Έπεσε η «αυλαία» της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να καταδικάζει 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία ανακοίνωσε την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους. Αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.


Διαβάστε ακόμα: 
Φωτιά στο Μάτι: "Ζω με τα σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ, ψυχικά και σωματικά" - Πολυεγκαυματίας μιλά για τον εφιάλτη που έζησε

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0wesaov3io9)

diki_mati6207677-011
diki_mati6207674-010
diki_mati6207673-013
diki_mati6207666__1_-014
diki_mati6207666-001
diki_mati6207665-002
diki_mati4253991-008
diki_mati4253989-007
diki_mati6207684-006
diki_mati6207662-005
diki_mati6207675-012
diki_mati6207663-004
diki_mati6207664-003
diki_mati6207677__1_-009

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι κρίθηκαν αθώοι

Το δικαστήριο έκρινε ένοχα 5 τότε κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων, τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια 9 ανθρώπων στη θάλασσα, αλλά και τον κάτοικο Πεντέλης, Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας πρότεινε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους Σ. Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη, ενώ εισηγήθηκε να απορριφθούν τα ελαφρυντικα για τους Β. Ματθαιόπουλο και Κ. Αγγελόπουλος.

Το δικαστήριο αθώωσε την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και ακόμα 14 κατηγορούμενους και συγκεκριμένα τα στελέχη της Πυροσβεστικής: Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη και Στέφανο Κολοκούρη και τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και τους τότε δήμαρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Πεντέλης Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0we4fak3tdd)


Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων

Με την ανακοίνωση της απόφασης έντονα αντέδρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου που βρισκόταν στην αίθουσα.

«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Ολοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!» φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη» φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.

«Προκαλείτε την κοινωνία» είπε στο Δικαστήριο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ πρόσθεσε: «Και επαίνους μη ξεχάσετε να τους δώσετε».

«Καθηγήτρια η κόρη μου και κάηκε και εμείς είμαστε οικογενειάρχες»
φώναξε μία μητέρα όταν άκουσε τον τότε διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, να λέει πως «από 14 χρόνων δουλεύω. Κατά την κρίση μου δεν υπήρχε αστοχία και εγώ οικογένεια έχω ζητάω την επιείκεια σας, καθαρά και μόνο ηθικά»

Κάτοικος Ματιού: Το δικαστήριο σας είναι μία προσβολή στους νεκρούς και στους ζωντανούς.

Πρόεδρος: Να περάσετε έξω.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν: «Άμα πονάει να μπει στη φυλακή μόνος του» ξέσπασε μία μητέρα θύματος, προσθέτοντας: «Θα πάθω σήμερα το εγκεφαλικό…».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0weqjsvh835)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0wee0dz91vt)


Η δήλωση της Ρένας Δούρου μετά από την αθώωσή της

«Σήμερα το δικαστήριο με έκρινε ομόφωνα αθώα για την τραγωδία στο Μάτι. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε αθωωτική πρόταση του κ. Εισαγγελέα αλλά και αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για τους αιρετούς, που αποτελείται από Ανώτατο και Ανώτερους Δικαστές, δηλαδή όλοι οι Δικαστές που με έκριναν σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο ομόφωνα με αθώωσαν.

Σε μία ασύλληπτη τραγωδία, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα πλέον δεν είχα καμία ανάμειξη, ακόμα κι αν αδίκως διώχθηκα, ο εσωτερικός πυρήνας αξιών μου δεν επιτρέπει να χαρώ για την τελική μου δικαίωση. Γιατί η αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι συγγενείς τους υπερτερεί της αδικίας που υπέστην εγώ. Ως πολιτικό πρόσωπο, ένας λόγος παραπάνω η ηθική αυτή να υπερνικά το αίσθημα ακόμα και της όποιας στιγμιαίας προσωπικής ικανοποίησης.

Γνωρίζω ότι ποτέ και τίποτα, καμιά διαδικασία δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, να επουλώσει τα τραύματα, να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε βαθύτατα και τη δική μου ζωή. Και γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να εκφράσουμε τη συντριβή μας.

Υπήρξα ο κύριος στόχος από τους πολιτικούς μου αντιπάλους σε μία τεραστίων διαστάσεων εθνική τραγωδία, οι οποίοι επιχείρησαν την πολιτική, ηθική και φυσική μου εξόντωση. Κατασυκοφαντήθηκα και λοιδορήθηκα όσο κανείς άλλος.

Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι ουδέποτε μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι μία νέα, αριστερή, γυναίκα επιτέλεσε, στη διάρκεια της θητείας της, με πρωτοφανή διαφάνεια ένα τεράστιο έργο σε όλους τους τομείς.

Δρομολογήθηκαν 1.250 έργα προϋπολογισμού πάνω από 2,7 δις σε κάθε γωνιά της Αττικής. Χαρακτηριστικά αναφέρω την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που έκτοτε παραμένει όπως το παραδώσαμε, τον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας, τη δράση "ρεύμα για όλους" (στην περίοδο των μνημονιακών περιορισμών), τη για πρώτη φορά ενίσχυση του ΕΣΥ με εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής που αποδείχθηκαν κρίσιμης σημασίας όταν ήλθε η ώρα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 καθώς και τις προσλήψεις στα κέντρα υγείας και άλλα πολλά τα οποία ακόμα και σήμερα οι πολιτικοί αντίπαλοί μας αποκρύπτουν ότι υλοποιήθηκαν από τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής.

Όλο αυτό το έργο στις τοπικές κοινωνίες της Αττικής, για το κάθε λογής κατεστημένο, έπρεπε να αποτελέσει μία παρένθεση που δεν θα επαναληφθεί. Οπότε αναζητούσαν πάση θυσία το μέσο να πλήξουν, αμαυρώνοντας το έργο μου. Και το βρήκαν στην τραγωδία του Ματιού.

Αγνοώντας το θεσμικό πλαίσιο, αγνοώντας τα γεγονότα – ορθότερα, διαστρεβλώνοντας τα - παραποιώντας τα στο έπακρο με συκοφαντίες, κόντρα στην κοινή λογική και στην διεθνή εμπειρία, καταπατώντας ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας, με έδειχναν με το δάχτυλο και με διέσυραν στο πανελλήνιο ως υπεύθυνη της τραγωδίας, στήνοντας τηλεδικαστήρια, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των συμπολιτών μας.

Χαρακτηριστικό της χυδαιότητας και της διαστρέβλωσης είναι το γεγονός ότι μέρες μετά την εθνική τραγωδία έδωσα μία συνέντευξη στην οποία επισημαίνω ακριβώς ότι όσοι έχουν θέση ευθύνης δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι τους έτυχε στραβή στην βάρδια τους, άρα να σκύψουν να δουν πως δεν θα ξαναγίνει τέτοια καταστροφή.

Ενώ λοιπόν η γραμματική και ουσιαστική διατύπωση είναι ότι πρόκειται για εθνική τραγωδία, διαστρέβλωσαν το νόημα, απέσπασαν τη φράση, έκαναν κοπτοραπτική και προσπάθησαν να με εμφανίσουν ως αναίσθητη, ανάλγητη που υποβίβασα την τραγωδία σε κάτι απλό και συνηθισμένο.

Και τούτο αν και γνώριζαν πολύ καλά ότι η κοινή λογική, η διεθνής εμπειρία και το θεσμικό πλαίσιο ορίζουν ότι η Πυροσβεστική έχει την απόλυτη αρμοδιότητα κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και διάσωσης των πολιτών. Ότι η αιρετή Περιφέρεια (β΄ βαθμός Τ.Α.) είχε και έχει καθαρά υποβοηθητικό ρόλο και μάλιστα με αρμοδιότητες τις οποίες δεν ασκεί αυτοβούλως αλλά μόνο αν και εφόσον το ζητήσει η Πυροσβεστική. Παρά το γεγονός, ότι ως Περιφέρεια Αττικής ανταποκριθήκαμε στο ρόλο μας και επιτελέσαμε όλα όσα μας ζήτησε η Πυροσβεστική, έγινε τεράστια επικοινωνιακή προσπάθεια να χειραγωγηθεί το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" με στόχο να θεωρηθώ ένοχη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να περιφρουρήσουμε τη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, στην περίπτωση που εμείς ή ο φορέας του οποίου είμαστε πολιτικοί προϊστάμενοι, εμπλακεί έστω και αδιόρατα σε βλαπτική για τους πολίτες υπόθεση και δημιουργηθούν ακόμα και ελάχιστες σκιές ενοχής, είναι μονόδρομος να επιληφθούν οι φυσικοί δικαστές. Αν κρίνουν ότι είμαστε αθώοι, να αποδιδόμαστε λευκοί στην κοινωνία, αν είμαστε ένοχοι, να τιμωρούμαστε όπως όλοι οι πολίτες.

Συνεπώς η οχύρωση πίσω από βουλευτικές ασυλίες δεν αρμόζει σε πολιτικούς που θέλουν να πορεύονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Η όλη ποινική διαδικασία είναι μεν ιερή για όλες τις πλευρές που θέλουν να βρουν το δίκιο τους, ωστόσο δεν παύει να είναι ψυχοφθόρα. Την υπέστην χωρίς να βαρυγκωμώ, χωρίς να φωνασκώ και να κραυγάζω περί “πολιτικής δίωξης”, με υπομονή και καρτερία, σεβόμενη πλήρως τους κανόνες του κράτους δικαίου.

Δεν ζητώ να πουν συγνώμη εκείνοι, οι ηθικοί αυτουργοί της δίωξης μου, που καταπατώντας κάθε τεκμήριο αθωότητας, με έδειχναν με το δάκτυλο ως ένοχη και ζητούσαν ακόμα και την φυσική μου εξόντωση. Το εάν και το πώς θα αντιδράσουν τώρα, είναι δικό τους θέμα και θα κριθούν, όπως όλοι μας, από τους πολίτες. Εκείνο που δεν μπορώ να τους συγχωρήσω είναι πως η μάνα μου έφυγε πρόσφατα από τη ζωή με τον καημό, ότι η κόρη της διασύρθηκε στο πανελλήνιο ως υπαίτια της τραγωδίας.

Στις πολλές και τους πολλούς που με πίστεψαν, με αγάπη με στήριξαν και μου συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή, εκτός από το τεράστιο ευχαριστώ που τους οφείλω, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι τα άδικα χτυπήματα όχι μόνο δε με λύγισαν, αντιθέτως με ατσάλωσαν έτσι ώστε να συνεχίσω να αγωνίζομαι για να γίνει η πατρίδα μας, η χώρα που μας αξίζει».