Του Σωτήρη Ξενάκη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαμπερά πρόσωπα της σόουμπιζ, διακεκριμένοι, αλλά και αμφιλεγόμενοι διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί, γνωστοί διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αθλητές, δημοσιογράφοι και εν ενεργεία βουλευτές ετοιμάζονται να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του «Ποταμιού» για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκινώντας την ανοικτή διαδικασία προτάσεων για υποψηφιότητες, δήλωσε πως «η χώρα δεν θα αλλάξει, αν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική», στις εκλογικές λίστες του κόμματός του θεωρείται βέβαιο πως θα βρεθούν πρόσωπα που έχουν ήδη θητεία στα βουλευτικά έδρανα, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους υπόλοιπους που θα συμμετάσχουν.

Εκείνοι, όμως, που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι οι «σταρ» που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο έχουν εκδηλώσει ως τώρα τη συμπάθειά τους στο εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς βεβαίως να έχουν εκφράσει δημοσίως, με κάποιες εξαιρέσεις, την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ. Από τον χώρο της Τέχνης, ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Ορφανός ήταν ο πρώτος που δοκίμασε την τύχη τους στις τελευταίες ευρωεκλογές (χωρίς να τα καταφέρει) και αναμένεται να κάνει το ίδιο και στις εθνικές εκλογές. Μία θέση στα ψηφοδέλτια δεν αποκλείεται να έχει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος ανήκει στην περίφημη «Επιτροπή Διαλόγου» κι έχει ήδη εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με τον Γιώργο Καμίνη. Μεγάλο «μπαμ», ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, από την οποία προέρχεται, θα κάνει, αν πειστεί να είναι υποψήφιος (κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο), ο Θοδωρής Αθερίδης, μέλος κι αυτός της «Επιτροπής Διαλόγου». Μαζί τους στην ίδια επιτροπή και οι επίσης «λαμπεροί» Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Χρήστος Λούλης. «Η παρουσία τους στην επιτροπή αυτή δεν σημαίνει συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Οι ίδιοι δεν έχουν εκφράσει αυτή την επιθυμία, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα αρνηθούν, σε περίπτωση που ο Σταύρος τους το προτείνει», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον επικεφαλής του «Ποταμιού».

Σε συνεχή ανοικτή επικοινωνία μαζί του και ορισμένοι από αυτούς πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να πολιτευθούν για πρώτη φορά (όπως και ο ίδιος άλλωστε) βρίσκονται μια σειρά από πολύ γνωστά πρόσωπα, όπως ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Κακλίκης, που είναι υπεύθυνος του τομέα Τουρκικών και Βαλκανικών Υποθέσεων, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, που υπήρξε και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο συνταγματολόγος Σταύρος Τσακυράκης. Ο «φιλόσοφος» του «Ποταμιού», όπως αποκαλούν τον Περικλή Βαλλιάνο, ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ Θανάσης Σκόκος, υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας, ο επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ και ο πανεπιστημιακός, αλλά και σπουδαίος αθλητής του πόλο Γιώργος Μαυρωτάς είναι επίσης πολύ πιθανόν να περιλαμβάνονται στις εκλογικές λίστες του κόμματος.

Σχεδόν καθημερινοί συνομιλητές του επικεφαλής του «Ποταμιού» είναι επίσης η Μαρία Βιτωράκη, περιβαλλοντική ακτιβίστρια, υπεύθυνη του Τομέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο Μάκης Παπούλιας, ο «σεμνός αριστερός», όπως τον αποκαλεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου, που οι φίλοι της την πειράζουν λέγοντας ότι ζει «κυνηγώντας αυτούς που λερώνουν το Αιγαίο», ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο εμπνευστής των ΚΕΠ, και ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας. Στενότατη συνεργάτιδα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι πλέον και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Οντίν Λιναρδάτου, η οποία παραιτήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση. Η ίδια ως τώρα λέει στους φίλους της ότι δεν την ενδιαφέρει μια θέση στη Βουλή, αλλά η θέση της και η αναγνωρισιμότητά της μπορεί τελικά να τη βάλουν στον… πειρασμό.

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη εμπλακεί στην πολιτική, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Πέτρος Τατσόπουλος θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, όπως και ο Γρηγόρης Ψαριανός στην ίδια Περιφέρεια. Και οι δύο εκφράζονται θετικά για το «Ποτάμι», συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του και θεωρούνται «δυνατά όπλα» του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς έχουν φανατικούς οπαδούς. Τον δρόμο του «Ποταμιού» θεωρείται πιθανό να ακολουθήσει και ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, αν και στην παρούσα φάση μαζί με τον Σπύρο Λυκούδη, αποχωρώντας από τη ΔΗΜ.ΑΡ., έχουν ήδη δημιουργήσει τον «Δημοκρατικό Σύνδεσμο».

Υποψήφια στη Θεσσαλονίκη θα είναι πιθανότατα και η Κατερίνα Μάρκου, που επίσης προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και πρόσφατα υποδέχθηκε και συνόδευσε τον Σταύρο Θεοδωράκη σε μια μίνι περιοδεία που έκανε στην εκλογική της περιφέρεια. Ανάμεσα στους προερχόμενους από την ενεργό πολιτική πρέπει να υπολογίζονται επίσης ο Σπύρος Δανέλης και η Αντιγόνη Λυμπεράκη. Πιθανή από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης θεωρείται η υποψηφιότητα ενός προσώπου που, αν και ξεκίνησε μετριοπαθώς την πολιτική του σταδιοδρομία, το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ, που αποχώρησε από το κόμμα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αντώνη Σαμαρά και πολιτεύτηκε το 2012 με τη ΔΗΜ.ΑΡ.