Νέα περιπέτεια µε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασµούς αντιµετωπίζει η οικογένεια Βάρσου, των γνωστών ζαχαροπλαστείων στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για την οικογενειακή επιχείρηση µε την επωνυµία «Οικογένεια ∆. Βάρσου 1945», που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Χαλανδρίου και δεν σχετίζεται µε την αντίστοιχη αλυσίδα της Κηφισιάς. Πριν από λίγες ηµέρες αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρµα των πλειστηριασµών δύο ακίνητα της οικογένειας µε ειδίκευση στο διάσηµο γαλακτοµπούρεκο.

Η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε την επιτυχηµένη πορεία της το 1945, όπως αποτυπώνεται και στην επωνυµία της, από ένα µικρό γαλατάδικο στο Χαλάνδρι. Τα τρία αδέλφια Βάρσου, ο ∆ηµήτρης, ο Παναγιώτης και ο Ιωάννης, άρχισαν να πουλάνε φρέσκο γάλα και όχι µόνο. Παράλληλα, διέθεταν προς πώληση γιαούρτι, κρέµα, ρυζόγαλο, παγωτό και το διάσηµο γαλακτοµπούρεκο.

Αυτό που το ξεχώριζε ήταν πως το έφτιαχναν µε το δικό τους γάλα, από τα δικά τους αιγοπρόβατα, που έβοσκαν στα κτήµατά τους στο Πολύδροσο Χαλανδρίου. Στη συνέχεια, και µε τα χρόνια, το γαλατάδικο µετατράπηκε σε ζαχαροπλαστείο και γενιά µε γενιά συνέχιζε την επιτυχηµένη του πορεία. Τα τελευταία χρόνια, η δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών έχει «χτυπήσει» και αυτή την οικογενειακή επιχείρηση. Πριν από έξι µήνες, µάλιστα, είχε πωληθεί σε ηλεκτρονικό πλειστηριασµό ακίνητο της οικογένειας στα Βριλήσσια, όπου στεγαζόταν και το κατάστηµα της επιχείρησης στην περιοχή, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ.

Πλέον, στην ηλεκτρονική πλατφόρµα των πλειστηριασµών έχουν αναρτηθεί ακόµα τέσσερα «σφυριά» που αφορούν την οικογένεια των ιστορικών ζαχαροπλαστείων. Η πρώτη κρίσιµη ηµεροµηνία για τα περιουσιακά στοιχείων µελών της οικογένειας του διάσηµου γαλακτοµπούρεκου είναι η 24η Απριλίου 2024. Τότε χτυπά τριπλό ηλεκτρονικό «σφυρί» για εκείνα. Οι πλειστηριασµοί αφορούν τα καταστήµατα της επιχείρησης «Οικογένεια ∆. Βάρσου 1945» στην Παλλήνη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, και ένα οικόπεδο µε κτίσµα µέλους της οικογένειας στην περιοχή του Χαλανδρίου. Και οι τρεις επισπεύδονται από το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος.

Ειδικότερα, το διπλό ηλεκτρονικό «σφυρί» που θα χτυπήσει για την οικογένεια Βάρσου στην Παλλήνη αφορά δύο καταστήµατα ισογείου, η αξία των οποίων, σύµφωνα µε τους εκτιµητές, ανέρχεται σε 156.000 ευρώ και σε 67.000 ευρώ, ποσά που έχουν οριστεί και ως τιµή πρώτης προσφοράς για τους πλειστηριασµούς.

Σύµφωνα µε την περιγραφή των ακινήτων, πρόκειται για ένα κατάστηµα ισόγειου ορόφου, το οποίο αποτελείται από έναν χώρο και έχει είσοδο από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και επιφάνεια 100 τ.µ. Το δεύτερο κατάστηµα αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και W.C., έχει είσοδο από τον πίσω ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και επιφάνεια 45 τ.µ.

Τα εν λόγω καταστήµατα βρίσκονται στον ∆ήµο Παλλήνης, που εξυπηρετείται από τον προαστιακό σιδηρόδροµο. Από την εξωτερική αυτοψία που πραγµατοποιήθηκε στα ακίνητα από τους εκτιµητές διαπιστώθηκε πως το κτίριο εξωτερικά βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση από άποψη συντήρησης.

Ο τρίτος πλειστηριασµός, που έχει οριστεί για την ίδια ηµέρα, στις 24 Απριλίου, αφορά το ακίνητο στην περιοχή του Χαλανδρίου που ανήκει σε ένα από τα µέλη της οικογένειας. Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδοµήσιµο, στο οποίο έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδοµή καταστηµάτων που έχει έκταση 256,25 τ.µ. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο κατάστηµα 140 τ.µ., στο οποίο στεγάζεται επιχείρηση βιβλιοχαρτικών, και πρώτο όροφο επιφάνειας 65 τ.µ., όπου σήµερα λειτουργεί λογιστικό γραφείο.

Η τιµή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στην εµπορική αξία του ακινήτου και συγκεκριµένα στα 311.000 ευρώ. Προκειµένου να εκτιµηθεί η αγοραία αξία του εν λόγω ακινήτου, πραγµατοποιήθηκε έρευνα της τοπικής κτηµαταγοράς σε µεσίτες, µισθωτές, πωλητές και αγοραστές που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριµένη περιοχή, η οποία αποτελεί εµπορικό κέντρο που συγκεντρώνει αγοραστικό κοινό από όλο τον Βόρειο Τοµέα, ακόµα και από άλλες περιοχές της πόλης. Επίσης -σύµφωνα µε τους εκτιµητές- αποτελεί και εστία έντονης επιχειρηµατικής δράσης µε πληθώρα επιχειρήσεων και αποτελεί και πόλο έλξης στελεχιακού δυναµικού, µαζί µε το γειτονικό Μαρούσι.

Οι εκτιµητές διαπίστωσαν, µάλιστα, και την πιθανή ύπαρξη παταριού στο ισόγειο κατάστηµα και επέκταση του πρώτου ορόφου µε κεραµοσκεπή και πιθανή χρήση κατοικίας. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί η έκτασή του, λόγω της εξωτερικής αυτοψίας, κατά την οποία, πάντως, διαπιστώθηκε πως το κτίριο βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση από άποψη συντήρησης.

Στις 8 Μαΐου θα πραγµατοποιηθεί ακόµα ένας πλειστηριασµός που αφορά µέλος της οικογένειας των γνωστών ζαχαροπλαστείων. Συγκεκριµένα, πρόκειται να βγει στο ηλεκτρονικό «σφυρί» ένα αγροτεµάχιο στην περιοχή της Ζακύνθου, µε επισπεύδοντα και πάλι το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος. Η τιµή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 147.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα αγροτεµάχιο άρτιο και οικοδοµήσιµο, το οποίο περιβάλλεται από ασφαλτοστρωµένες οδούς. Το εν λόγω αγροτεµάχιο βρίσκεται στην περιοχή Καλαµάκι, στη νότια ακτή της Ζακύνθου, σε απόσταση µόνο 3 χλµ. από τον Λαγανά.

* Δημοσιεύθηκε στο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 16/3