Εχασαν τα πάντα µέσα σε λίγα λεπτά: συγγενείς, φίλους, περιουσίες. Τελικά, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κατέληξε έξι χρόνια µετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, µε τα 104 θύµατα, στο να καταδικαστούν, σε πρώτο βαθµό, έξι πρόσωπα -πέντε τότε κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής και ο κάτοικος Πεντέλης από τον οποίο φέρεται να άρχισε η φονική πυρκαγιά- για κατηγορίες σε βαθµό πληµµελήµατος και εξαγοράσιµες ποινές.

«Η απόφαση είναι απαράδεκτη», τονίζει στα «Π» ο Κώστας Χατζησταµατίου, εγκαυµατίας, προσθέτοντας πως «έχει βγει µέσα στα πλαίσια του νόµου, αλλά θα µπορούσε να είναι πιο σκληρή. Το θέµα είναι πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, δεν έχει καµία σχέση µε την όλη κατάσταση που είχε δηµιουργηθεί τότε. ∆εν ήταν κατηγορούµενοι όσοι έπρεπε να είναι κατηγορούµενοι, και πολιτικά πρόσωπα και άλλοι. Πέντε άνθρωποι πλήρωσαν τη νύφη για όλους τους άλλους».

Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης πέρασε από πολλά στάδια, µε τον ανακριτή που χειρίστηκε τη δικογραφία, Αθανάσιο Μαρνέρη, να ζητάει την αναβάθµιση των κατηγοριών σε βαθµό κακουργήµατος. Τα αιτήµατα αυτά δεν έγιναν δεκτά από τις εισαγγελικές Αρχές. «Η απόφαση ήταν προδιαγεγραµµένη. Από την πρώτη ηµέρα όσοι παρακολουθούσαµε τη δίκη ξέραµε τι απόφαση θα βγει. Απλώς περιµέναµε να ντρέπονται λίγο. Τίποτα παραπάνω», τονίζει, επίσης, ο κ. Χατζησταµατίου στα «Π». Οι συγγενείς των θυµάτων και οι εγκαυµατίες, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, θα προσφύγουν στα αρµόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και στις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Την ίδια στιγµή, ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόµενο άσκησης έφεσης από την Εισαγγελία Εφετών, ενώ
ανάλογο αίτηµα κατέθεσαν και 39 συγγενείς θυµάτων. «Χωρίς περιστροφές, στη δίκη αναµετρήθηκαν η ∆ικαιοσύνη µε το έγκληµα και η ∆ικαιοσύνη δεν επικράτησε», τονίζει στα «Π» ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, ο οποίος εκπροσωπεί εγκαυµατία στην υπόθεση.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους έξι σε ποινές φυλάκισης από 3 έως 111 χρόνια, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισε τη µετατροπή των ποινών σε χρηµατικές, εξαγοράσιµες κατά 10 ευρώ την ηµέρα. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι, εφόσον οι καταδικασθέντες καταβάλλουν τις χρηµατικές ποινές, ύψους περίπου 38.000 ευρώ, θεωρείται ότι έχουν εκτίσει την ποινή τους.

«Ο βαθύς και ανείπωτος πόνος των συγγενών των νεκρών και των πολυεγκαυµατιών έµεινε αδικαίωτος. Κάθε ανθρωποκτονία αποτιµήθηκε σε περίπου δύο έτη φυλάκισης, ενώ τα βαριά εγκαύµατα απέφεραν την ευτελή ποινή των έξι µηνών φυλάκισης. Ωδινεν όρος, δηλαδή, και έτεκεν µυν. Είµαι βέβαιος ότι το δικαστήριο θα
δυσκολευτεί να αιτιολογήσει την απόφασή του. Απόφαση δυνάµει της οποίας οι κυρίως υπεύθυνοι του εγκλήµατος -δήµαρχοι, αντιδήµαρχοι, Περιφέρεια, γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας- κρίθηκαν ανεύθυνοι», επισηµαίνει ο κ. Μπαλακτάρης στα «Π».

Η δικαστική κρίση για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως εξηγεί ο δικηγόρος της εγκαυµατία, εγείρει ερωτήµατα, επισηµαίνοντας πως έστω και τώρα δύναται να σωθεί η αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών. «Εκτός και αν σκοπός είναι να επέχει η απόφαση για το Μάτι ρόλο προάγγελου για τα Τέµπη. Κάτω από έννοιες όπως ∆ικαιοσύνη κ.λπ. υπάρχουν οι σκληρές πραγµατικότητες των ανθρώπων. Και, από την άλλη, το ξεκάθαρο µήνυµα της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο συνοψίζεται στη φράση “αναλάβετε θέσεις ευθύνης για να µην έχετε καµία ευθύνη”. ∆εν θέλουµε αυτή την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Μπαλακτάρης.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά τη Μεγάλη Παρασκευή