Εικόνες που προκαλούν οργή έρχονται στο φως από το Ζεφύρι, καθώς οι ρευματοκλοπές καλά κρατούν. Ρομά, αγνοώντας τους κινδύνους, συνδέονται απευθείας στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, με καλώδια και τσιμπίδια να κρέμονται στους δρόμους.

"Πόσοι έχουν πεθάνει, πόσοι έχουν τραυματιστεί, παίρνουν ρεύμα. Και πάλι το κάνουν", αναφέρει κάτοικος της περιοχής, αποτυπώνοντας την τραγική πραγματικότητα στην κάμερα του Star.

Ωστόσο, εκτός από τους Ρομά, οι εταιρείες εστίασης έχουν την μερίδα του λέοντος στις ρευματοκλοπές. Πως; Φρενάρουν τους μετρητές με συγκεκριμένα κόλπα με ηλεκτρολόγους να βάζουν μηχανισμούς που «φρενάρουν» τα ρολόγια.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0gmjr1y2ry1)

«Μαμούθ» τα ποσά που χάνει το δημόσιο

Σταθερές ή ελαφρώς αυξημένες είναι οι τιμές ρεύματος στη λιανική αγορά, αν και στην χονδρική αγορά υποχωρούν, με τις ρευματοκλοπές να μπαίνουν στο «στόχαστρο».


Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο MEGA εξηγεί ότι: «Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι «τσίμπησαν» τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών».

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:
  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%
Οι ρευματοκλοπές αντιστοιχούν στο 4.8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, με την «τρύπα» να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Μερικοί από τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δικτύου με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (smart network).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0g4sd1n4w75)