Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, Διευθύντρια Τροχαίας: Ένας οδηγός δεν κρατάει μόνο το τιμόνι στα χέρια του αλλά και τη ζωή των υπολοίπων στον δρόμο
Θεσσαλονίκη
Δέος προκαλούν τα στοιχεία για τα τροχαία δυστυχήματα στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2024
Δέκα θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου. Διπλάσια και τριπλάσια είναι και τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν για άλλες σοβαρές παραβάσεις.
Σήμερα, σημειώθηκε άλλο ένα σοβαρό τροχαίο, αυτή τη φορά ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές όταν ένα αυτοκίνητο τούμπαρε και προσγειώθηκε πάνω σε άλλο ΙΧ.
Η διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 και τον Ίωνα Τσώχο για το πολύ σοβαρό θέμα των τροχαίων στους δρόμους της πόλης.
«Οι οδηγοί όταν αποφασίζουν να οδηγήσουν είτε για να πάνε στην εργασία τους είτε για να βγουν βόλτα με τους φίλους τους ξεχνούν να είναι συνεπείς σε όλες τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ξεχνάνε να τηρήσουν τον ΚΟΚ γιατί πιστεύουν ότι δε θα συμβεί σε αυτούς το τροχαίο ατύχημα», ανέφερε αρχικά η Π. Παπαγεωργοπούλου.
«Αυτό οφείλεται στην παιδεία, που έχουμε. Είναι αλήθεια ότι η οδηγική συμπεριφορά δεν πρόκειται να βελτιωθεί ποτέ αν εστιάσουμε μόνο και αποκλειστικά στην αυστηρή αστυνόμευση. Είναι κάτι, που εμείς το εφαρμόζουμε. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση των επικίνδυνων παραβάσεων. Στο σύνολό τους έχουν αυξηθεί κατά 90% με βάση την αστυνόμευση, που εφαρμόζουμε», τόνισε.
«Η αστυνόμευση είναι αυστηρή και στοχευμένη. Παρατηρούμε, ελέγχουμε και χαρτογραφούμε το κάθε τροχαίο ατύχημα και τις αιτίες του. Έχουμε δει ότι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη είναι μια παράβαση του ΚΟΚ, που οδηγεί ευθέως σε τροχαίο ατύχημα. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στην εφαρμογή του ΚΟΚ όταν συναντάμε οδηγούς, οι οποίοι έχουν παραβιάσει ερυθρό σηματοδότη. Επίσης, αντίστοιχη είναι η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση του STOP, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Είναι τρομερό να αποφασίζουμε να βγούμε έξω να διασκεδάσουμε και κάποια στιγμή να καταναλώσουμε αλκοόλ και να μη σκεφτούμε να γυρίσουμε με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς», επισήμανε η διευθύντρια της Τροχαίας.
Αναφορικά με το θέμα της εκπαίδευσης των επόμενων οδηγών τόνισε: «Υπάρχει εκπαίδευση, η οποία εφαρμόζεται από εμάς στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι η οδική ασφάλεια όσον αφορά την κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών και ημερίδες οδικής ασφάλειας σε νεότερες ηλικίες. Είναι συγκεκριμένες οι δράσεις, που εφαρμόζουμε στα σχολεία γιατί πιστεύουμε ότι οι μικροί μαθητές, σήμερα είναι πεζοί και οδηγοί του ποδηλάτου τους, αργότερα όμως θα είναι η επόμενη γενιά των οδηγών και επενδύουμε σε αυτούς. Θέλουμε να έχουμε μικρούς υπεύθυνους πολίτες, μικρούς ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα πουν στους γονείς τους ότι ‘’μαμά, μπαμπά όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητο, σας παρακαλώ φορέστε τη ζώνη ασφαλείας, μη μιλάτε στο κινητό. Παππού, γιαγιά μη μιλάς στο κινητό τώρα οδηγείς’’ . Να πούμε ότι ο ΚΟΚ δεν απαγορεύει την ομιλία στο κινητό, απαγορεύει τη χρήση του κινητού όταν αυτό το έχουμε στα χέρια μας».
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στους οδηγούς, η Παρασκευή Παρασκευοπούλου είπε: «Σε όλη του τη ζωή, ο καθένας από εμάς όταν κυκλοφορεί στον δρόμο θα πρέπει να έχει κατά νου ότι δεν κρατάει μόνο το τιμόνι αλλά και τη ζωή των υπολοίπων χρηστών της οδού. Δεν υπάρχει τροχαίο ατύχημα χωρίς τουλάχιστον μία παράβαση του ΚΟΚ γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε από τους οδηγούς να τον σεβαστούν, να τηρήσουν την κάθε του διάταξη για να μας βοηθήσουν στη μείωση και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων».