Εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές έχει σώσει, µέσα στα δύο χρόνια της λειτουργίας του, ο πρώτος στη χώρα µας και πρότυπος Χώρος Εποπτευόµενης Χρήσης (ΧΕΧ), τον οποίο λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας ο Οργανισµός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Πρόκειται για την πιο σηµαντική συνεισφορά του ΧΕΧ, µαζί µε τη διασύνδεση την οποία προσφέρει µεταξύ των ωφελούµενων χρηστών ναρκωτικών και των υπηρεσιών Υγείας της χώρας µας.


Ο πρώτος Χώρος Εποπτευόµενης Χρήσης από τον  ΟΚΑΝΑ

Συγκεκριµένα, η λειτουργία του ΧΕΧ της Αθήνας έχει σώσει περισσότερες από 301 ανθρώπινες ζωές µέσα στα δύο χρόνια της λειτουργίας του. Σε 174 περιστατικά έχει πραγµατοποιηθεί πρόληψη της πιθανής υπερδοσολογίας, διαµέσου της στενής παρακολούθησης της διαδικασίας από το εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό του ΧΕΧ, ενώ σε 127 περιπτώσεις υπερδοσολογίας χορηγήθηκε η πολύτιµη ουσία ναλοξόνη και σώθηκαν οι ζωές των ωφελουµένων.

Ο πρώτος ΧΕΧ του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα εγκαινιάστηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια από την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανοίγοντας τις πόρτες του στους ανθρώπους που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο ΧΕΧ αποτέλεσε βασική επιλογή, στην πολιτική για την αντιµετώπιση των εξαρτήσεων, από την κυβέρνηση της Ν.∆.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επισκεφθεί επισήµως τις εγκαταστάσεις του ΧΕΧ, και το υπουργείο Υγείας, µε τον τότε υπουργό Θάνο Πλεύρη, αποφάσισαν την υλοποίηση αυτού του εγχειρήµατος-τοµή για τη µείωση της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την άµεση παρέµβαση των αρµόδιων υπηρεσιών στην κρίση. Πρόκειται για έναν χώρο πλήρως εξοπλισµένο και στελεχωµένο µε µία υψηλού επιπέδου διεπιστηµονική οµάδα επαγγελµατιών Υγείας. Περιλαµβάνει 12 ειδικά διαµορφωµένες θέσεις για την ενέσιµη ή/και εισπνεόµενη χρήση προαποκτηµένων ναρκωτικών ουσιών.


Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ: Παγιώνεται η ουσιαστική συµβολή του στην προάσπιση της δηµόσιας υγείας 

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει σήµερα στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης, «παρόµοια δοµή δεν υπήρχε στη χώρα µας. Καλύφθηκε ένα µεγάλο κενό στο πεδίο της αντιµετώπισης της εξάρτησης, συµπληρώνοντας τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ. Πλέον, σήµερα τα στοιχεία αποδεικνύουν την ουσιαστική συµβολή και τη σηµασία του, τεκµηριώνοντας την αναγκαιότητα της δηµιουργίας του ΧΕΧ».

Στα δύο χρόνια λειτουργίας του ΧΕΧ πραγµατοποιήθηκαν 34.030 επισκέψεις για ασφαλή χρήση, καλύπτοντας καθηµερινά τις ανάγκες περίπου 150 µοναδικών ατόµων. Εγγεγραµµένοι λήπτες των υπηρεσιών του είναι 1.622 µοναδικοί ωφελούµενοι. Καθηµερινά καλύπτονται ανάγκες για ασφαλή χρήση, πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, σίτιση, υπηρεσίες υγιεινής, ιµατισµού, αλλά και διασύνδεση µε δοµές Υγείας.

Τα οφέλη του ΧΕΧ είναι πολλαπλά. Ενα από αυτά είναι οι παραποµπές και οι διασυνδέσεις των ωφελουµένων µε άλλες δοµές και υπηρεσίες του Οργανισµού, ώστε αυτοί οι ίδιοι να προχωρήσουν στο επόµενο θεραπευτικό βήµα, αυτό της θεραπείας και της οριστικής αποµάκρυνσης από τη χρήση ναρκωτικών. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστηµα υπάρχει στον ΧΕΧ και µία πρόσθετη υπηρεσία για τον έλεγχο των προαποκτηµένων ουσιών των ωφελουµένων, πριν κάνουν χρήση, µέσω ενός µηχανήµατος τελευταίας τεχνολογίας για τον έλεγχο των ουσιών (drug checking machine). Στόχος είναι να γνωρίζουν επακριβώς τόσο οι ίδιοι οι ωφελούµενοι όσο και το προσωπικό του ΧΕΧ την ουσία χρήσης, τους κινδύνους και την επίδραση που µπορεί να έχει, αλλά και να προλαµβάνεται τυχόν πιθανότητα υπερβολικής δόσης (overdose).

Ο κ. Θεοχάρης µας εξηγεί επίσης ότι «µε τη λειτουργία του ΧΕΧ τα τελευταία δύο έτη παγιώνεται η ουσιαστική συµβολή του τόσο στην προάσπιση της δηµόσιας υγείας από µεταδιδόµενα νοσήµατα όσο και στην κάλυψη των αναγκών των ίδιων των ωφελουµένων και την ασφάλειά τους από περιπτώσεις υπερδοσολογίας».


Κινητές µονάδες

Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι ο ΟΚΑΝΑ σχεδιάζει για το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα την έναρξη της λειτουργίας ακόµη τριών νέων Κινητών Χώρων Εποπτευόµενης Χρήσης, δύο για την Αθήνα και ενός για τη Θεσσαλονίκη, για την παροχή ασφαλούς εποπτευόµενης χρήσης και µείωσης της βλάβης σε πιο αποµακρυσµένες περιοχές, µε άµεση πρόσβαση των ωφελουµένων και χωρίς οποιουσδήποτε αποκλεισµούς. Οσον αφορά τον ΧΕΧ της Αθήνας, αυτός αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου ΧΕΧ (ENDCR - European Network of DCRs), ενός δικτύου το οποίο θα ανατροφοδοτεί όλους τους ΧΕΧ της Ευρώπης µε όλα τα νέα σχετικά δεδοµένα, τις καλές πρακτικές, τις ορθές µεθοδολογίες και τις άριστες παρεµβάσεις, που υλοποιούνται στο πεδίο της ασφαλούς και εποπτευόµενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής