Στο παρασκήνιο τους τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το πάγιο ουκρανικό αίτημα για περαιτέρω -δυτικής προέλευσης- στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία ζητά επειγόντως από τους δυτικούς συμμάχους της τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, κυρίως Patriot, αλλά και σοβιετικού τύπου συστήματα, όπως οι S-300 που διαθέτει η Ελλάδα.

Προσώρας η μοναδική χώρα που έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot στο Κίεβο είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες φέρονται να μίλησαν σε προσωπικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ και να τους είπαν ότι οι χώρες τους δεν έχουν… τόση ανάγκη από αυτά τα συστήματα όση η Ουκρανία, καθώς -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- τους είπαν ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία δεν αντιμετωπίζουν κάποια άμεση απειλή». Το Κίεβο φαίνεται να έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους S-300 της Ελλάδας, που οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και άρα γνωρίζουν πώς να τους χρησιμοποιούν.

Η Ελληνική απάντηση

«Δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω για να μην υπάρχει παρεξήγηση- που θα διακινδυνεύσει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράµυνα της χώρας µας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευματινής», αρµόδιοι κύκλοι λένε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δώσει στην Ουκρανία σύστηµα που είναι απαραίτητο για την αεράµυνα της χώρας µας, αν αυτό προηγουµένως δεν έχει ήδη αντικατασταθεί µε κάποιο άλλο εξίσου καλό και σύγχρονο σύστηµα. Όπως έγινε, για παράδειγµα, µε τα τεθωρακισµένα οχήµατα Marder. Η θέση της χώρας µας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία -όπως έχει ήδη κάνει-, πάντα όµως στο µέτρο των δυνατοτήτων της.

Σε σταυροδρόμι

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άµυνας της ΕΕ ενηµερώθηκαν χθες από τους Ουκρανούς οµολόγους τους, τον υπουργό Εξωτερικών, Ντµίτρο Κουλέµπα, και τον υπουργό Άµυνας, Ρουστέµ Ουµέροφ, για τις πιο επείγουσες ανάγκες του Κιέβου. Οι δυο τους στις αρχές του µήνα έγραψαν µια επιστολή προς τον κορυφαίο διπλωµάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απευθύνοντας την εξής έκκληση: «Αυτά τα συστήµατα δεν πρέπει να µαραζώνουν σε αποθήκες, θα µπορούσαν να σώσουν αµέτρητες ζωές από τον ρωσικό τρόµο». Προσερχόµενος στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε µε νόηµα: «Η Ευρώπη βρίσκεται µπροστά σε ένα σηµαντικό σταυροδρόµι. Ήδη έχει κάνει πολλά. Είτε θα επιλέξει να βρίσκεται στην αιχµή των εξελίξεων µε περισσότερο ενεργή παρουσία είτε θα παραµείνει στην κατάσταση αυτή».

Τι λέει η αντιπολίτευση

Περαιτέρω εξηγήσεις ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αποκαλύψεις των “FT” επιβεβαιώνουν την ύπαρξη µυστικής διπλωµατίας από πλευράς της κυβέρνησης, όπως και υπό διαµόρφωση κρυφές συµφωνίες για την Ουκρανία, τις οποίες µάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι µε αναρτήσεις του στα social media, ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενηµερώσει άµεσα την εθνική αντιπροσωπεία», κατέληξε το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει τις υπεκφυγές και να ενηµερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το τι έχει συµφωνήσει και τι συζητήσεις κάνει σε αυτό το τόσο σηµαντικό ζήτηµα. Η συνδροµή της Ελλάδας στην αµυνόµενη Ουκρανία έναντι της παράνοµης εισβολής της Ρωσίας πρέπει πάντοτε να τελεί υπό τον απαράβατο όρο της µη αποµείωσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων», επισηµαίνεται σε κοινή δήλωση των ∆ηµήτρη Μπιάγκη, υπεύθυνου Άµυνας, και ∆ηµήτρη Μάντζου, υπεύθυνου Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.

«Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συµµετοχή της χώρας στους ιµπεριαλιστικούς πολεµικούς σχεδιασµούς, µε ευθύνη της κυβέρνησης της Ν∆ και τη συνενοχή των άλλων κοµµάτων που ορκίζονται στην “ιερή συµµαχία του ΝΑΤΟ”», υπογραµµίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ µε αφορµή το δηµοσίευση των «FT». Από την πλευρά της, η Ελληνική Λύση έκανε λόγο για «εθνική προδοσία», τονίζοντας ότι «όσοι αποφασίσουν, προσυπογράψουν και συνηγορήσουν στην αποστολή οποιουδήποτε αντιαεροπορικού συστήµατος στην Ουκρανία θα λογοδοτήσουν».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή