Χημικό έλεγχο στα χώματα που μετακινήθηκαν από τον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη διέταξε ο ειδικός εφέτης ανακριτής που έχει αναλάβει την πολύκροτη υπόθεση.
Ο Σωτήρης Μπακαΐμης έδωσε εντολή για διενέργεια ελέγχου από τη Χημική Υπηρεσία σε χώματα που μετέφερε εταιρεία χωματουργικών μηχανημάτων κατά την εκτέλεση εργασιών πρόσβασης των γερανών στον τόπο της τραγωδίας.

Διαβάστε ακόμα: Τραγωδία στα Τέμπη: Ξεσπά ο σύζυγος θύματος - ''Η πρόταση δυσπιστίας είναι επικοινωνιακό παιχνίδι, ελπίζουμε μόνο στη Δικαιοσύνη''


Τέμπη: Γιατί ο εφέτης ανακριτής έδωσε εντολή να ερευνηθεί το χώμα από το σημείο της τραγωδίας

Αυτό το θέμα ανέκυψε όταν συνήγορος συγγενών θυμάτων κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εργολάβος μετέφερε χώμα από το σημείο της φονικής σύγκρουσης σε ιδιωτικό οικόπεδο-αμμορυχείο της εταιρείας.

Από τις καταθέσεις έγινε γνωστό ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος λίγες ώρες μετά την τραγωδία, δηλαδή τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου, κλήθηκε στον τόπο του δυστυχήματος για να βοηθήσει στο έργο της διάσωσης. Με τα χωματουργικά μηχανήματά του λοιπόν διαμόρφωσε έναν χώρο πρόσβασης των γερανών, σε εγκαταλελειμμένο αγρό, αριστερά από τα εκτροχιασμένα βαγόνια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d04hz7k5l1c1)

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Ελευθερία», όπως προκύπτει από καταθέσεις, ήταν αυτά τα χώματα (που προέρχονταν δηλαδή από τον αγρό και όχι από το σημείο της τραγωδίας) που μεταφέρθηκαν με φορτηγά στο ιδιωτικό οικόπεδο της εταιρείας.

Πάντως, μετά την καταγγελία διεξήχθη έλεγχος στο οικόπεδο και αφού εντοπίστηκε το σημείο, με παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών πλέον φυλάσσεται από την ΕΛ.ΑΣ. Με διαταγή του κ. Μπακαΐμη θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τον έλεγχο που έγινε στο Κουλούρι, όπου είχαν μεταφερθεί, ως γνωστόν, τα συντρίμμια της τραγωδίας και τα αδρανή υλικά. Αυτό σημαίνει ότι επιστήμονες της Χημικής Υπηρεσίας θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψία, ενώ ο χώρος θα ερευνηθεί και από λαγωνικά της Αστυνομίας, δηλαδή ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.


Νέες διώξεις: Ποιους θα αφορούν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ασκηθούν νέες διώξεις, οι οποίες θα αφορούν τουλάχιστον πέντε άτομα και έτσι θα οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο με σχεδόν 40 άτομα που θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d04plqm9jgm9)

Σημειώνεται επίσης ότι αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να αποφασίσει αν τη δικογραφία του (δήθεν) μπαζώματος του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα την ενσωματώσει ο εφέτης ανακριτής στη δικογραφία που έχει ήδη στα χέρια του ή όχι.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η υπόθεση αυτή να πάει χωριστά σε δίκη, τότε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εφέτης ανακριτής θα έχει ολοκληρώσει το έργο του έως και το τέλος Ιουνίου. Αλλιώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι ώστε η δίκη να ξεκινήσει σε χώρο του πρώην ΤΕΙ Λάρισας -που τις τελευταίες εβδομάδες διαμορφώνεται αναλόγως- με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή