Με την απεργία θέλουμε να αναδείξουμε και να εκφράσουμε την πραγματική οργή του κόσμου της μισθωτής εργασίας το μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία δηλαδή την ακρίβεια”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

"Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην εξαθλίωση και να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δίκαιες απολαβές."

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί επανειλημμένα την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της.

"Όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν υποσχεθεί ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις," είπε ο κος Παναγόπουλος. "Δεν μπορεί να παίζουμε με τις συλλογικές συμβάσεις, ιδίως αυτών των πιο φτωχών, των πιο ευάλωτων ανθρώπων."

Ο κος Παναγόπουλος τόνισε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και καλοδεχούμενη, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας.

"Κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη, απλά την κριτικάρουμε," είπε ο κος Παναγόπουλος. "Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του ενδιάμεσου μισθού ώστε να είναι στο κατώφλι της φτώχειας. Εμείς έχουμε 830€ καθαρά, άρα είμαστε μέσα στη φτώχεια."

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Με την απεργία θέλουμε να αναδείξουμε και να εκφράσουμε την πραγματική οργή του κόσμου της μισθωτής εργασίας το μείζον θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία δηλαδή την ακρίβεια. Θέλουμε να βάλουμε ένα συμπυκνωμένο σύνθημα αυτό που κυριαρχεί ότι η ακρίβεια είναι στο Θεό, οι μισθοί είναι στα Τάρταρα. Εμείς δεν ζητάμε να μας σιτίζει το κράτος από τον προϋπολογισμό, ζητάμε να μας δώσουν πίσω το θεσμικό μας πλαίσιο για να μπορέσουμε με ασφάλεια δικαίου να προχωρήσουμε στη ρύθμιση των μισθολογικών μας απαιτήσεων μέσω συλλογικών συμβάσεων όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι όσοι κυβέρνησαν έχουν υποσχεθεί ότι θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις. Δεν μπορεί να παίζουμε με τις συλλογικές συμβάσεις ιδίως αυτών των πιο φτωχών, των πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε αύξηση είναι καλοδεχούμενη απλά την κριτικάρουμε και την κριτική δεν την κάνω εγώ την κάνει η ευρωπαϊκή επιτροπή. Όταν η ευρωπαϊκή επιτροπή λεει ότι πρέπει ο κατώτατος μισθός πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του ενδιάμεσου μισθού ώστε να είναι στο κατώφλι της φτώχειας εμείς έχουμε 830€ τουτέστιν 706€ καθαρά καταλαβαίνετε ότι από το 908€ δεν είναι πλέον στο κατώφλι της φτώχειας αλλά είναι μέσα στη φτώχεια.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει το δίκαιο των συμβάσεων, ιδίως των κλαδικών συμβάσεων, να επανέλθουν όπως έχουν όλοι υποσχεθεί και δεν είναι κανένας «αθώος του αίματος» γιατί όλοι έχουν κυβερνήσει.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο η ακρίβεια κάνει αντιπολίτευση και μόνο τα συνδικάτα πασχίζουν.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι μισθοί είναι στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη στη συμμετοχή στο ΑΕΠ ενώ τα κέρδη είναι πρώτα στην Ευρώπη στη συμμετοχή στο εθνικό εισόδημα.

Ερωτηθείς αν θα έχει συνέχεια η απεργιακή κινητοποίηση

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως... Η γενική απεργία έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, καταγγέλλεις πολιτική που ασκείται και ζητάς μεγάλες λύσεις. Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε τα «όπλα» μας πίσω, τις συλλογικές μας συμβάσεις.