Ήταν το θέμα που συγκίνησε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά το παγκόσμιο κοινό, τη χρονιά που πέρασε. Οι σπουδαίες ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης και ο πανέμορφος τάφος που ήρθε στο φως δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την αρχαιολογική ανασκόπηση του 2014 της κορυφαίας στο αντικείμενο ιστοσελίδας archaeology.org

Η συντακτική ομάδα ξεχώρισε τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις της χρονιάς και μάλιστα επέλεξε να ξεκινήσει το αφιέρωμα με αναφορά στην Αμφίπολης: «Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση, που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο Τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και την φαντασία του κοινού και εύκολα κέρδισε μια θέση στο «Top-10» των ανακαλύψεων του 2014.

Στη δεκάδα της ιστοσελίδας, αναφέρονται ως κορυφαίες οι ακόλουθες ανακαλύψεις: 

-Το υπόγειο Στόουνχετζ, Αγγλία




«Σαν να μην ήταν αρκετά θεαματικό από μόνο του το Στόνοχετζ, προέκυψε πως παρόμοιες υποδομές υπάρχουν διάσπαρτες υπογείως σε όλη την ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποκάλυψε η γεωλογική έρευνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

-Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν, Αγγλία


Ένας ανιχνευτής μετάλλου στην νοτιοδυτική Αγγλία ανακάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς ρωμαϊκών νομισμάτων που έχει ανακαλυφθεί ποτέ: Ο Θησαυρός του Σίτον Ντάουν αποτελείται από 22.000 νομίσματα που χρονολογούνται την περίοδο 260-340 μ.Χ.

-Ο Τύμβος της Αμφίπολης, Ελλάδα


Με αναλυτική περιγραφή των ανακαλύψεων στην σπουδαία ανασκαφή το archaeology.org θυμίζει στους αναγνώστες τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το εντυπωσιακό μωσαϊκό με την Αρπαγή της Περσεφόνης και ολόκληρο το σπουδαίο μνημείο.

-Οι απαρχές του βουδισμού, Νεπάλ


Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα που βοήθησαν θεολόγους και ιστορικούς να κατανοήσουν σε βάθος τα πρώτα χρόνια του βουδισμού.

-Ανακαλύψεις για τον Νεάταρνταλ


Επιστήμονες μελέτησαν εκ νέου το DNA του Νεάταρνταλ και συγκέντρωσαν στοιχεία για το πώς εξελίχθηκε το ανθρώπινο σώμα και το μυαλό. 

-Το «Έρεβος», Καναδάς


Η ανακάλυψη ενός βυθισμένου πλοίου του 1846, που υπολογίζεται ότι ήταν το «Έρεβος», το ένα, δηλαδή, από τα δύο πλοία με τα οποία αναχώρησε για την αποστολή στην Ανταρκτική ο Τζον Φράνκλιν και η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. 
(Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ)

-Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική, Τουρκία


Χρειάστηκε να πετάξει πάνω από την λίμνη Ιζνίκ, στην αρχαία Νικαία της Τουρκίας ένας αρχαιολόγος για να ανακαλύψει σχεδόν ακέραιους τους τοίχους μια βυζαντινής εκκλησίας, ρυθμού βασιλικής στο βυθό! 

-Μουμιοποίηση πριν τους Φαραώ, Αγγλία


Η ανάλυση υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν στην ταφή και που βρέθηκαν στην Αγγλία, αποκάλυψαν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την τεχνική της μουμιοποίησης πολύ πριν τους Φαραώ, κατά το 4.300 πΧ, που σημαίνει  περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως τώρα.

-Το οχυρό του Μπλουτουθ, Δανία


Σε ένα χωράφι νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης, ανακαλύφθηκαν ερείπια ενός φρουρίου που πιστεύεται πως ανήκε στον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκς γνωστό με το παρατσούκλι «Μπλουτούθ» που έζησε το 10ο αιώνα! 

-Ναϊάς, η 13.000 ετών αμερικανίδα ιθαγενής, Μεξικό

Αν και ο σκελετός του κοριτσιού που ονομάστηκε Ναϊάς ήρθε στο φως το 2007, μόλις φέτος οι επιστήμονες κατόρθωσαν να χρονολογήσουν τα ευρήματα. Προέκυψε ότι πρόκειται για τον αρχαιότερο σκελετό ιθαγενούς της αμερικανικής ηπείρου. Το αφιέρωμα δεν κατατάσσει σε σειρά τις ανακαλύψεις που επέλεξε η συντακτική ομάδα ως τις κορυφαίες του έτους αλλά τις παραθέτει αναλυτικά και τις δέκα.