Παρουσία του ΥΦΕΘΑ Γιάν.Λαμπρόπουλου στην ακριτική Κάλυμνο..

Η απονομή του απολεσθέντος Μεταλλίου Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στην Πολεμική Σημαία του Συντάγματος, από τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα ενός εκ των πλέον ιστορικών μονάδων του Ελληνικού Στρατού, του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων «Δελβινάκι».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη σημερινή έδρα του Συντάγματος, στην ακρητική Κάλυμνο, παρουσία και του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης Ιωάννη Λαμπρόπουλου, οι οποίοι προηγουμένως, συνοδευόμενοι και από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού – Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγο Ιωάννη Ηλιόπουλο, είχαν επισκεφθεί τα Ελληνικά Φυλλάκια στο Φαρμακονήσι και στην Καλόλιμνο. Εκεί ο ΥΦΕΘΑ προσέφερε αναμνηστικά δώρα και αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ακολούθησε η προαναφερθείσα τελετή στην έδρα του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων «ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ», στην Κάλυμνο, όπου ο Αρχηγός ΓΕΣ απένειμε εκ νέου το απολεσθέν Μετάλλιο του Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στην Πολεμική Σημαία του Συντάγματος, παρουσία των στρατιωτικών, θρησκευτικών, και πολιτικών αρχών του νησιού.

«Απολεσθέν», όπως μας διευκρίνισε στρατιωτική πηγή, αφού κατά την φύλαξη της Πολεμικής Σημαίας πριν αποδοθεί εκ νέου στη Μονάδα, αυτό είχε καταστραφεί. Όταν πριν μερικά χρόνια αποφασίστηκε να δοθούν οι Πολεμικές Σημαίες των μονάδων που είχαν τέτοιες εκεί όπου ανήκουν, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο Μετάλλιο απουσίαζε. Και τώρα αποκαταστάθηκε αυτή η απουσία.

Το 5/42 Σ.Ε. συγκροτήθηκε με την πρώτη μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13 αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, που προκλήθηκε υποχρεωτικώς εξαιτίας της αυξήσεως της εκτάσεως και του πληθυσμού της Ελλάδος.

Τότε, τέλη 1913-αρχές του 1914 συγκροτήθηκαν τα πρώτα 42 συντάγματα πεζικού, από τα οποία τα πέντε τελευταία ονομάστηκαν «Συντάγματα Ευζώνων», λαμβάνοντας ιδιαίτερη αρίθμηση, στο πλάϊ της συνήθους των κανονικών συνταγμάτων, π.χ. 1/38, 2/39, 3/40, 4, 41 και 5/42 Σ.Ε. Επίσης τότεσυγκροτήθηκαν και δύο Συντάγματα Κρητών, τα οποία όμως δεν είχαν ιδιαίτερη αρίθμηση.

Έκτοτε το 5/42 ΣΕ συμμετείχε σε όλες τις εκστρατείες του Ελληνικού Στρατού, από τη Μεσημβρινή Ρωσία, τη Μικρασιατική εκστρατεία, όπου διακρίθηκε όλως ιδιαιτέρως με διοικητή τον «Μαύρο Καβαλλάρη» Συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, μέχρι τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση (5/42 Σ.Ε. του Συνταγματάρχη Ψαρρού, οπότε και διαλύθηκε από τον ΕΛΑΣ και ο διοικητής του δολοφονήθηκε).

Να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα διατηρήθηκε στον ΕΣ μεταπολεμικά με αρκετές «περιπέτειες» αφού κατά καιρούς και στο πλαίσιο διαφόρων αναδιοργανώσεών του άλλοτε ανέστειλε τη λειτουργία του και άλλοτε επανασυγκροτείτο. Σήμερα, είναι μονάδα Μηχανοκινήτου Πεζικού, φέρει την ιστορική του ονομασία και εδρεύει στην ακρητική Κάλυμνο ανήκοντας στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης