Mεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στην Δυτική Ελλάδα προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 09:12 το πρωί της Παρασκευής.

Όπως ανακοινώθηκε από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός έγινε σε απόσταση 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. Ανατολικά των Στροφάδων.

Σε εξέλιξη έλεγχοι στην Ηλεία

«Κλιμάκια της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και μηχανικών της αντιπεριφέρειας Ηλείας έχουν ξεκινήσει ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν προβλήματα από την διπλή σεισμική δόνηση», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Επίσης, είπε ότι «ακόμα δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ πήραμε την απόφαση για την προληπτική εκκένωση δημοσίων κτιρίων, όπου υπάρχει συγκέντρωση πολιτών, όπως το κτίριο της περιφερειακής ενότητας στον Πύργο και το κτίριο των δικαστηρίων».

Ακόμη, ανέφερε ότι «οι μαθητές των σχολείων αμέσως μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκαν στα προαύλια και έχει ήδη δοθεί προφορική εντολή, ώστε να μην λειτουργήσουν σήμερα».

Η στιγμή του σεισμού στον Πύργο
Η στιγμή του σεισμού στον Πύργο

Πυροσβεστική: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές - Σε αυξημένη ετοιμότητα ΕΜΑΚ και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ έπειτα από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 στην κλίμακα Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε στις 09:12 σήμερα 239 χλμ. ΔΝΔ των Αθηνών, σε θαλάσσιο χώρο 14 χλμ. ανατολικά των Στροφάδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Ζάκυνθος: Μικροζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από το σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Μεσσηνία: Έλεγχοι σε κτήρια – Κλειστά σχολεία σε Τριφυλία, Πυλία

«Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου - Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Αναστασόπουλο, «κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου - Νέστορος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας».

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε μέρος της Κάτω Ιταλίας

Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 9 και 12 λεπτά, ανατολικά των Στροφάδων, έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας. Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καμία ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ανοιχτά του Κυπαρισσιακού κόλπου και έγινε αισθητός και στην Αττική, λένε οι σεισμολόγοι.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο μπέρδεμα με τον διπλό σεισμό και ξεκαθάρισε ότι «είναι νωρίς να πούμε αν τα 5,7 Ρίχτερ είναι η κύρια σεισμική δόνηση».

Ειδικότερα σε ανάρτησή του στο facebook ανέφερε ότι «η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν» και «δεν είμαστε βέβαιοι αν ήταν ο κύριος σεισμός».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση.

Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι ο σεισμός «δεν εμπνέει ανησυχία».

Ευθύμης Λέκκας: "Δεν πρέπει να ανησυχούμε - Έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο"

Ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ, σχετικά με τον ισχυρό σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοικτά των Στροφάδων.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία, στην Κεφαλονιά, στην Μεσσηνία, στην Αρκαδία ακόμη και στο Αγρίνιο.

«Ο σεισμός έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά και δεν συνδέεται με ρήγματα που κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό. Ο σεισμός αυτός δεν έχει επηρεάσει σε αρνητικό επίπεδο την Πελοπόννησο, βέβαια υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στις Στροφάδες έχουν σημειωθεί κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί. Δεν υπάρχει όμως θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Δείτε τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d060v9fixb2x)

Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο γεωγραφικό χώρο (ανατολικά της Μεσσηνίας, στον Κυπαρισσιακό κόλπο) σημειώθηκαν δύο σεισμικές δονήσεις στις 09:11 και 09:12 το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η πρώτη δόνηση ήταν 4,3 και η δεύτερη 5,7 Ρίχτερ. Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, στο Ιόνιο, ανάμεσα σε Ζάκυνθο και Μεσσηνία - Ηλεία, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 21,5 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές και στην Αττική.

8a4175ba-10ce-40bd-8543-a1226ea9e89d

35t45