Του Θανάση Φουσκίδη – Εφημερίδα Παραπολιτικά


Διεργασίες που παραπέμπουν στις πλέον κρίσιμες και αγωνιώδεις περιόδους της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στους κόλπους της πρωθυπουργικής αυλής. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν φέρει, όπως είναι φυσικό, σε θέση μάχης τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση θετικών αποτελεσμάτων σε αυτό το σκληρό πόκερ που θα παιχτεί μέχρι την 29η Δεκεμβρίου (ημερομηνία της τρίτης και «φαρμακερής» ψηφοφορίας).
Η δραστηριότητα του Μεγάρου Μαξίμου ξετυλίγεται σε δύο επίπεδα. Αφενός, στις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση των 180 κοινοβουλευτικών ψήφων που απαιτούνται για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια και, αφετέρου, στην καθαρά πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.


ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ

Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, έχοντας το απόλυτο πρόσταγμα, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Σταμάτη. Ολο αυτό το διάστημα ο υπουργός Επικρατείας είχε (και έχει) καθημερινή επαφή με τους ανεξάρτητους βουλευτές όλων των αποχρώσεων, καθώς και με εκείνους από το στρατόπεδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θεωρούντο πιο «προσεγγίσιμοι». Μάλιστα, εδώ και περίπου 10 ημέρες (από την έναρξη της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό και μετά) εμφανίζεται πολύ πιο τακτικά στο γραφείο του στη Βουλή, αφήνοντας για κάποιες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται, βεβαίως, για μία απόφαση που συνδέεται με το γενικότερο πολιτικό κλίμα, καθώς είναι πια ξεκάθαρο πως το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Κοινοβούλιο και πέριξ αυτού. «Ανεξάρτητα από όλα τα άλλα, ο Σταμάτης μιλά διαχρονικά με ολόκληρο το φάσμα της Κεντροδεξιάς. Από τότε που έγινε υπουργός Επικρατείας καλλιέργησε ακόμη περισσότερο τις επαφές αυτές. Απτό παράδειγμα, η συνάντησή του και κατόπιν η ένθερμη δημόσια συνομιλία του με την Κουντουρά», σημειώνουν συνομιλητές του Βορειοελλαδίτη πολιτικού. Ωστόσο, όπως έχουν γράψει επανειλημμένως τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», από το καλοκαίρι και μετά, ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Σαμαρά, εκτός των άλλων, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο και στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, λόγω και των καλών σχέσεών του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο πλαίσιο αυτό, και εν μέσω της κρισιμότητας της παρούσας συγκυρίας, ο υπουργός Επικρατείας, παράλληλα με τις επαφές του με βουλευτές και πολιτικά στελέχη, συναντά το τελευταίο διάστημα δημοσιογράφους, εκδότες, αλλά και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, ιχνηλατώντας κάθε πτυχή του σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό πεδίο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, παράλληλα με τον υπουργό Επικρατείας λειτουργεί ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας, οι κινήσεις του οποίου όμως είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, μια και οι επαφές του με συγκεκριμένους (και σε ορισμένες περιπτώσεις αμφιλεγόμενους) επιχειρηματίες έχουν προκαλέσει δυσφορία σε σημαντικούς εκπροσώπους της οικονομικής ζωής της χώρας.
Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια για την εξεύρεση των «180», τον κ. Σταμάτη συνδράμουν (και θα το κάνουν ως την ύστατη στιγμή) ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, και ο έτερος στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας, Χρύσανθος Λαζαρίδης.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Ο Χρ. Λαζαρίδης έχει περάσει πια σε δεύτερο πλάνο, εξαιτίας της δυσαρέσκειας που επικρατεί για το πρόσωπό του στις τάξεις της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Βλέπετε, θεωρείται ο βασικός εισηγητής της τακτικής που ακολούθησε η συγκυβέρνηση στις συζητήσεις με την τρόικα, αλλά και στη διαχείριση του εσωτερικού πολιτικού μετώπου. «Πολλοί από τους βουλευτές της συμπολίτευσης θεωρούν ότι απέτυχε τελείως στις εισηγήσεις του, και ειδικά στο θέμα της επιλογής της πορείας, αλλά και του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών», λένε οι «μυημένοι» στα μυστικά του συστήματος Σαμαρά. Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν αυτή τη σιωπηρή και συγκυριακή υποβάθμιση του ρόλου του κ. Λαζαρίδη στις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την πλευρά του περί ευθυνών του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, σε ό,τι αφορά την περιβόητη διαρροή του e-mail της τρόικας προς την Αθήνα, με τις απαιτήσεις των δανειστών. «Οι δυο τους αποτελούσαν αχώριστο δίδυμο μέχρι πρότινος, ωστόσο οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης φαίνεται πως τους χώρισαν», τονίζει κορυφαίος «γαλάζιος» κομματικός παράγοντας που γνώριζε από πρώτο χέρι τη χημεία και το πλαίσιο συνεργασίας των δύο επίλεκτων στελεχών του Μαξίμου. Πλέον, ο άλλοτε Ρηγάς δραστηριοποιείται κυρίως στη σκηνή των σκληρών συνομιλιών με τους δανειστές, ενώ η εμπλοκή του στον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό εξαντλείται αυτές τις μέρες στην υψηλή εποπτεία των δημόσιων τοποθετήσεων του πρωθυπουργού. Οσο για τον κ. Παπασταύρου, παραμένει και αυτός στην αιχμή του δόρατος της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς και, ως εκ τούτου, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Λαζαρίδης έχουν λάβει ηχηρό μήνυμα να αφήσουν πίσω τις όποιες παρεξηγήσεις προέκυψαν από το Παρίσι και μετά.

ΒΟΥΛΤΕΨΗ-ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ

Στον αντίποδα, πιο ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (οι αρμοδιότητές του είχαν ψαλιδιστεί μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και την ανάμειξη Σταμάτη στην επικοινωνιακή στρατηγική) εμφανίζεται εσχάτως ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος παίρνει και πάλι στα χέρια του ένα μεγάλο μέρος των επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό φαίνεται να περιορίζει τις κινήσεις της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία φαίνεται πως θα επικεντρωθεί στο καθαρά εκτελεστικό κομμάτι της στρατηγικής, που θα καθορίζει πλέον η απόλυτα στενή ομάδα Σαμαρά.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η κ. Βούλτεψη έμαθε τελευταία για την επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου Προέδρου. «Ηταν λογικό σε αυτή τη φάση ο Σαμαράς να στηριχθεί στους δικούς του», σχολιάζει με νόημα τακτικός επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου. Σε συνεχή συνεργασία με τον κ. Μουρούτη βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Νίκος Τσούτσιας, ο οποίος ενεργεί εν είδει μυστικού πράκτορα αναφορικά με τις διαθέσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, και όχι μόνο.


Ενοχλημένος ο Μεϊμαράκης, χωρίς όμως να το… φωνάζει

Εντονη κινητικότητα στη σκακιέρα της Προεδρικής εκλογής είχε επιδείξει από τον Σεπτέμβριο και μετά ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσπαθώντας βεβαίως να μην αποκλίνει των ορίων του θεσμικού του ρόλου. Μάλιστα, όπως έγραφαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» εκείνο το διάστημα, οι πρωτοβουλίες του στο συγκεκριμένο μέτωπο εντάσσονταν, εκτός των άλλων, και στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεών του με το Μαξίμου, οι οποίες είχαν διαταραχθεί, λόγω της διαφοροποίησής του από τη γραμμή Σαμαρά στο θέμα του δημοψηφίσματος που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται ενοχλημένος τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του γεγονότος ότι πληροφορήθηκε μαζί με όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το όνομα του κ. Σταύρου Δήμα, αλλά και τις ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας. «Αισθάνθηκε εκτεθειμένος έναντι των βουλευτών με τους οποίους μιλούσε, αλλά και των στελεχών της Ν.Δ. με τα οποία συνομίλησε όλο αυτό το διάστημα στα ταξίδια που πραγματοποιούσε ανά την επικράτεια», σημειώνουν συνομιλητές του κ. Μεϊμαράκη. Ο τελευταίος, ενθυμούμενος την περίοδο της θητείας του ως γραμματέα της Ν.Δ., πρωτοστάτησε στην επιχείρηση συσπείρωσης της «γαλάζιας» βάσης που «έτρεξε» με φόντο τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Πάντως, παρά τα όσα εσχάτως μεσολάβησαν, ο κ. Μεϊμαράκης, λόγω και του πολιτειακού του αξιώματος, επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους. Φυσικά, εκτός των άλλων, στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει και το δέλεαρ του ψηφοδελτίου Επικρατείας (σενάριο που «παίζει» γερά εδώ και μήνες), το οποίο είναι σίγουρο πως μόνο αδιάφορο δεν αφήνει ένα φύσει πολιτικό ον σαν τον πρόεδρο της Βουλής. Ειδικά, δε, από τη στιγμή που η εξίσωση της εξασφάλισης μίας έδρας στην επόμενη Βουλή καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη για τα βαριά «γαλάζια» ονόματα της Β΄ Αθήνας.


Εντολή σε Παπαμιμίκο να φτιάξει ψηφοδέλτια

«Δεν προετοιμαζόμαστε για εκλογές» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που μεταφέρθηκε… αρμοδίως στον γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο, και τους υπόλοιπους «γαλάζιους» επιτελείς από το Μέγαρο Μαξίμου, την επομένη της ανακοίνωσης για την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό, η πρωθυπουργική αυλή επιθυμεί να καταδείξει την πεποίθησή της πως το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπίσει με «ωριμότητα και υπευθυνότητα» την πρόκληση της διαδοχής του Κάρολου Παπούλια και η χώρα δεν πρόκειται να μπει σε αχρείαστες περιπέτειες. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο «γαλάζιος» γραμματέας έχει λάβει ήδη εντολή για την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης των ψηφοδελτίων, αφού το σενάριο της κάλπης είναι τουλάχιστον ορατό. Τη σχετική διαρροή έρχεται να ενισχύσει η σχεδόν καθημερινή παρουσία του «γαλάζιου» γραμματέα στην Ηρώδου Αττικού, που αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον προεκλογικό αναβρασμό που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια του βασικού κυβερνητικού εταίρου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν εξάλλου και οι εκδηλώσεις για τα 40ά γενέθλια της Ν.Δ., που έγιναν με την καθοδήγηση του «γαλάζιου» γραμματέα και είχαν εμφανές πολιτικό περιεχόμενο. «Από τη μια, θέλουν να καλλιεργήσουν κλίμα απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησης της σταθερότητας στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη φροντίζουν να κρατούν ζεστούς τους κομματικούς πυρήνες ανά την επικράτεια», υπογραμμίζουν οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τα σχέδια οργάνωσης του εκλογικού μηχανισμού της Ν.Δ. που βρήκαν εφαρμογή στις τριπλές κάλπες του Μαΐου εξακολουθούν να στοιβάζονται στα πάνω ράφια του γραφείου του «γαλάζιου» γραμματέα. Ετσι κι αλλιώς, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε και από τα διακυβεύματα εκείνης της αναμέτρησης...