Μεγάλη χαρά προκάλεσε η είδηση ότι ο πιλότος του F-16 Block 52, που κατέπεσε κοντά στο νησάκι Ψαθούρα, μεταξύ Χαλκιδικής και Αλοννήσου, είναι σώος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr, ο 29χρονος Παναγιώτης Αποστολάκης έχει καταγωγή από το Πολυνέρι Τρικάλων, με τα συγγενικά του πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι και η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του, να διαμένουν στα Τρίκαλα.

*Διαβάστε εδώ: Πτώση F-16 νότια της Χαλκιδικής: Μιάμιση ώρα πάλευε στην ανοιχτή θάλασσα ο πιλότος - Το θρίλερ με αίσιο τέλος

«Σώθηκε χάρη στη ψυχραιμία του», ανέφεραν συγγενείς του στο trikalanews.gr, τονίζοντας την αγάπη του για το επάγγελμά του και την ευσυνειδησία του.

Σημειώνεται ότι ο 29χρονος πιλότος, καθώς και οι γονείς του, μένουν στη Λάρισα.

pilotos_ptosi_halkidiki


pilotos_ptosi_f16


pilotos_f16

Το χρονικό της πτώσης του F-16

Το F-16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας, όταν υπέστη μηχανική βλάβη, ενώ πετούσε νότια της Χαλκιδικής, πάνω από τη νήσο Ψαθούρα.

Ο πιλότος, αδυνατώντας να χειριστεί το μαχητικό, πρόλαβε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτόξευσης από το πιλοτήριο και έπεσε στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι το κάθισμα περιλαμβάνει μικρή λέμβο ακριβώς για περιπτώσεις που ο χειριστής πέφτει στη θάλασσα.

Εξαρχής υπήρχαν αναφορές-μαρτυρίες ότι είδαν στον αέρα το αλεξίπτωτο του πιλότου, καθώς και ότι ο πιλότος βρισκόταν σε επικοινωνία με το κέντρο επιχειρήσεων.
Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή για τον εντοπισμό και την περισυλλογή του Ιπτάμενου.

Στο σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του F-16, έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415 από την 113 ΠΜ, ενώ στην περιοχή κατευθύνθηκε και η Φρεγάτα «Αιγαίο».

Την ίδια ώρα, είχε τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα ένα C-130.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον εντοπισμό του πιλότου

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας, και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».

H ανακοίνωση για την πτώση αεροσκάφους F-16

«Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 13:29 μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ) που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας-διάσωσης για τον χειριστή. Στην περιοχή σπεύδει ένα ελικόπτερο Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα CL-415 από την 113 ΠΜ, κατευθύνεται στην περιοχή η Φρεγάτα "Αιγαίο", ενώ είναι σε μεγίστη ετοιμότητα ένα C-130»

Ευχές Δένδια στον πιλότο του F-16

Τις ευχές του για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του στον χειριστή του F-16, που κατέπεσε κοντά στη νήσο Ψαθούρα, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Με ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας αναφέρει: «Εκφράζουμε τις πιο ειλικρινείς μας ευχές για ταχεία επάνοδο στα καθήκοντά του, στον χειριστή του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε σήμερα σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου». Και καταλήγει: «Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν στην επιτυχή και ταχύτατη επιχείρηση διάσωσης».


Πατέρας πιλότου: Ο γιος μου είναι καλά, μίλησα μαζί του

Ο πατέρας του πιλότου του F-16 που έπεσε το μεσημέρι, κ. Αποστολάκης, μίλησε στο Mega, ενώ ταξίδευε από τη Λάρισα στην Αθήνα, για να δει τον γιο του.

Ο πατέρας του πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους είπε ότι αυτήν την ώρα κατέβαινε από τη Λάρισα στην Αθήνα, για να δει το παιδί του και ότι δεν γνωρίζει ακόμα λεπτομέρειες, αλλά σε σύντομη επικοινωνία που είχε μαζί του, ο γιος του του είπε ότι είναι καλά.

Ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση, για να μιλήσει περισσότερο.

Καλά στην υγεία του ο πιλότος

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του και όλες οι εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ήταν καθαρές.

Ωστόσο, θα παραμείνει σήμερα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και πιθανότατα αύριο θα πάρει εξιτήριο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czyoqtr9ev69)