Έτοιµη εµφανίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, µε τις όποιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισµό, προκειµένου να αντιµετωπίσει τα περιστατικά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου.

*Διαβάστε εδώ: Με GPS στον "πόλεµο της ξαπλώστρας" - Πρόστιµα έως 60.000 ερώ, λουκέτα και κατεδαφίσεις για παρεµπόδιση της πρόσβασης σε παραλίες

Οι πυρκαγιές όµως, παραδόξως, έχουν κάνει ήδη την εµφάνισή τους ακόµη και στην Αττική, στον Υµηττό, γεγονός που προβληµατίζει τις αρχές.

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι τέτοιες που να προκαλούνται φωτιές από σπίθες ή και τσιγάρα σε δασικές εκτάσεις, συνεπώς οι τρόποι που προκλήθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές του 2024 ερευνώνται εξονυχιστικά από τις αρµόδιες υπηρεσίες.

Από φέτος, όσοι προκαλούν πυρκαγιές θα πρέπει να γνωρίζουν πως βρίσκονται αντιµέτωποι µε ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης και υψηλά πρόστιµα.

Οι καταστροφές του δασικού πλούτου κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο έφερε σηµαντικές αλλαγές και αύξηση των ποινών για τους συλληφθέντες, ειδικά γι’ αυτούς που πραγµατοποιούν εργασίες σε ανοικτούς χώρους, χωρίς να λαµβάνουν τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας. Εφεξής, όποιος συλληφθεί για πρόκληση δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύει µε ποινή 10 ετών, ενώ εάν υπάρχει θάνατος από την πυρκαγιά τότε ο κατηγορούµενος θα «φλερτάρει» µε τα ισόβια. ∆υστυχώς το 2023, σύµφωνα µε τον καθηγητή του Τµήµατος ∆ασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Αλέξανδρο ∆ηµητρακόπουλο, «κάηκε το 1,09% της έκτασης της χώρας, ενώ ο µέσος όρος για την περίοδο 2006- 2022 ήταν 0,33%. Μετά το 2007 (2.623.933 στρέµµατα), το 2023 είναι η 2η καταστροφικότερη χρονιά όσον αφορά τις καµένες δασικές εκτάσεις στην ιστορία της Ελλάδας.

Η δε πυρκαγιά στον Νοµό Εβρου (∆αδιά) είναι η µεγαλύτερη (946.000 στρέµµατα) που έχει καταγραφεί στην Ε.Ε. από το 2000». Συνολικά 23 άνθρωποι, εκ των οποίων δύο πιλότοι Canadair, ένας ιδιώτης και 20 παράνοµοι µετανάστες, έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές του 2023, από τις συνολικά 8.511 πυρκαγιές που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά συνελήφθησαν, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 162 άτοµα µε την κατηγορία του εµπρησµού, εκ των οποίων οι 122 από αµέλεια.


Οι κινήσεις

Με τις επιχειρησιακές ανάγκες να έχουν αλλάξει εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής, στο νέο σχέδιο αντιµετώπισης δασικών πυρκαγιών το υπουργείο Κλιµατικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας επενδύει στην ετοιµότητα, στην αποτελεσµατικότητα στο πεδίο και στην πρόληψη.

Σηµεία-«κλειδιά» του νέου επιχειρησιακού δόγµατος του Πυροσβεστικού Σώµατος αποτελούν, µεταξύ άλλων, η αύξηση των δυνάµεων πρώτης ανταπόκρισης και των «δασοκοµάντος», η άµεση κινητοποίηση των εναέριων µέσων, αλλά και η καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι στο σηµείο έναρξης µιας πυρκαγιάς άµεσα θα πηγαίνουν υποχρεωτικά όχι ένα πυροσβεστικό όχηµα, όπως συνέβαινε µέχρι σήµερα, αλλά δύο.

Συµπληρωµατικά θα κινητοποιείται άµεσα και αξιωµατικός της Πυροσβεστικής, µε στόχο να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση του κινδύνου που συνιστά η συγκεκριµένη φωτιά.

Προβλέπεται επίσης αύξηση από 2 σε 3 των πυροσβεστών που θα επανδρώνουν τα περιπολικά πυροσβεστικά οχήµατα, ενώ οι οµάδες των «δασοκοµάντος» (ΕΜΟ∆Ε), από 6 που ήταν την προηγούµενη αντιπυρική περίοδο, αυξήθηκαν σε 16.

Μάλιστα, οι 10 απ’ αυτές θα είναι αεροµεταφερόµενες προκειµένου να µπορούν να προσεγγίζουν άµεσα και να επιχειρούν σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Στελέχη της Πυροσβεστικής εκπαιδεύτηκαν επίσης για την αξιοποίηση των χωµατουργικών µηχανηµάτων στο πεδίο, αλλά και στον συντονισµό κώδικα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.


Στο πεδίο

Στη «µάχη» θα µπαίνουν άµεσα πλέον όµως και οι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο πεδίο θα βρίσκονται και υπάλληλοι της ∆ασικής Υπηρεσίας, που θα ενεργούν υποστηρικτικά στις δυνάµεις της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για µια σηµαντική αλλαγή, καθώς έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι γνωρίζουν καλύτερα το δάσος και τις ιδιαιτερότητές του και µπορούν να δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες. Παράλληλα, ενισχύεται η στελέχωση των κινητών επιχειρησιακών κέντρων «Ολυµπος» µε τη συµµετοχή στελεχών των Ενόπλων ∆υνάµεων, της ∆ασικής Υπηρεσίας και µετεωρολόγων.

Αλλαγές προωθούνται και στη γεωγραφική διασπορά των εναέριων µέσων και την οργάνωση των επιτηρήσεων, µε σκοπό την καλύτερη κάλυψη και τη µείωση του χρόνου απόκρισης. Επίσης, µέσω των Περιφερειακών Κέντρων που δηµιουργεί η Πυροσβεστική αλλά και της εφαρµογής Civil Engage θα µπορούν να ενηµερώνονται σε πραγµατικό χρόνο και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φιλοδοξία είναι µέσω της συγκεκριµένης διαδικασίας να υπάρχει καλύτερος συντονισµός των δυνάµεων Πολιτικής Προστασίας. Παρεµβάσεις όµως προβλέπονται και στον τοµέα της πρόληψης, µε έµφαση στην επιβολή προστίµων για εµπρησµούς από αµέλεια, καθαρισµούς γύρω από αρχαιολογικούς χώρους και συνεννόηση µε τους διαχειριστές του δικτύου µεταφοράς ηλεκτρικού ρεύµατος (∆Ε∆∆ΗΕ και Α∆ΜΗΕ) για δηµιουργία αντιπυρικών ζωνών κατά µήκος των καλωδίων υψηλής τάσης.


Βασίλης Κικίλιας: Πατριωτικό καθήκον η προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας

«Η αντιπυρική περίοδος το καλοκαίρι του 2024 αναµένεται να είναι πολύ δύσκολη και ο αγώνας που θα δώσουµε µεγάλος. Η κλιµατική κρίση που χτυπά όλο τον πλανήτη, µε ακραίες µετεωρολογικές συνθήκες, όπως οι παρατεταµένοι καύσωνες που πλήττουν περισσότερο τις µεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η οποία αποτελεί hotspot, µας υποχρεώνουν να αλλάξουµε τον τρόπο διαχείρισης και αντιµετώπισης των αγροτοδασικών και δασικών πυρκαγιών. Το µεγάλο βάρος θα αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη κατάσβεση. Η κυβέρνηση µε τα συναρµόδια υπουργεία, το Π.Σ., η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ενοπλες ∆υνάµεις, η ∆ασική Υπηρεσία, οι Περιφέρειες και οι δήµοι, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να κινηθούµε µε µεγαλύτερη υπευθυνότητα, αποτελεσµατικότητα και κυρίως µε αντίληψη του κινδύνου που θα απειλήσει και φέτος ανθρώπους, περιουσίες και οικοσύστηµα. Οι εµπρησµοί από πρόθεση ή από αµέλεια προκαλούν δυστυχώς την ίδια καταστροφή. Γι’ αυτό και υπενθυµίζω ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές και τα διοικητικά πρόστιµα ακόµα για τους εξ αµελείας εµπρηστές. Είναι πατριωτικό καθήκον όλων, από τη θέση ευθύνης του καθενός, να σχηµατίσουµε ‘‘ασπίδα προστασίας’’ για τη χώρα µας και για τον φυσικό της πλούτο» , ανέφερε ο υπουργός Κλιµατικής Αλλαγής και Προστασίας του Περιβάλλοντος.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής