Ανατριχίλα προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις του Γιάννη Καλλιάνου γύρω από τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του, καθώς σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις, οι γιατροί τον ακρωτηρίασαν με… «κλαδευτήρι» μέσα στο θάλαμο όπου νοσηλευόταν μαζί με έναν ακόμα ασθενή.

«Τον πατέρα μου τον χειρούργησαν μέσα σε ένα απλό δωμάτιο και εκεί πιθανότατα χωρίς ρόμπες, χωρίς τίποτα, πήραν το “κλαδευτήρι” και έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου. Το έκοψαν χωρίς να έχει γίνει ό,τι έπρεπε να γίνει, να χειρουργηθεί μέσα σε ένα χειρουργείο, σε αποστειρωμένο περιβάλλον» ξέσπασε. Όπως είπε ακόμα, «ο Άδωνης Γεωργιάδης ξέρει και ο ίδιος τα λάθη των γιατρών και του νοσοκομείου. Απορώ πώς δεν έχει βγει να πει ότι ο Γιάννης ο Καλλιάνος έχει δίκιο, να πει ότι οι γιατροί τού είπαν ότι ο πατέρας μου πήγαινε καλά».

Την ίδια ώρα, μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, στη ΜΕΘ του οποίου απεβίωσε διασωληνωμένος ο 79χρονος Δημήτρης Καλλιάνος, ο ιατρικός κόσμος της χώρας συσπειρώνεται και υποστηρίζει με διαπρύσιες ανακοινώσεις τις επιλογές των θεραπόντων ιατρών. Τα μέλη του Δ.Σ. της Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) έκαναν λόγο για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος ενός «από τα πλέον εξέχοντα μέλη μας», ενώ τη στήριξή της στους γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικόν» παρείχε και η Διοίκηση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για ιατρικό λάθος, διαψεύδοντας ότι υπάρχει πρωτόκολλο εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ. Όπως είπε, ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου, λόγω βεβαρημένης κατάστασης, έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε εισαχθεί σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή σε ΜΕΘ χωρίς να διασωληνωθεί, κάτι που ο ίδιος κάνει διαρκώς, προκειμένου να σωθεί μια ζωή.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0u7x9x83wx5)


«Δώσαμε 500 ευρώ στο γιατρό»

Από την πλευρά της, η χήρα του Δημήτρη Καλλιάνου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς επιβεβαίωσε ότι ο ακρωτηριασμός του συζύγου της έγινε μέσα στο δωμάτιο, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε καν σεντόνια δεν υπήρχαν κι έφερνε η ίδια από το σπίτι της.

Σε μια αποστροφή του λόγου της, μάλιστα, μιλώντας στον ALPHA για το γιατρό που τη διαβεβαίωνε ότι ο σύζυγός της θα έβγαινε από το νοσοκομείο σε λίγες ημέρες, έκανε λόγο για φακελάκι. «Το πήρε ευχαρίστως για να καλυτερεύσει τη ζωή του άνδρα μου. Το αποτέλεσμα είναι ότι τον πέθανε» είπε συγκεκριμένα. Ωστόσο, ο Χρήστος Καλλιάνος διευκρίνισε ότι τα πεντακόσια ευρώ που δόθηκαν στο χειρουργό δεν ήταν φακελάκι, αλλά δώρο για την επέμβαση, αν και, όπως επισήμανε, συνηθίζεται οι γιατροί να μη δέχονται χρήματα ούτε υπό τη μορφή δώρου από οικογένειες συναδέλφων τους.

Διαβάστε ακόμα: Καλλιάνος: Τι απαντά σε όσους υποστήριξαν τον καθηγητή που παρακολουθούσε τον πατέρα του - Οι 23 λόγοι


Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφτηκα να κάνω ενός τύπου ευθανασία

Πάντως, σύσσωμη η οικογένεια του μετεωρολόγου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας πνέει τα μένεα σε βάρος των γιατρών που ανέλαβαν τον ηλικιωμένο ασθενή, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω μέχρι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ο αδελφός του Γιάννη Καλλιάνου, Χρήστος, εξειδικευμένος καρδιολόγος, έκανε λόγο για έπαρση και αλαζονεία του συναδέλφου του.

«Είδα τον πατέρα μου την Πέμπτη, ήταν σε κατάσταση σηπτικής καταπληξίας. Κατάλαβα ότι δεν πάει καλά, ζήτησα τη βοήθεια του γιατρού, ο οποίος ήταν αλαζονικός και είχε πολύ κακή συμπεριφορά. Μπορεί να το πήρε εγωιστικά που του είπα εγώ τι έχει και του ζήτησα να υπάρχει μια άλλη επεμβατική βοήθεια στον πατέρα μου» είπε, προσθέτοντας: «Σκέφτηκα ακόμη και να φέρω ουσίες από το νοσοκομείο όπου εργάζομαι και να του κάνω ενός τύπου ευθανασία».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0u7p2pguc01)

Η απάντηση του αγγειοχειρουργού μέσω των δικηγόρων του

Ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής του νοσοκομείου «Αττικόν», μετά το σάλο που έχει προκληθεί, έδωσε χθες τη δική του απάντηση μέσω των δικηγόρων του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Γιάννη Παπαριστείδη. «Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη».

Στην ίδια δήλωση συμπληρώνεται, επίσης, ότι «η εισαγωγή στη ΜΕΘ μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση».

Λίγο πριν από την ανακοίνωση του γιατρού, ο Γιάννης Καλλιάνος είχε αναφέρει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όσοι πήραν ελαφρά τη καρδία την κατάσταση του πατέρα μου θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Έχω τα πάντα ηχογραφημένα. Δεν είμαι απλά κατά κάποιων συγκεκριμένων ανθρώπων, είμαι αυτός που θα γίνει ο εφιάλτης τους».