Ανατριχίλα, σοκ, αλλά και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η μαρτυρία-βόμβα μιας γυναίκας, που είδε το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Πέμπτης. Σύμφωνα με αυτή, στις 21 Μαρτίου του 2021, η Ρούλα Πισπιρίγκου φέρεται να είχε βοηθό την ώρα που -κατά το κατηγορητήριο- δολοφόνησε μέσα στην κούνια της τη μόλις εξίμισι μηνών Ίριδα. Μάλιστα, με βάση τη συγκεκριμένη καταγγελία, το πρόσωπο που μπαίνει για πρώτη φορά στο κάδρο των εμπλεκομένων στο λεγόμενο «έγκλημα του αιώνα» δεν είναι άλλο από τη μικρή αδελφή της 35χρονης κατηγορουμένης και θεία των τριών κοριτσιών από την Πάτρα Δήμητρα Πισπιρίγκου.

Η γυναίκα, που κράτησε την ανωνυμία της, φέρεται να έχει καταθέσει όσα γνωρίζει στις Αρχές. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την εκπομπή «Ανοιχτές υποθέσεις» του Πέτρου Κουσουλού, όπου φιλοξενήθηκε, η μαρτυρία της δεν αξιοποιήθηκε. Όπως ωστόσο εξήγησε η ίδια, τα όσα είπε της τα είχε μεταφέρει στα τέλη Μαρτίου του 2021 -δηλαδή, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του βρέφους από ασφυξία- μια νεαρή γυναίκα, στην οποία η Τζωρτζίνα Δασκαλάκη είχε ανοίξει την καρδιά της. Το οκτάχρονο τότε κοριτσάκι είχε αποκαλύψει ότι είδε τη μητέρα του να κλείνει το στόμα της αδελφούλας του, ενώ η θεία κρατούσε το παιδάκι από τα πόδια για να το ακινητοποιήσει! Ένα ακόμη στοιχείο που αποκάλυψε η μάρτυρας-κλειδί είναι ότι τη στιγμή της δολοφονίας της μικρής Ίριδας, η μητέρα κατέγραφε με το κινητό την πράξη και κάλεσε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει εάν υπάρχει το εν λόγω βίντεο. Όπως διευκρίνισε, η ίδια τότε δεν γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, ωστόσο το μόνο παιδί που είχε πεθάνει στο σπίτι του εκείνη την εποχή σε ολόκληρη την Πάτρα ήταν η Ίριδα Δασκαλάκη.

Οι… μπράβοι

Η μάρτυρας είπε ότι φοβάται, καθώς στην πορεία της υπόθεσης άκουσε ότι «υπάρχουν μπράβοι, ότι υπάρχουν αυτά… Φοβάμαι για τα παιδιά μου. Όπως και όλος ο κόσμος. Έμαθες τίποτα; Όχι. Μιλάει κανείς; Όχι. Φοβάται ο κόσμος. Δηλαδή, ακόμα και η κοπέλα να τα ακούσει, θα φοβηθεί να μιλήσει».

Η ίδια έδωσε λεπτομερή περιγραφή της νεαρής γυναίκας που έκανε τις τρομακτικές αποκαλύψεις, στην εκπομπή. «Στην πάνω μεριά της πλατείας, σχεδόν απέναντι από το φαρμακείο, στο παγκάκι, ήταν μια κοπέλα, ηλικίας γύρω στα 30 με 35, καστανόξανθη, μεσαίου αναστήματος, γύρω στο 1,65 με 1,70, δηλαδή δεν σηκώθηκε, αλλά ήταν σαν τη δική μου σωματική διάπλαση, κανονική, όχι παχιά, όχι αδύνατη. Κανονικής σωματικής διάπλασης. Φορούσε μια μάσκα. Δεν είδα τίποτα παραπάνω από τα μάτια της, ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτή η κοπέλα έκλαιγε. Προπάντων αυτό που κοίταξα ήταν αν ήταν ναρκομανής, οπότε και δεν μπορείς να προσφέρεις σε ένα ναρκομανή. Δεν ήταν. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έκλαιγε. Την πλησίασα, της πήγα νερό, της μίλησα με καλό τρόπο και μου άνοιξε την ψυχή της: Το τι της είπε ένα μικρό κοριτσάκι, όλα αυτά τα οποία περιγράφω, στην τιμή και στη συνείδησή μου. Ενόρκως, πλέον, ό,τι γράφω πάνω κάτω σε αυτό το κομμάτι είναι ένορκο».

Και ακολούθησε η δραματική περιγραφή: «Μου είπε ότι ένα μικρό κοριτσάκι ξύπνησε από το κλάμα της αδελφής της, που κοιμόταν δίπλα της στο δωμάτιο, και είδε τη μητέρα της πάνω από το παιδί, να της κλείνει το στόμα. Έβαλε τις φωνές και τότε η θεία της την πάτησε στο κρεβάτι. Την πάτησε; Εγώ θεωρώ την ακινητοποίησε στο κρεβάτι και έδινε οδηγίες “πρόσεχε, κάν’ το ξανά και ξανά και ξανά”. Μου είπε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που “διασκέδαζαν” με το μωρό, της είπαν ότι, αν μιλήσει στον μ…, θα είναι η τελευταία φορά που μιλάει. Αυτή ήταν η συνομιλία. Η κοπέλα ήταν σε σοκ» πρόσθεσε η μάρτυρας. Στη συνέχεια είπε: «Της πρότεινα να πάμε στο αστυνομικό τμήμα. Μου είπε ότι η οικογένεια έχει διασυνδέσεις και ελέγχει τους πάντες και τα λοιπά και ότι, αν πάει στο αστυνομικό τμήμα, αφενός θα βρεθεί μπλεγμένη και αφετέρου δεν πρόκειται να γίνει τίποτα».

Σύμφωνα με την ίδια, η συνάντηση με τη νεαρή γυναίκα έγινε «31/3 ή 01/04 του 2021. Ήταν και ο λόγος που πιστεύω ότι ήταν ένα κοριτσάκι το οποίο ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία της αδελφής του. Δεν υπήρχε παιδί το οποίο πέθανε στο σπίτι, αλλά μόνο σε νοσοκομεία. Η γυναίκα αυτή δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Έκλαιγε, σταματούσε, έκλαιγε. Ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Φοβόταν ότι θα σκοτώσουν το παιδί και τα λοιπά. Ατό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι η κυρία έλεγε ότι τραβούσαν βίντεο. Γι’ αυτό ζητάω από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να κάνει έρευνα αν υπάρχει βίντεο. Δηλαδή, την ώρα που σκότωσαν το μωρό, απ’ ό,τι έλεγε αυτή η κυρία, τραβούσαν βίντεο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν υπήρξαν διάφορες μαρτυρίες που επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι η μικρή Τζωρτζίνα ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί στην αδελφή της, ενώ και η παιδίατρος του νοσοκομείου Παίδων Γιαννούλα Κουρούση, που είχε καταθέσει στην πρώτη δίκη της κατηγορούμενης μητέρας για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μου είπε η μητέρα ότι είχε περάσει πολλά το παιδάκι, ότι βρήκε το μωρό στην κούνια πεθαμένο και ότι έκανε ανακοπή».

Στο μεταξύ, την οργή του Μάνου Δασκαλάκη προκάλεσε χθες η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής της στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τις φερόμενες δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας έπεσε για άλλη μία φορά σε αντιφάσεις, ενώ φάνηκε να… έχει χάσει τη μνήμη της γύρω από σημεία-κλειδιά της υπόθεσης. Η χθεσινή ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε από δάκρυα και εντάσεις, ενώ, όταν η 27χρονη θεία των κοριτσιών είδε τη φωτογραφία με τα σημάδια στο πρόσωπο της Ίριδας και δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων, ζήτησε διακοπή και έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά της κατηγορούμενης αδελφής της.


Το ματωμένο πανάκι

Πρόεδρος: Ξεκαθαρίστε μας. Για το βράδυ που έφυγε η Ίριδα. Μόλις βρήκατε το παιδί, ανάψατε το φως;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Όχι.
Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας έχετε πει ότι ανάψατε το φως. Είπατε ότι είδατε ότι τα χείλη της ήταν μελανιασμένα.
Δήμητρα: Όχι, εγώ δεν άναψα το φως.
Πρόεδρος: Στην ίδια κατάθεση λέτε ότι δεν είχατε αποκοιμηθεί γιατί μιλήσατε με την κατηγορουμένη.
Δήμητρα: Έτσι απάντησα.
Πρόεδρος: Άρα, το σωστό ποιο είναι;
Δήμητρα: Εγώ περίμενα να γυρίσει. Φαίνεται σαν να έδωσε άλλη απάντηση, γιατί ήταν διαφορετική η ερώτηση που μου έγινε.
Πρόεδρος: Το πανάκι το θυμάστε;
Δήμητρα: Όχι. Το τελευταίο που θυμάμαι είναι το πανάκι.
Πρόεδρος: Τους άνδρες του ΕΚΑΒ;
Δήμητρα: Όχι, δεν θυμάμαι.


Τα μηνύματα για τον Μάνο

Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου επικεντρώθηκε στα μηνύματα που αντάλλασσαν οι αδελφές κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, όπου η Ρούλα Πισπιρίγκου αγωνιούσε αν ο Μάνος Δασκαλάκης φορούσε τη βέρα του, η μάρτυρας σκιαγράφησε το σκηνικό που επικρατούσε: «Εκείνη την περίοδο είχαν έντονους τσακωμούς. Ο κ. Δασκαλάκης ήταν επίμονος να πάει η ίδια η Ρούλα και να πει στο παιδί ότι η ίδια είχε εξωσυζυγική σχέση. Φανταστείτε τι της ζητούσε. Ο κ. Δασκαλάκης ήταν πολύ επιθετικός, την έβριζε. Μετά, μια φίλη μας είπε ότι δεν τον νοιάζει το παιδί. Είναι στην τάδε καφετέρια και το παίζει γκόμενος. Ε και η αδερφή μου ζήτησε να προσέχω τι ανεβάζει στα σόσιαλ».

Το λόγο πήρε η εισαγγελέας της έδρας, που ζήτησε διευκρινίσεις, καθώς, όπως είπε στη μάρτυρα, υπήρχαν αντιφάσεις.

Εισαγγελέας: Το μωρό από το μεσημέρι της 20ής Μαρτίου μέχρι το βράδυ σε τι κατάσταση ήταν; Ήταν ευδιάθετο; Εκείνο το βράδυ πέθανε.
Δήμητρα: Το μεσημέρι κοιμήθηκε, έφαγε…
Εισαγγελέας: Ήταν σε καλή κατάσταση.
Δήμητρα: Ναι.
Εισαγγελέας: Προβλημάτισε κάποιον;
Δήμητρα: Εμένα όχι. Μόνο το θείο μου.
Εισαγγελέας: Στην ανακρίτρια είχατε πει ότι ο θείος σας σας είπε ότι τα χέρια του μωρού ήταν παγωμένα. Και μάλιστα σας ρώτησε πώς και ξεχάσατε να το αναφέρετε. Βέβαια, το θείο σας δεν τον ανέφερε κάποιος άλλος. Τι ώρα ήρθε ο θείος σας στο σπίτι;
Δήμητρα: Νομίζω ότι είχε τότε προπόνηση και ήρθε μετά.
Εισαγγελέας: Εν μέσω κορονοϊού είχε προπόνηση;
Δήμητρα: Ναι.
Εισαγγελέας: Σε ποια ομάδα ήταν; Για να το ερευνήσουμε…
Δήμητρα: Στην Αχαϊκή.


Η… αμνησία της Δήμητρας

Σε άλλο σημείο, η εισαγγελέας επισήμανε στη μάρτυρα ότι στην κατάθεσή της στην αστυνομία είχε χαρακτηρίσει τυχαίο γεγονός το ότι η Ίριδα δεν είχε φάει και δεν είχε κλάψει για δώδεκα ώρες.

Εισαγγελέας: Αυτό είχε ξανασυμβεί;
Δήμητρα: Πρέπει να με είχαν ρωτήσει αν είχε συμβεί αυτό ξανά. Μία φορά είχε συμβεί ξανά.
Εισαγγελέας: Γιατί δεν το είπατε τότε;
Δήμητρα: Μπορεί να μην το θυμόμουν.
Εισαγγελέας: Και το θυμηθήκατε τώρα;
Δήμητρα: Δεν θυμάμαι γιατί δεν το ανέφερα. Άλλη μία φορά είχε συμβεί.
Εισαγγελέας: Στην κατάθεσή σας λέτε ότι πάντα ήλεγχε τα παιδιά. Εκείνη τη νύχτα;
Δήμητρα: Μπήκε κανονικά και την είδε δύο φορές.
Εισαγγελέας: Εκείνο το βράδυ άρα δεν σας εξέπληξε τίποτα;
Δήμητρα: Δεν θυμάμαι κάτι.
Εισαγγελέας: Η θέση του μωρού; Είπατε στην ανακρίτρια ότι η θέση που το βρήκατε δεν ήταν λογική. Δεν μπορούσατε να δικαιολογήσετε τη θέση του (σ.σ. η Ίριδα είχε βρεθεί κάθετα στην κούνια). Σας προκάλεσε έκπληξη. Σας το θυμίζω, αφού δεν το θυμάστε. Κάτι άλλο;
Δήμητρα: Δεν θυμάμαι.

Στην κατάθεσή της, η Δήμητρα Πισπιρίγκου υποστήριξε ότι το ματωμένο πανάκι στην κούνια του βρέφους το είχε βρει η αδελφή της.

Εισαγγελέας: Ποιος σας ενημέρωσε ότι το πανάκι βρέθηκε στην κούνια;
Δήμητρα: Η αδελφή μου.
Εισαγγελέας: Εσείς πού βρισκόσασταν;
Δήμητρα: Μπήκα και κρατούσε το πανάκι η αδελφή μου και μου λέει: «Τι είναι αυτό; Δεν το βρήκες αυτό;».

Η διορισμένη δικηγόρος του Μάνου Δασκαλάκη Εύα Αμπάζη ρώτησε τη Δήμητρα Πισπιρίγκου για τη μοιραία 21η Μαρτίου του 2021 που η Ίριδα βρέθηκε νεκρή.

Δικηγόρος: Η Τζωρτζίνα κοιμόταν ελαφριά ή βαριά; Υπήρχε περίπτωση η Τζωρτζίνα να ξύπνησε και να φροντίσει την Ίριδα;
Δήμητρα: Όχι.
Δικηγόρος: Ξεκινάτε να κάνετε ΚΑΡΠΑ εσείς ή η αδελφή σας;
Δήμητρα: Εγώ.
Δικηγόρος: Πότε επεμβαίνει η κατηγορούμενη;
Δήμητρα: Μετά από δύο λεπτά, της είπα: «Έλα εδώ».
Δικηγόρος: Καλείτε ποιον;
Δήμητρα: Τον κύριο Δασκαλάκη και μετά το ΕΚΑΒ.
Δικηγόρος: Γιατί τον κύριο Δασκαλάκη;
Δήμητρα: Αυτόν είδα στην επαφή στο κινητό μου και πήρα αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης της Δήμητρας Πισπιρίγκου, η Εύα Αμπάζη ανέφερε ότι προέκυψαν σοβαρές αντιφάσεις με προηγούμενες καταθέσεις της σε σχέση με ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ. «Σε κάθε κατάθεση μια νέα ιστορία, ένα καινούριο αφήγημα» τόνισε η κ. Αμπάζη, λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαρές και σημαντικές αντιφάσεις, τις οποίες το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Δήμητρα Πισπιρίγκου δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει αυτές τις αντιφάσεις.

Στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση κατά της θείας των κοριτσιών για ψεύδη κατάθεση, ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν τελεσθεί οποιεσδήποτε άδικες πράξεις από πλευράς της Δήμητρας Πισπιρίγκου.

* Δημοσιεύθηκε στην Ontime