε ξένη χώρα και ότι «δεν υπάρχει καµία αµφισβήτηση, κανένα πρόβληµα.

∆ιασκεδάζουµε µαζί, τρώµε µαζί, υπάρχει µια πολύ καλή συνεργασία». «Νοµίζω ότι η έκδοση της βίζας ήταν µια υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που τους στερούµε το δικαίωµα να έρχονται να κάνουν διακοπές στα νησιά µας. Οπως εµείς πάµε µε µια απλή ταυτότητα και κάνουµε διακοπές απέναντι, έτσι θα έπρεπε και αυτοί να µπορούν µε µια απλή ταυτότητα να έρχονται και να κάνουν διακοπές 365 ηµέρες τον χρόνο», αναφέρει ο κ. Παπακαλοδούκας, σηµειώνοντας ότι µε
αυτόν τον τρόπο «σπάει» ο πάγος µεταξύ των δύο λαών και «αποκτάµε µια φιλία». Για «ένα µέτρο εξαιρετικά σηµαντικό, το οποίο απαντά σε ένα χρόνιο
αίτηµά µας, αίτηµα όλων των νησιών που δέχονται µεγάλο αριθµό επισκεπτών από τη γείτονα χώρα», κάνει λόγο και ο δήµαρχος Ανατολικής Σάµου,
Πάρης Παπαγεωργίου.

«Είναι βέβαιο»,όπως λέει, «πως η χορήγηση της Visa express θα συνδράµει στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η τόνωση θα είναι σηµαντική, διπλασιάζοντας την επισκεψιµότητα και τη διαµονή στο νησί µας και προσδίδοντας νέα δυναµική στην τοπική οικονοµία. Θεωρώ ότι, µε την ενίσχυση των αναγκαίων υποδοµών που απαιτούνται, θα αποτελέσει ένα µέτρο που θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσµατα, όπως φαίνεται και από τις µέχρι τώρα συζητήσεις µας και την εικόνα που έχουµε για τη νέα τουριστική σεζόν», προσθέτει.

«Αποτελεί µια αναµφισβήτητα θετικήεξέλιξη για τον τοµέα του τουρισµού στη Λέσβο», δηλώνει στα «Π» ο δήµαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας, προσθέτοντας ότι «οι επισκέπτες από την Τουρκία ήδη αποτελούν διαχρονικά ένα σηµαντικό ποσοστό της τουριστικής κίνησης στο νησί µας». «Η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους πολίτες, και κυρίως η ταχεία χορήγησή της, αποτελούσε ένα πάγιο αίτηµά µας, καθώς, πέραν της αύξησης του αριθµού των επισκεπτών από τη γειτονική
χώρα, θα επιτρέπει και τη µεγαλύτερη σε διάρκεια διαµονή τους στο νησί, γεγονός που θα ωφελήσει την τοπική οικονοµία», επισηµαίνει.

Ανάµεσα στα δέκα νησιά που περιλαµβάνονται στη λίστα της νέας βίζας είναι και η Λήµνος. Η δήµαρχος του νησιού, Ελεονώρα Γεώργα, µιλώντας στα «Π», αναφέρει ότι «επί του παρόντος οι τουριστικές ροές από την Τουρκία είναι περιορισµένες, ενώ δεν υφίσταται σήµερα απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση µε τα τουρκικά παράλια, τα οποίαβρίσκονται σε µεγαλύτερη απόσταση εν συγκρίσει µε άλλα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, διαπιστώνεται ενδιαφέρον από τους Τούρκους γείτονές µας για το τουριστικό προϊόν της Λήµνου, κάτι που δυνητικά µπορεί να ευνοήσει το νησί σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης».

Σηµειώνει, δε, ότι το νησί «θα µπορούσε ενδεχοµένως να ευνοηθεί, υπό προϋποθέσεις, όπως µε τη δηµιουργία πύλης εισόδου και ακτοπλοϊκής σύνδεσης µε την Ιµβρο». «Σε κάθε περίπτωση, επιθυµία µας είναι να ενισχύσουµε το τουριστικό ρεύµα από την Τουρκία, καθιστώντας τη Λήµνο έναν ελκυστικό προορισµό και για τους Τούρκους επισκέπτες, αφού το νησί µας έχει τις προϋποθέσεις να προσφέρει ποιοτικές διακοπές σε κάθε επισκέπτη, και µάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου», προσθέτει.

* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 16/3