Την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (και του υπουργού ασφαλώς) είναι να δοθεί ένας σαφής οδικός χάρτης που θα μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις από απλό χρήστη σε παραγωγό εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας στη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή εκδήλωση για την Προστάτιδα του Πυροβολικού μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις παραδόσεις του ένδοξου Όπλου του Στρατού Ξηράς, στην κοιτίδα των Ελλήνων πυροβολητών, στη Σχολή πυροβολικού στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Για να προσθέσει ο ίδιος ότι η υπεράσπιση των πατρίων μπορεί να συνδυαστεί και με την έρευνα και παραγωγή, πρωτίστως για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και δευτερευόντως «και για όλα τα άλλα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, εννοώντας προφανώς και εξαγωγές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε επιτόπου, όλα τα προαναφερθέντα στη διάρκεια της υπουργικής ομιλίας στη Σχολή Πυροβολικού «μεταφράζονται» με πρόθεση ενοποιήσεως των τριών – Κλαδικών – Κέντρων Ερεύνης και Τεχνολογίας και τη δημιουργία ενός ενιαίου και διακλαδικού, με παράλληλη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου που θα επιτρέπει όλα αυτά.

Στην τελετή παρέστησαν εκτός του Υπουργού, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος είναι και Πυροβολητής, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο φιλοξενών Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, επίτιμοι Αρχηγοί, πρώην διευθυντές του Όπλου του Πυροβολικού και Διοικητές της Σχολής και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν από τον ΥΕΘΑ Ν.Δένδια κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Πυροβολητού, καθώς και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ταγματάρχη (ΠΒ) Κωστάκη Δημητρίου, παρουσία του γιού και συγγενών του, ο οποίος γεννήθηκε το 1891 και ως εθελοντής στρατιώτης συμμετείχε σε όλους τους αγώνες 1912-13 για την απελευθέρωση της Ηπείρου. Ο ίδιος αργότερα μονιμοποιήθηκε και ως υπαξιωματικός και αξιωματικός του Πυροβολικού συμμετείχε στις εκστρατείες της Ουκρανίας το 1919 και της Μικράς Ασίας (1919-1922), καθώς και στις επιχειρήσεις του 1940 όπου και πολέμησε με το προκεχωρημένο κλιμάκιο πυροβολικού στην περιοχή Χάνι – Δελβινάκι ως διοικητής της 3ης Μοίρας Πυροβολικού. Για τον απαράμιλλο ηρωισμό του τιμήθηκε με πλήθος μεταλλίων και παρασήμων όπως Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως (διπλή απονομή), Αργυρούν Μετάλλιο Ανδρείας, Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας κ.α. Απεβίωσε στις 3 Νοεμβρίου 1961.

Λ.Σ.Μ.