Το δημογραφικό καταλαμβάνει την 4η θέση, μετά τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκληματικότητα στις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Μetron Analysis για την πορεία του δημογραφικού, η οποία παρουσιάστηκε στο σχετικό συνέδριο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό - Έχουμε εφαρμόσει 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών

Την ίδια στιγμή, ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων.

Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων το 51% δεν έχουν παιδιά, με την πλειοψηφία να έχει 1 παιδί.

Ειδικότερα, το 24% θα ήθελε να έχει 2 παιδιά και μόνο 5% θα ήθελε 3 παιδιά.

Οι σκέψεις για την απόκτηση παιδιού έρχονται γύρω στα 29 χρόνια της ηλικίας των νέων μας.

Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι οικονομικοί, έχουν ήδη ένα, ανεπαρκείς παροχές από το κράτος, και φόβος για τον κόσμο που θα μεγαλωσουν.


Δημογραφικό: Ποια μέτρα λειτουργούν παρακινητικά για τη δημιουργία οικογένειας

Από ισχύοντα μέτρα στήριξης της οικογένειας παρακινητικά λειτουργούν:
  • το μειωμένο ωράριο για τους γονείς ,
  • το ολοήμερο σχολείο ,
  • το επίδομα γέννησης,
  • η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη, τα voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ,
  • τα προγράμματα των Δήμων,
  • τα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”
Η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε ότι το υπουργείο θα ξεκινήσει πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για τη γονιμότητα και τους κρίσιμους παράγοντες που τη συνθέτουν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις στήριξης των νέων οικογενειών που αφορούν τη στέγαση.
Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχουν εκταμιευθεί ήδη 6.049 δάνεια και κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν το πρόγραμμα σκόνη περισσότερο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Έχουν υποβληθεί 1.200 αιτήσεις με το στόχο να είναι 12.500. Για τον λόγο εξετάζονται βελτιώσεις στο πρόγραμμα το προσεχές διάστημα.

Στον τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι μέσα στο 2024 θα ενσωματωθούν δύο κοινοτικές οδηγίες που αφορούν η μία τη μισθολογική εξίσωση ανδρών και γυναικών και την αύξηση της ποσόστωσης κατά 40% στα Δ.Σ των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

Η υπουργός βράβευσε στο συνέδριο τη σχολική ρομποτική ομάδα του Αη Στρατή και το δάσκαλο τους Αντώνη Μακρή οι οποίοι πήραν την πρώτη θέση στο αγώνισμα τοξοβολίας σε διεθνή διαγωνισμό 11 χωρών που έγινε στη Κρήτη τον προηγούμενο μήνα.