Η εγκυμοσύνη είναι μια βαθιά βουτιά στο άγνωστο κι όμως πολλές από εσάς έχετε ερωτήσεις που διστάζετε να κάνετε στον γυναικολόγος σας, είτε επειδή σας φαίνονται «χαζές», είτε επειδή σας κάνουν να αισθάνεστε αμήχανα. Ο μαιευτήρας- γυναικολόγος Βασίλης Τσιρώνης απαντά σε απλές ερωτήσεις που μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν σκοπεύει να μείνει έγκυος. ενώ μας δίνει και τις πρώτες οδηγίες.

Α. ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ

 

1)            Χρειάζεται να γίνουν κάποιες προληπτικές εξετάσεις, πριν να προσπαθήσω να μείνω έγκυος;

Σίγουρα ένας πρώτος έλεγχος χρειάζεται. Αφού προηγηθεί μια επίσκεψη στο γυναικολόγο και γίνει το καθιερωμένο check up (δηλαδή test PAP,u/s, εσωγεννητικών οργάνων ενδοκολπικό κλινική εξέταση και ψηλάφηση μαστού και πιθανόν και μία κολπική καλλιέργεια, τότε υπό φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς να έχουμε κάποιο ιστορικό συνιστάται: γεν. αίματος, σίδηρος, αίματος και φερεττίνη, ομάδα RU και οι 2 σύντροφοι, ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (για να διαπιστωθεί αν υπάρχει στίγμα μεσογειακής αναιμίας) και test δρεπανώσεως. Επίσης, σήμερα θα ήταν σκόπιμο ο ένας από τους δύο συντρόφους να κάνει μια εξέταση για τις συχνότερες μεταλλάξεις της κυστικής ίνωσης.

2)            Μπορώ να μείνω έγκυος;-Ποιες μέρες πρέπει να προσπαθώ;

Με ελαχιστοποίηση του άγχους το νέο ζευγάρι θα πρέπει να ξεκινήσει τις προσπάθειές του και να εστιάσει στις γόνιμες μέρες. Αυτό θα γίνει για τουλάχιστον 6 μήνες και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γυναικολόγο θα δοθούν κάποιες πρώτες εξετάσεις που αφορούν τη γονιμότητα του ζεύγους. Αυτές είναι η υστεροσαλπιγγογραφία, ορμονικός έλεγχος της γυναίκας, που σύνηθως γίνεται από τη 2η έως την 5η μέρα του κύκλου και το σπερμοδιάγραμμα μετά από 3-5 μέρες αποχή από σεξουαλική δραστηριότητα. Ο υπολογισμός των γόνιμων ημερών γίνεται με το να διαιρέσουμε τη διάρκεια του κύκλου δια του δύο και να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε 3 ημέρες. Για παράδειγμα, αν ο κύκλος μιας γυναίκας είναι 28 ημέρες διαιρείται το 28 δια του 2= 14±3 ημέρες. Δηλαδή οι προσπάθειες θα εστιάζονται από την 11η μέρα έως την 17η μέρα. 1η μέρα περιόδου είναι η μέρα που έρχεται το κανονικό αίμα.

Συνιστάται οι επαφές να γίνονται ανά 2 ημέρες για να είναι πιο δραστικό το σπέρμα.

Βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι δεν γίνεται σε κάθε κύκλο ωορρηξία και ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Γι’ αυτό δεν πρέπει να απογοητεύεται το ζευγάρι που παρόλο που εστιάζει στις μέρες αποτύχει. Πρέπει να ξαναπροσπαθήσει και να επιμείνει ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Β. Οι πρώτες οδηγίες

Η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και όχι μια παθολογία. Κατά συνέπεια η γυναίκα θα μπορεί να κάνει τις δραστηριότητές της όπως πριν. Προϋπόθεση να εξελίσσεται ομαλά να μην υπάρχουν συσπάσεις, αιμορραγίες, έντονες ναυτίες και εμετούς.

–              Όσον αφορά τη διατροφή συνιστάται μικρά και συχνά γεύματα με γενικότερη επιμέλεια στην κατάχρηση των υδατανθράκων.

–              Επίσης λόγω της εύκολης ανάπτυξης ορθοστατικής υπότασης, συνιστάται η προσοχή στην έγερση από το κρεβάτι, καρέκλα κλπ.

–              Δεν πρέπει μία έγκυος γυναίκα να τρώει και να πηγαίνει κατευθείαν για ύπνο. Η έγκυος θέλει περισσότερες ώρες για την πέψη απότι πριν.

–              ¨όταν σκύβει να πίασει ένα αντικείμενο από το έδαφος αυτό να το κάνει με λυγισμένα τα γόνατα.

–              Να αποφεύγει να στέκεται παραπάνω ώρα όρθια (ορθοστατική υπόταση).

–              Το βάρος το οποίο θα σηκώνει να κινείται σε λογικά πλαίσια και να αποφεύγονται οι υπερβολές .

–              Να ενυδατώνεται καλά ώστε να κράτά σταθερό όγκο αίματος και πάνμτα μαζί της να έχει snack σε περίπτωση που χρειαστεί (υπογλυκαιμία).

Γ. Η παρακολούθηση στο 1ο τρίμηνο καλό είναι να γίνεται ανά 2η βδομάδα μέχρι να συμπληρωθεί η 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης όπου και θα γίνει το πρώτο ουσιαστικό test που λέγεται αυχενική διαφάνεια και Peppas.

Η συχνή παρακολούθηση γίνεται διότι έτσι εξασφαλιζόμαστε ότι θα γίνει έγκαιρη η διαπίστωση μιας παλινδρόμου κυήσεως που αυτό είναι πιο συχνό το 1ο τρίμηνο.

Το 1ο τρίμηνο είναι πολύ σημαντικό διότι τότε μπαίνουν τα θεμέλια της υγείας και της υποδομής του εμβρύου, διότι τότε γίνεται η οργανογέννεση που ολοκληρώνεται τη 12η εβδομάδα. Μετά το έμβρυο μεγαλώνει σε όγκο.

Έτσι πρέπει να προσέξει η έγκυος γυναίκα ώστε να μνη λάβει ή εκτεθεί σε τοξικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την υγεία του μωρού της.

 

Dr Βασίλης Τσιρωνης

Χειρουργός-Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΑνΔιευθυντής Γυν/κης κλινικής Νος. Ερ. Ντυναν

Συνεργ. μαιευτηρίων Ιασώ,Γαία,Ρεα ,Λητω , Μητέρα