Ανησυχητικές διαστάσεις λαµβάνουν τα περιστατικά εκµετάλλευσης ανήλικων αγοριών και κοριτσιών από κυκλώµατα που τα ωθούν στην πορνεία. Περισσότερες από 150 καταγγελίες για τέτοιες υποθέσεις έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο σε δηµόσιους και ιδιωτικούς οργανισµούς, αριθµός που προκαλεί έντονη ανησυχία στις αρµόδιες αρχές που βλέπουν ολοένα και περισσότερα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, να πέφτουν στα δίχτυα τέτοιων κυκλωµάτων. Βέβαια, όπως αναφέρουν ειδικοί στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», δεν φταίνε τα ίδια τα θύµατα, αλλά ένα σύνολο παραγόντων, όπως η οικογένεια που δεν ενδιαφέρεται για το πού βρίσκεται το παιδί της, οι παρέες αλλά και η... γλύκα των µετρητών. Η δυσχερής οικονοµική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα οι περισσότερες χώρες του κόσµου, δηµιουργεί ανάγκες ειδικά σε παιδιά, που βλέπουν άλλους συνοµήλικούς τους να κυκλοφορούν µε πανάκριβα κινητά, φορητούς υπολογιστές και να σκορπούν χρήµατα σε συχνές νυχτερινές εξόδους. Αυτά τα κίνητρα, µια «καλή ζωή» στις VIP πτέρυγες ακριβών νυχτερινών κέντρων και κλαµπ, αλλά και αρκετά λεφτά για αγορές αποτελούν τις αιτίες που πολλά παιδιά στρέφονται σε αυτά τα κυκλώµατα. Μόνο που η αλήθεια, εκ των υστέρων, είναι εκ διαµέτρου αντίθετη. Πολλά καταλήγουν να εξαρτώνται από ουσίες για να αντέξουν τις επαφές µε τους παιδοβιαστές, ενώ τα κυκλώµατα ζητούν ολοένα και περισσότερα ραντεβού ώστε να αυξάνονται τα έσοδα. Και φυσικά, όσα παιδιά αρνούνται και προσπαθούν να βγουν, δέχονται κατ’ αρχάς ψυχολογικό πόλεµο και εν συνεχεία κακοποιήσεις και ξυλοδαρµούς.

Μέσω του ∆ιαδικτύου δρουν τα κυκλώματα

Εάν και οι πρώτες επαφές των κυκλωµάτων µε τα υποψήφια θύµατά τους γίνονται διά ζώσης, εν συνεχεία οι συνεννοήσεις γίνονται µέσω του ∆ιαδικτύου. Τα προφίλ των παιδιών που πέφτουν θύµατα τέτοιων κυκλωµάτων, όπως έχει αποδειχθεί είναι γεµάτα µε προκλητικές φωτογραφίες τους, αφού έτσι µπορούν να προσελκύσουν τους πελάτες τους. Συνήθως, λένε οι αστυνοµικοί που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, τα παιδιά αυτά, πριν ακόµη µπλέξουν µε τα κυκλώµατα πορνείας, είχαν ήδη στο προφίλ τους προκλητικές φωτογραφίες. Κάτι που εντοπίζουν τα κυκλώµατα και ζητούν από τα παιδιά να εµπλουτίζουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους µε ακόµη πιο «πικάντικο υλικό». Τα θύµατα, µάλιστα, έχει διαπιστωθεί πως µέσω των προφίλ τους αποκτούν και τη δική τους πελατεία, την οποία χρησιµοποιούν για να αποκτούν ένα επιπλέον µεροκάµατο, χωρίς να δίνουν µερίδιο στους εγκεφάλους των οµάδων που τα εκδίδουν. Οσα παιδιά έχουν εντοπιστεί µέχρι σήµερα να έχουν παρασυρθεί από τέτοια κυκλώµατα, έχουν ιδιαίτερα προφίλ τόσο στο Instagram όσο και στο ΤikΤok αλλά και άλλες πλατφόρµες κοινωνικής δικτύωσης.

 Η απουσία της οικογένειας

∆υστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις είναι αποδεδειγµένη η παρουσία µιας προβληµατικής οικογένειας. Ενα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο δεν δίνει καµία σηµασία στο τι κάνει το παιδί τους, κανένας απολύτως έλεγχος κινήσεων και φίλων. Είτε πρόκειται για διαλυµένες οικογένειες που τα παιδιά αφήνονται στη µοίρα τους είτε πρόκειται για γονείς που δουλεύουν µερόνυχτα, προκειµένου να προσφέρουν λίγα χρήµατα στα παιδιά τους. Υπάρχει πλήρης απουσία της οικογένειας, αναφέρουν οι αστυνοµικοί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η περίπτωση της οµάδας που εξαρθρώθηκε στις αρχές της εβδοµάδας: οι περισσότερες από τις επτά ανήλικες κοπέλες είχαν µείνει στην ίδια τάξη, έλειπαν σχεδόν κάθε βράδυ από το σπίτι τους, χωρίς οι γονείς τους να αναρωτηθούν ποτέ πού είναι, γιατί δεν πάει σχολείο, πού βρήκε τα ακριβά ρούχα και τα τηλέφωνα αξίας άνω των 1.000 ευρώ το κάθε ένα.

Οι παιδόφιλοι

Ενα στοιχείο που διαπιστώνουν οι αστυνοµικοί, που χειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις, είναι πως οι παιδοβιαστές-παιδόφιλοι είναι κοινοί σε πολλές περιπτώσεις. Είναι ένα συγκεκριµένο δίκτυο που κινείται σε ακριβά νυχτερινά κέντρα, κλαµπ και ακριβά ξενοδοχεία της Αττικής. Οσοι πληρώνουν, αδρά µάλιστα, για να βιάσουν ένα ανήλικο παιδί, γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε για να βρούνε «φρέσκο αίµα». ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα δύο τελευταία κυκλώµατα που εξαρθρώθηκαν, µε επικεφαλής το ένα την 25χρονη Μαρία-Ηλιάνα Σ. και το άλλο µε επικεφαλής τη 41χρονη Λορέλα, υπήρχαν κοινοί πελάτες, δύο θύµατα εργάζονταν και για τα δύο κυκλώµατα, ενώ οι δύο επικεφαλής ήταν γνωστές µεταξύ τους. Τα κορίτσια, σε αυτά τα δύο κυκλώµατα, φαίνεται πως έβαζαν στην τσέπη τους κάθε µήνα από 3.500 έως 4.500 ευρώ, ίσως και παραπάνω, ανάλογα µε τα ραντεβού που έκαναν. Το µόνο βέβαιο είναι πως εβδοµαδιαίως έκαναν τουλάχιστον τέσσερα ραντεβού. Η πελατεία των κυκλωµάτων όχι µόνο δεν µειώνεται, αλλά φαίνεται πως αυξάνεται µε µαθηµατική ακρίβεια. Ο αριθµός των ανθρώπων που θέλουν να συνευρεθούν -όπως οι ίδιοι λένε- µε ανήλικα αυξάνεται διαρκώς και από τη στιγµή που αυξάνεται η ζήτηση αυξάνεται και ο αριθµός των εκδιδοµένων. Τα κυκλώµατα πλέον λειτουργούν διαφορετικά σε σχέση µε το παρελθόν. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να υποκαταστήσουν τις οικογένειες των ανήλικων παιδιών, ώστε να τα κάνουν υποχείριά τους, υπάρχει δηλαδή µια περισσότερο... ανθρώπινη προσέγγιση, ώστε να επιτευχθούν οι «συνεργασίες».

Τα κέρδη

 Στο τελευταίο κύκλωµα που αποκαλύφθηκε από τους αστυνοµικούς µε επικεφαλής την 25χρονη Μαρία, αποκαλύφθηκε ότι η κατηγορούµενη πληρωνόταν µε 50 ή 100 ευρώ από το κάθε ραντεβού που έκλεινε στα κορίτσια-θύµατά της. Από τα χρήµατα που έβγαζε κάθε µήνα, περίπου 7.000 ευρώ, πληρώνονταν όλα τα µέλη του κυκλώµατος: οι µεταφορείς των κοριτσιών, ο φίλος της που συνόδευε τα κορίτσια στα ραντεβού, αλλά και η 21χρονη συνεργάτιδα της 25χρονης, που επίσης έβρισκε πελάτες για να κλείνει ραντεβού στις ανήλικες. Ενας πακτωλός «µαύρου» χρήµατος που προερχόταν από τους βιασµούς ανήλικων παιδιών από αρρωστηµένους ανθρώπους. Και δυστυχώς, σε αυτό το κύκλωµα οι πελάτες πολλές φορές δεν πλήρωναν µόνο µε χρήµατα, αλλά και µε ναρκωτικά, κυρίως κοκαΐνη. Ενα γραµµάριο πωλείται από 50- 80 ευρώ και ακόµη πιο ακριβά στις «επώνυµες πιάτσες». Αρκετά κορίτσια προχωρούσαν σε χρήση προκειµένου να αντέχουν τα... βίτσια των αρρωστηµένων πελατών.

 Δημοσιεύθηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ