Το γύρο του κόσμου κάνουν τις τελευταίες ώρες οι εικόνες, που θύμισαν σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας και οφείλονται στην αφρικανική σκόνη.

Το έντονο κύμα της αφρικανικής σκόνης «Minerva red», που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης (23/04).

Σύμφωνα με το meteo.gr, το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης, δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα και ταυτόχρονα συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

skoni011

Πώς μεταφέρεται από τη Σαχάρα

Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη πηγή αιολικής σκόνης στον κόσμο, με ετήσιους ρυθμούς παραγωγής περίπου 400-700 x 106 τόνους/έτος, που είναι σχεδόν το ήμισυ όλων των εισροών της αιολικής ερήμου στον ωκεανό.

Μεγάλες ποσότητες της σκόνης αυτής μπορούν να μεταφερθούν όταν φυσούν ισχυροί άνεμοι, προς συγκεκριμένη φορά. Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο οι άνεμοι να σηκώνουν τεράστιες ποσότητες σκόνης από την έρημο της Σαχάρας και να τις μεταφέρουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στα πλαίσια αυτά, έχει διαπιστωθεί ότι η αφρικανική σκόνη ταξιδεύει στην Ευρώπη μέχρι τη Σκανδιναβία και κάνει υπερατλαντικές πτήσεις φτάνοντας μέχρι τον Αμαζόνιο, όπου πέφτει εκεί λειτουργώντας ως λίπασμα για τη χλωρίδα του τροπικού δάσους. Αφρικανική σκόνη έχει εντοπισθεί επίσης στη μακρινή Ιαπωνία.

Η σκόνη που πέφτει στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει μικρό ποσοστό διαλυτού σιδήρου. Παράγοντες που συμβάλλουν στη διαλυτότητα της σκόνης είναι το μέγεθος των σωματιδίων, η μεταλλική σύνθεση της σκόνης, η θερμοκρασία του νερού και το pH του.

Πότε υποχωρεί 

Το κύμα σκόνης από τη Σαχάρα αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/04, μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο. Την Πέμπτη (25/04) οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα.

skoni022

skoni033