Ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, με αφορμή την τελευταία γυναικοκτονία που έλαβε χώρα στους Αγίους Αναργύρους, το βράδυ της Τρίτης 2/04.

«Η αβοηθησία του τραγικού θύματος οδήγησε σε μια διεύρυνση της έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς, άρα το ζήτημα είναι κάτι παραπάνω από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας ενός ανθρώπου», ανέφερε αρχικά.

*Διαβάστε εδώ: Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Ξεσπά η ξαδέλφη της Κυριακής - "Δεν είναι άρρωστος, είναι δολοφόνος"

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο που έχει να κάνει με τη γειτονιά, με τον δήμο, με την Εισαγγελία, με την αστυνομία, με τα κέντρα υποδοχής κακοποιημένων. Ένα δίκτυο που με ένα κουμπί θα λειτουργεί ενιαία ταυτόχρονα και ταχύτατα γιατί εδώ και εξειδικευμένοι αστυνομικοί υπάρχουν και εξειδικευμένα κέντρα υποδοχής υπάρχουν και ο δήμος έχει κοινωνικές υπηρεσίες και όμως τίποτα δεν λειτουργεί τελικά διότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Δεν είναι ότι δεν έχουμε υπηρεσίες, ανθρώπους, κουμπιά όλα τα έχουμε και όλα αυτά μεταξύ τους είναι ασύνδετα και όλα αυτά την κρίσιμη στιγμή δεν λειτουργούνε, δεν δικτυώνονται», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν αξιολογούνται οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, απάντησε: «Άποψή μου είναι ότι πρέπει κάθε τριετία οι δικαστικοί, οι φύλακες φυλακών, οι αστυνομικοί και άλλες κατηγορίες να περνάνε από σοβαρά ψυχολογικά τεστ όχι τυπικά. Χρειάζεται κάθε τριετία να ελέγχονται με σύγχρονα ψυχολογικά τεστ. Υποτίθεται ότι οι προϊστάμενοι δεν έχουν μόνο μια εικόνα της επιχειρησιακής δυνατότητας των υφισταμένων πρέπει να έχουν και μια εικόνα του πως αντιδρούν αυτοί στις κρίσιμες καταστάσεις άρα πέραν του ψυχολογικού επιστημονικού τεστ πρέπει να υπάρχει και μια διαρκής από την μεριά των ανώτερων αξιωματικών και πιο έμπειρων εποπτεία και αξιολόγηση του τρόπου που λειτουργούνε. Στην Ελλάδα όμως ξέρετε ότι όλα είναι τυποποιημένα, «Ναι ναι, 10» γιατί ζούμε σε μια κοινωνία συμψηφισμού των παρανομιών, σε μια κοινωνία όπου όλοι γνωρίζουμε όλους με διάφορες ιδιότητες αν εκεί παρέμβουν και τα πολιτικά αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα οποία συζητάμε είναι για εγχειρίδια εγκληματολογίας και όχι για την καθημερινότητα».

«Η υποχρέωση τήρησης πρωτοκόλλων υπάρχει, από εκεί και πέρα πως ο καθένας προσλαμβάνει μες το μυαλό του τον τρόπο που θα τηρήσει το πρωτόκολλο την κρίσιμη στιγμή το καταλαβαίνεις την κρίσιμη στιγμή. Για να καταλάβεις την επικινδυνότητα ή την γραφειοκρατική αντίληψη ενός αστυνομικού στην κρίσιμη κατάσταση πρέπει πέραν του ψυχολογικού τεστ να λειτουργήσει η εμπειρία των ανώτερων και να μην λειτουργήσουν άλλα κριτήρια. Προφανώς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράφουμε πρωτόκολλα, αλλά να τηρούμε πρωτόκολλα στην ουσία τους και όχι να τα τηρούμε στο γράμμα τους ακόμα θέλουμε πάρα πολύ δουλειά να κάνουμε και αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση των αστυνομικών, έχει να κάνει με την κοινοτική εκπαίδευση, έχει να κάνει με τον καταργηθέντα στην πράξη αστυνομικό της γειτονιάς, έχει να κάνει με γενικές αναδιαρθρώσεις», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Πανούσης  στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα" 04-04-24