“Τα αιτήματά μας σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση συμπυκνώνονται στο σύνθημά μας «η ακρίβεια στο Θεό και οι μισθοί στα τάρταρα». Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις πίσω και τα θέλουμε τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο”, είπε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα βιώνουν δραματική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της ακρίβειας. Ζητούν, λοιπόν, άμεσες αυξήσεις μισθών και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες.

Οι συλλογικές συμβάσεις, απαραίτητο εργαλείο για αξιοπρεπείς μισθούς

Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν το βασικό εργαλείο για την διασφάλιση αξιοπρεπών μισθών και συνθηκών εργασίας. Σημείωσε ότι, λόγω των μνημονίων, οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί ή υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αιτήματά μας σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση συμπυκνώνονται στο σύνθημά μας «η ακρίβεια στο Θεό και οι μισθοί στα τάρταρα». Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις πίσω και τα θέλουμε τώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο.

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα δεν σιτιζόμαστε από το κράτος, δεν ζητάμε από το κράτος να μας διανείμει από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάμε να μας δώσουν τα «εργαλεία» μας για να πάρουμε αυξήσεις. Τα «εργαλεία» σε μια ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες όμως λόγω των μνημονίων σε εμάς έχουν μείνει ελάχιστες ή έχουν αφαιρεθεί ή κατακρημνιστεί.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς

Γ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν είχαν πει ότι θα επανέλθουν όταν μπούμε ως χώρα σε μια κανονικότητα, το μόνο που δεν έχε επανέλθει σε κανονικότητα είναι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή   17-04-24