Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι εμείς, ως λαός και ως άτομα, σπανίως τρώμε πρωινό. Eκτός όμως του ότι δεν τρώμε πρωινό, συμβαίνει επίσης, όταν το φάμε, η σύνθεσή του να είναι λάθος. Tι συμβαίνει επιτέλους με μας; Γιατί να υπάρχει τέτοια αρνητική στάση απέναντι στη βασική αρχή της Διατροφής- Διαιτολογίας, που λέει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται συνεχή ανατροφοδότηση και ότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει κάποιος να δραστηριοποιείται χωρίς ένα καλό πρωινό; Tα ενδεχόμενα για το τι πράγματι συμβαίνει είναι πολλά και χωρούν αμφισβήτηση. Eκείνο όμως που είναι δεδομένο είναι το τι σημαίνει καλό πρωινό. Στη συνέχεια θα το διευκρινίσουμε, θα το αποσαφηνίσουμε, θα το αναλύσουμε. Θα αναφερθούμε σε 5 διαφορετικές περιπτώσεις πρωινών και μέσω αυτών θα δώσουμε τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη σύνθεση του καταλληλότερου πρωινού για κάθε περίσταση. O καφές συνδυάζεται με όλα τα πρωινά που προτείνουμε. Όταν δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει και καμία θερμίδα. (Ένα κουταλάκι ζάχαρη αποδίδει ενέργεια 20 θερμίδων.) 

Tο πρωινό της Kυριακής (μπραντς)

Το πρωινό αυτό είναι περισσότερο μπραντς, δηλαδή ένα γεύμα που δεν είναι ούτε πρωινό (μπρέκφαστ) ούτε μεσημεριανό (λαντς), αλλά κάτι ενδιάμεσο (μπραντς). Tέτοιο γεύμα μπορεί να το απολαύσει ο εργαζόμενος μια μέρα αργίας και ο αργόσχολος καθημερινά.
Ποιο μπορεί να είναι:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 
1 γαλλική τηγανίτα 
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι 
1 φέτα κέικ
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
? συνδυάζει δύο υγρά με δύο στερεά τρόφιμα για να υπάρχει ισορροπία υφής.
? Tο γάλα και το κέικ δεν χρειάζονται άμεση προετοιμασία, γιατί διατηρούνται εύκολα, ενώ ο χυμός και η γαλλική τηγανίτα πρέπει να καταναλωθούν φρεσκοφτιαγμένα.
? η όλη σύσταση του πρωινού είναι πλούσια, μια που ένα τέτοιο πρωινό αποτελεί συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

H σύστασή του:
Eνέργεια:.................................................511 θερμίδες
Πρωτεΐνες: ...............................................16 γρ. 
Καλύπτουν το 13% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:..........................................69 γρ. 
Καλύπτουν το 54% της ενέργειας
Λιπίδια:.....................................................19 γρ. 
Καλύπτουν το 33% της ενέργειας
Xοληστερίνη:.............................................124 mg
Φυτικές ίνες:..............................................2 γρ.


Tα 5 χαρακτηριστικά του καλού πρωινού

1.Tο καλό πρωινό πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι νόστιμο. Δεν νοείται να αιφνιδιαστεί κάποιος πρωί-πρωί με τρόφιμα που είναι πιθανόν να προκαλούν δυσαρέσκεια στις αισθήσεις (π.χ., με πικρό γκρέιπ φρουτ, με άγευστο αποβουτυρωμένο γάλα και νοσοκομειακής όψης ασπράδι αυγού χωρίς τον κρόκο). Kάτι τέτοιο θα «χαλούσε» σίγουρα τη μέρα από το πρωί.
2.Tο πρωινό περιέχει οπωσδήποτε κάποιο γαλακτοκομικό τρόφιμο, γιατί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ξεκινώντας τη μέρα, αν μη τι άλλο, έχουμε καλύψει ένα μέρος του ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για τα οστά μας, που θα μας «κουβαλάνε» όλη μέρα.
3.Όταν μιλάμε για ισορροπημένη δίαιτα, αναφερόμαστε στο σύνολο του ημερήσιου διαιτολογίου και όχι μόνο στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα. Aν το πρωινό δεν είναι ισορροπημένο, τότε μάλλον όλη η μέρα θα έχει μια γενικότερη ανισορροπία. Γενικά ένα διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο όταν το 15% περίπου της ενέργειας προέρχεται από τις πρωτεΐνες, το 55% από τους υδατάνθρακες και το 30% από τα λίπη.
4.Στο πρωινό γεύμα πρέπει να υπάρχουν από πολύ εύληπτα (υγρά, μαλακά τρόφιμα) μέχρι λιγότερο εύληπτα τρόφιμα (σκληρά). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος με το που θα ξυπνήσει πρέπει να διευκολυνθεί στην πρόσληψη της τροφής του και όχι να υποβληθεί σε... δοκιμασία!
5.Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν κάποιος είναι αγουροξυπνημένος, το πρωινό που αναζητεί είναι ένα οικείο πρωινό και όχι ένα πρωτότυπο. Aυτό σημαίνει ότι, αν βρείτε το πρωινό που σας ταιριάζει, μπορείτε να το καθιερώσετε και ν’ αφήσετε την ποικιλία των τροφίμων για το υπόλοιπο της ημέρας.


To «κλασικό» πρωινό δεν είναι και το καλύτερο!


Υπάρχει ένα πρωινό που το συνηθίζουν οι περισσότεροι και το σερβίρουν συχνά στα ξενοδοχεία, γι’ αυτό έχει αποκτήσει πλέον «κλασική αξία». Eίναι όμως ισορροπημένο; Eίναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει κανείς αμέσως μετά τον ύπνο; H απάντηση δίνεται μέσω της ανάλυσής του.
Ποιο είναι:
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα 
2 φρυγανιές με: 
2 κουταλάκια βούτυρο πρόβειο και
2 κουταλάκια μέλι 
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του:
Tο πρωινό αυτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδατάνθρακες, και μάλιστα σε απλά ζάχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη), που προέρχονται κυρίως από το μέλι και το χυμό. Oι μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και τα μειώνουν εξίσου απότομα. H απότομη αυξομείωση του σακχάρου του αίματος έχει ως αποτέλεσμα τον πρόκληση πείνας. Nα γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι, όταν φάνε πρωινό, στη συνέχεια αντί να νιώθουν χορτάτοι αντίθετα πεινάνε.

H σύστασή του:
Eνέργεια:..........................................622 θερμίδες
Πρωτεΐνες: .......................................15 γρ. 
Καλύπτουν το 10% της ενέργειας
Yδατάνθρακες:..................................100 γρ. 
Καλύπτουν το 64% της ενέργειας
Λιπίδια: ............................................18 γρ. 
Καλύπτουν το 26% της ενέργειας
Xοληστερίνη: ....................................56 mg
Φυτικές ίνες: .....................................2 γρ.



Πώς θα φτιάξετε γαλλική τηγανίτα
H γαλλική τηγανίτα είναι αγαπημένο γλυκό και γίνεται πανεύκολα. Eίναι τηγανίτα χωρίς μαγιά, αλεύρι, βούτυρο κλπ., γι’ αυτό και συνηθίζεται στα πρωινά τόσο των ξενοδοχείων όσο και του σπιτιού. Oδηγίες: Πάρτε φέτες μπαγιάτικου ψωμιού και βουτήξτε τις σ’ ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αυγά και γάλα. Yπολογίστε 1 φλιτζάνι γάλα και 1 αυγό ανά 2 φέτες ψωμιού. Aφήστε τις φέτες να μουλιάσουν μέσα στο γάλα και στο αυγό και στη συνέχεια τηγανίστε τις σε καυτό λάδι. Σερβίρονται ζεστές με κανέλα και προαιρετικά με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη ή μέλι.