Ιδιαίτερα αισθητή έχει κάνει από χθες την παρουσία της η αφρικανική σκόνη, η οποία έχει «πνίξει» τη χώρα, με το φαινόμενο να επηρεάζει και σήμερα την Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς «η μεταφορά σκόνης προς την κεντρική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από επεισόδια τα οποία διαρκούν από 2 έως 4 ημέρες», ενώ ήδη πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη υγεία τους.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας 

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, όπως αναφέρουν στις σχετικές οδηγίες τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), αφού επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων στον αέρα.

Τα σωματίδια αυτά, από τα οποία αποτελείται, μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν αναπνευστικές διαταραχές και καρδιαγγειακά επεισόδια, ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χημική σύσταση της αφρικανικής σκόνης περιέχει επίσης πολλά βλαβερά και επικίνδυνα για την υγεία μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς.


Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ωστόσο κάποιες ομάδες ανθρώπων τις ενοχλεί περισσότερο.

Οι ευπαθείς ομάδες είναι:
  • Τα παιδιά και τα μωρά
  • Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες
  • Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις
  • Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις

Ποια συμπτώματα πρέπει να σας ανησυχήσουν

Τις ημέρες που το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, είναι λογικό όλοι να αισθανόμαστε μία δυσφορία, αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει συνηθίσει τέτοιες περιεκτικότητες σκόνης στο περιβάλλον του.

Εάν νιώσετε δύσπνοια, βάρος στο στήθος, έντονο βήχα, συριγμό, προκάρδιο άλγος ή αλλεργική αντίδραση, καλό θα είναι να εισέλθετε σε προστατευμένο χώρο, με φίλτρα αέρα ή κλιματισμό και να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με νερό.

Εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα, να καλέσετε βοήθεια ή να επισκεφθείτε το κοντινότερο Κέντρο Υγείας.

Μέτρα προστασίας

Και μπορεί η αφρικανική σκόνη να είναι αρκετά ενοχλητική, ωστόσο υπάρχουν μέτρα, που μπορούν να ληφθούν.
  • Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους
  • Χρήση προστατευτικής μάσκας, υψηλής προστασίας (ιδιαίτερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα)
  • Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία, για την απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
  • Παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα επίπεδα ρύπανσης από τη σκόνη είναι συνήθως χαμηλότερα
  • Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων (εισπνεόμενων), κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα γιατρό
  • Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
  • Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων