Συνεχίζονται και σήμερα οι υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων να αρχίζει από το μεσημέρι και μετά.

Γιατί ονομάζεται "αφρικανική"

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό. Έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στον νότο.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο οι άνεμοι να σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και να τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στα πλαίσια αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι τη Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στη μακρινή Ιαπωνία.


Η μόλυνση

Οι αρνητικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον δεν άφησαν ανέγγιχτη τη Σαχάρα, με την έρημο να έχει μολυνθεί από την κίνηση των οχημάτων, την απόρριψη κάθε είδους αποβλήτων, την καύση σκουπιδιών κ.λπ. Φυσικά έχει μολυνθεί και η σκόνη, η οποία ταξιδεύοντας από την Αφρική προς την Ευρώπη μεταφέρει μια σειρά από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.ά.

Τα βαρύτερα σωματίδια της αερομεταφερόμενης σκόνης υποχωρούν προς την επιφάνεια του πλανήτη και το ταξίδι συνεχίζουν τα ελαφρύτερα, τα οποία είναι και αυτά που φτάνουν τελικά σε άλλες ηπείρους. Όμως οι ειδικοί αναφέρουν ότι όσο πιο μικρά σε μέγεθος είναι τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης τόσο πιο εύκολα μπορούν να ενωθούν στην ατμόσφαιρα με μόρια που προέρχονται από ρύπους. Γι' αυτό και η αφρικανική σκόνη που φτάνει σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση όπως η Αθήνα καταλήγουν να είναι ακόμη πιο μολυσμένα και επικίνδυνα.

Οι ειδικοί λένε επίσης ότι όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός αιωρούμενου σωματιδίου τόσο πιο εύκολα εισέρχεται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας ερεθισμούς σε υγιή άτομα ή επιδείνωση ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά αλλά και καρδιολογικά προβλήματα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη λόγω της εγγύτητάς της στην Αφρική δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, με τις κατά καιρούς μετρήσεις να έχουν δείξει ποσότητες αφρικανικής σκόνης 50-90 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.