''Ρίζες'' μέχρι και τον Παύλο
Ο Μπαλτάκος θέλει Απ. Τζιτζικώστα για αρχηγό και έχει δίαυλο με τον γιο του Κωνσταντίνου
Του Θανάση Φουσκίδη, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τις πληροφορίες που τον ήθελαν να προχωρά στην ίδρυση κόμματος με έντονα πατριωτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Τάκης Μπαλτάκος. Μάλιστα, αποκάλυψε και το όνομα του υπό σύσταση πολιτικού σχηματισμού, ο οποίος θα λέγεται «Ρίζες», προκειμένου να παραπέμπει στο εθνικό παρελθόν. Oπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η ιδέα για τη συγκεκριμένη ονομασία ήλθε στον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης μετά από συζήτηση που είχε με πολύ γνωστό ιεράρχη, με τον οποίο διατηρεί διαχρονική φιλία. «Συμβολίζει απόλυτα το στίγμα που θέλει να δώσει ο Μπαλτάκος», επισημαίνουν χαρακτηριστικά τακτικοί συνομιλητές του τελευταίου. Πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στα πολιτικά στελέχη που θα ήταν διατεθειμένα να ακολουθήσουν τον γνωστό δικηγόρο σε αυτό το εγχείρημα, αλλά και στη δομή του κομματικού σχηματισμού.
Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές πέριξ του Τάκη Μπαλτάκου, ο ίδιος έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να μην ηγηθεί του νέου του κόμματος, έχοντας ως πρώτη σκέψη για τον ρόλο αυτό ένα πρόσωπο-έκπληξη. Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος τα έχει «σπάσει» με τη «γαλάζια» ηγεσία και κατά κοινή ομολογία συνιστά ένα από τα πλέον ανερχόμενα στελέχη σε ολόκληρο το φάσμα της Κεντροδεξιάς. «Οι δυο τους έχουν κατά καιρούς επαφή. Ο Τζιτζικώστας είναι στο μυαλό του Μπαλτάκου όσον αφορά το πολιτικό του προφίλ, αλλά, πέραν τούτου, ουδέν», λένε οι εν λόγω κύκλοι. Ωστόσο, εκτός των άλλων, η επιθυμία του Τάκη Μπαλτάκου για την ανάληψη από τον Απόστολο Τζιτζικώστα των ηνίων του κομματικού σχηματισμού που επιχειρεί να στήσει έχει ακόμη μία διάσταση: Η οικογένεια του περιφερειάρχη διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την τέως βασιλική οικογένεια, αλλά και με τους εγχώριους φιλοβασιλικούς πυρήνες, γεγονός που διευκολύνει τους σχεδιασμούς Μπαλτάκου, ο οποίος φιλοδοξεί να συσπειρώσει το σύνολο των δυνάμεων της λεγόμενης παραδοσιακής Δεξιάς. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος εξ απορρήτων συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά έχει επιχειρήσει εδώ και λίγο καιρό να ανοίξει απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με την τέως βασιλική οικογένεια, και συγκεκριμένα με τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο. Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών παίζει ο πρώην «γαλάζιος» υπουργός, γνωστός για τις σχέσεις του με τον τέως βασιλιά, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας.
ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ. Παράλληλα, ο κ. Μπαλτάκος βρίσκεται εδώ και καιρό σε επαφή με τον ανεξάρτητο βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλη Καπερνάρο (επίσης έχει συμπάθειες σε φιλοβασιλικούς κύκλους), ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε αναπτύξει επίσης κινητικότητα για την ίδρυση πολιτικού φορέα. Μάλιστα, είχε έρθει (μεταξύ άλλων) σε επαφή με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκο, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται σε κάθε σενάριο για τη σύσταση νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ. Με τον τελευταίο έχει συνομιλήσει και ο Τάκης Μπαλτάκος, στη βάση της πιθανής συνεργασίας τους. Εξάλλου, ένα «ναι» του στρατηγού ε.α. θα προσέδιδε στον σχηματισμό το ξεκάθαρο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα που επιθυμεί ο γνωστός δικηγόρος (με αναφορές στην πατρίδα και τη θρησκεία), ενώ θα λειτουργούσε παράλληλα στην κατεύθυνση της προσέλκυσης της δεξαμενής των ενστόλων, που εν μέσω μνημονίου αποτελούν μία από τις πλέον πολυσυζητημένες κοινωνικές ομάδες. Οσο για τις πηγές χρηματοδότησης του εγχειρήματος, με βάση απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες Μπαλτάκου, ενώ για τον σκοπό αυτό δημιουργείται κι ένα fund που θα συνδράμει την ίδρυση του νέου φορέα.
ΣΤΟΧΟΣ. Πρόσωπα που συνομιλούν με τον άλλοτε κραταιό «κλειδοκράτορα» του Μεγάρου Μαξίμου και τους συνεργάτες του επισημαίνουν πως βασικός άξονας γύρω από τον οποίο εκτυλίσσονται οι κινήσεις της εν λόγω ομάδας είναι το σχεδόν βέβαιο -σύμφωνα τις αναλύσεις τους- σενάριο για διεξαγωγή δύο εθνικών εκλογικών αναμετρήσεων, με ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους. «Αν προκληθούν εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι φανερό πως θα υπάρξει πολιτική αστάθεια, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιοι κυβερνητικοί του εταίροι, αν υπάρξουν, δεν θα μπορέσουν να σταθούν υπό τις πιέσεις των ξένων και το κλίμα αβεβαιότητας που θα έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές», τονίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντος Μπαλτάκου. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικός στόχος είναι η ετοιμότητα ενόψει της δεύτερης εθνικής κάλπης, η οποία και θα είναι καθοριστική (με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις), προκειμένου να βρει πολιτικό χώρο το νέο εγχείρημα.
Το σενάριο που «κάηκε»
Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιες είναι οι ακριβείς διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου έναντι των πρωτοβουλιών του Τάκη Μπαλτάκου. Εξάλλου, τα «Π» είχαν αναφερθεί εκτενώς και σε ανύποπτο χρόνο στους οπαδούς που είχε (εδώ και περίπου έναν χρόνο) στο Μαξίμου το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός «ελεγχόμενου» πολιτικού σχηματισμού στα δεξιά της Ν.Δ., προκειμένου αφενός να προκύψει ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος (ανεξαρτήτως του χρόνου που θα στήνονταν οι εθνικές κάλπες) και αφετέρου να αναχαιτιστούν τα αντιμνημονιακά κεντροδεξιά κόμματα που σχηματίστηκαν κατά την περίοδο του μνημονίου. Εσχάτως, λάδι στην φωτιά του σχετικού σεναρίου (που εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές μέχρι και σήμερα στην Ηρώδου Αττικού) έριξε η μερική αποκατάσταση των σχέσεων του κ. Μπαλτάκου με σημαίνοντα στελέχη της πρωθυπουργικής αυλής, για την οποία κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσε να φέρει νέα δεδομένα. Ωστόσο, πλέον κοινός τόπος των παροικούντων τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ είναι πως η αλλαγή του πολιτικού χάρτη σε βάρος της Ν.Δ. δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους χειρισμούς.