Ένα «εμπρηστικό κοκτέιλ» για πυρκαγιές δημιουργείται μέσω των ισχυρών ανέμων, της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών τις προσεχείς ημέρες, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών. Οι εμπρησμοί είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση τιμωρούνται αρκετά αυστηρά σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο μετεωρολόγος του  Star Θοδωρής Κολυδάς, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  με τη Μάρα Ζαχαρέα, τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες.

Το  μεγαλυτερο πρόβλημα θα το δημιουργήσουν οι ενισχυμένοι βοριάδες που θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο την Τρίτη και την Τετάρτη, επηρεάζοντας και τα νησιά αλλά και τις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές.

xartis2a

Ισχυροί άνεμοι την Τρίτη σε αρκετές περιοχές της χώρας  

Θα επηρεαστούν κυρίως η κεντρική και Νότια Εύβοια, η Αττικοβοιωτία, η Ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Νότια Κρήτη και η Ρόδος. 

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου και πάλι θα έχουμε θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 7 με 8 σε κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

xartis2b

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές όλη την εβδομάδα

Οι μετεωρολογικές συνθήκες προκαλούν ανησυχία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, είχαμε 159 πυρκαγιές σε ολόκληρη την χώρα. Κι αυτό  μάλιστα, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στον Απρίλιο.

Ο Θ. Κολυδάς ανέφερε για τις συνθήκες που θα επικρατούν: «Με τόσο δυνατούς αέρηδες πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.  Στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο δεν προβλέπονται βροχές και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η καύσιμη ύλη να διατηρείται ξηρή και εύφλεκτη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πολύ μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές. Οι περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιών είναι μεγάλη δίνονται  από την υπηρεσία Copernicus για την Τρίτη και δεν αλλάζουν  σημαντικά τις επόμενες ημέρες».