Προβληµατισµός επικρατεί στην κυβέρνηση από τις αιµατηρές συµπλοκές ανάµεσα στα µέλη αντίπαλων συµµοριών, που ναι µεν δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αλλά λύνουν τις διαφορές τους εντός των ελληνικών συνόρων. Τα συµβόλαια θανάτου που εκτελούνται στη χώρα µας αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό ασφαλείας, το οποίο εκµεταλλεύονται οι δολοφόνοι, οι οποίοι έρχονται στη χώρα µας, πραγµατοποιούν την επιχείρησή τους και στη συνέχεια καταφέρνουν να βγουν από τα σύνορα, χρησιµοποιώντας είτε ψεύτικα στοιχεία είτε αφύλακτα µονοπάτια κατά µήκος των χερσαίων συνόρων.

Η πρόσφατη ενέδρα θανάτου στον Βύρωνα, όπου δύο δράστες δολοφόνησαν εν ψυχρώ µπροστά στα µάτια της συντρόφου του τον 32χρονο Roan Brahimi, είναι µόνο µία από τις αρκετές ανάλογες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη χώρα µας. Ο 32χρονος, σύµφωνα µε τις αλβανικές αρχές, ήταν ενεργό µέλος της µαφίας της Αλβανίας και είχε απασχολήσει για δολοφονία, ληστείες, κλοπές, όπλα και σωρεία άλλων αδικηµάτων. Ο 32χρονος κινούσε τα νήµατα από το Ντουµπάι, όπου ήταν η βάση του, καθώς γνώριζε πως ήταν «επικηρυγµένος» από αντίπαλη συµµορία. Στην Αλβανία βρισκόταν η νόµιµη σύζυγός του µαζί µε τα παιδιά τους, ενώ στην Αθήνα βρισκόταν η παράνοµη σχέση του, µε την οποία απέκτησαν ένα αγόρι. Συχνά ερχόταν στον Βύρωνα για να τους δει, κάτι που φαίνεται πως γνώριζαν οι δολοφόνοι του. Είναι δεδοµένο, εκτιµούν οι αστυνοµικοί του Τµήµα τος Ανθρωποκτονιών, πως οι δράστες είχαν «πληροφορίες εκ των έσω» για το ότι ο Ρόαν θα ερχόταν στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται αυτή η ενηµέρωση να είχε... άρωµα γυναίκας.

Οι νεκροί

Οχι µία, αλλά τουλάχιστον δύο φορές άφησαν πίσω τους νεκρούς οι διαµάχες δύο µαφιόζικων οργανώσεων της Σερβίας στην Ελλάδα. «Skaljarci» και «Kavac» είναι δύο συµµορίες της Σερβίας που δραστηριοποιούνται σε Βαλκάνια και Ευρώπη πάνω στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, ενώ φέρονται να αναλαµβάνουν συµβόλαια θανάτου για όποιον δώσει υψηλά µεροκάµατα. Η αντιπαλότητά τους, σύµφωνα µε τις διωκτικές αρχές, έχει αφήσει πίσω τους αρκετούς νεκρούς, µεταξύ αυτών και τρεις στη χώρα µας. Τον Ιανουάριο του 2020, στα Βλάχικα της Βάρης, ο Igor Dedovic είχε βγει για φαγητό µε την οικογένειά του. Μπροστά στα µάτια δεκάδων πελατών τέσσερις ένοπλοι µπήκαν στο µαγαζί και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ, ενώ από τις βολίδες τραυµατίστηκε ελαφρά και η σύζυγός του. Σχεδόν έξι µήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2020 στον Χαλικούνα της Κέρκυρας, τέσσερα αυτόµατα όπλα άδειασαν τις γεµιστήρες τους πάνω στα κορµιά των δύο µαφιόζων της συµµορίας του Dedovic.


Οι έξι Τούρκοι

Στις 11 Σεπτεµβρίου του 2023 οι αστυνοµικοί βρίσκονται µπροστά σε ένα πρωτοφανές θέαµα. Μέσα σε ένα σκούρο Ford, στη Λούτσα, βρέθηκαν οι σοροί έξι Τούρκων µαφιόζων. Τους είχαν γαζώσει, πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Συνολικά 55 κάλυκες βρέθηκαν στον τόπο του µακελειού, πίσω από το οποίο κρύβεται -σύµφωνα πάντα µε τις Αρχές- αντίπαλη τουρκική συµµορία. Οι συµµορίες µε έδρα την Κωνσταντινούπολη, «Daltons» και «RedKit», αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στην Αρτέµιδα. Οι αστυνοµικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανδρών τουρκικής καταγωγής στο ∆ιεθνές Αεροδρόµιο «Ελ. Βενιζέλος» και στον Αγιο ∆ηµήτριο για άµεση σχέση µε την υπόθεση της δολοφονίας. Τα θύµατα είχαν βρει καταφύγιο στη χώρα µας για αρκετούς µήνες, όπως προέκυψε από τις αστυνοµικές έρευνες, και οι δολοφόνοι της αντίπαλης συµµορίας τούς αναζητούσαν σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Ενέδρα

Ο 39χρονος «Οκι» ήταν ηγετικό στέλεχος των «Dukandjik», της συµµορίας που αποκαλούνται «οι µαγαζάτορες», µε έδρα τα Σκόπια. Ηταν ιδιοκτήτης καζίνου και εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών και βρισκόταν σε πόλεµο µε αντίπαλες συµµορίες. Γνώριζε πως σε βάρος του υπήρχε συµβόλαιο θανάτου και γι’ αυτό τον λόγο είχε βρει καταφύγιο σε ένα ενοικιαζόµενο σπίτι στον Χανιώτη Χαλκιδικής. Στις αρχές του Ιουλίου 2023 δύο ένοπλοι έστησαν ενέδρα θανάτου στον 39χρονο και τον σκότωσαν µε 19 σφαίρες. Οι αντίπαλες συµµορίες προσπαθούν επί χρόνια να αναλάβουν τα ηνία των δύο εξαιρετικά επικερδών δραστηριοτήτων, αυτές της διαχείρισης καζίνων στη γειτονική χώρα, τα οποία επισκέπτονται κατά χιλιάδες κάθε Σαββατοκύριακο ακόµη και Ελληνες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της παραγωγής αλκοολούχων ποτών που διακινούνται σε χώρες των Βαλκανίων. Αυτή η αντιπαλότητα έχει αφήσει πίσω της αρκετούς νεκρούς, µεταξύ αυτών και του 39χρονου «Οκι». Το ενοικιαζόµενο δωµάτιο στη Χαλκιδική δεν έµεινε κρυφό, όπως ήλπιζε το ηγετικό στέλεχος της συµµορίας. Σύµφωνα µε την έρευνα των αστυνοµικών για τη συγκεκριµένη δολοφονία, που παραµένει ανεξιχνίαστη, και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εκ των έσω ενηµέρωση για το πού κρύβεται το αφεντικό των «Dukandjik». Οµως και η ρωσική µαφία έχει λύσει τις διαφορές της στη χώρα µας, µε χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της δολοφονίας του επαγγελµατία δολοφόνου Alexander Solonik, στο τέλος Ιανουαρίου 1997, στο Λαγονήσι. Τον στραγγάλισε µε ένα κορδόνι «φίλος» του, ενώ το µοντέλο-σύντροφος του αρχιδολοφόνου της ρωσικής µαφίας βρέθηκε σφαγµένη και διαµελισµένη µέσα σε δύο διαφορετικές βαλίτσες.