Μπορεί οι έρευνες για την αναζήτηση του Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη να ολοκληρώθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ωστόσο δεν έχει δοθεί εξήγηση για συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία στη μοιραία διαδρομή που ακολούθησε.

Όπως γιατί άλλαξε το δρομολόγιό του, γατί ακολούθησε την πιο δύσκολη διαδρομή και γιατί περπατούσε επί ώρες μέσα στον ήλιο και κάτω από 43 βαθμούς Κελσίου χωρίς να έχει μαζί του λίγο νερό.

Διαβάστε ακόμα: Σύμη: Το τελευταίο δραματικό 2ωρο του Μάικλ Μόσλεϊ - Δείτε χάρτη με τη ''διαδρομή θανάτου'' που ακολούθησε ο παρουσιαστής του BBC - Το χρονικό της τραγωδίας

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1weh8qbbajt)


Η «διαδρομή θανάτου» που ακολούθησε ο Μάικλ Μόσλεϊ

Ο γιατρός και διάσημος παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ έχασε τη ζωή του στη Σύμη, όταν πήρε την απόφαση να διανύσει μία απόσταση περίπου 3,5 χιλιομέτρων κάτω από τον καυτό ήλιο. Ο εντοπισμός του το μεσημέρι της Κυριακής μία ανάσα μακριά από την παραλία της Αγίας Μαρίνας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στους ερευνητές, υπό την έννοια πως ο 67χρονος κινήθηκε εκ διαμέτρου αντίθετα σε σχέση με τον προορισμό του. Θυμίζουμε πως γύρω στις 13.30 της περασμένης Τετάρτης είχε ανακοινώσει στην παρέα του και τη σύζυγό του πως θα έφευγε πεζή από την παραλία του Αγίου Νικολάου, με κατεύθυνση προς τον οικισμό Πέδι και έπειτα προς τον κύριο οικισμό του νησιού, το Γιαλό.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από το βιντεοληπτικό υλικό, όταν έφτασε στο Πέδι, κινήθηκε εντελώς αντίθετα, με αποτέλεσμα να «μπλέξει» σε μία διαδρομή δύο χιλιομέτρων, χωρίς να έχει μαζί του νερό, κάτω από τον καυτό ήλιο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wv1eg2fwi1)
Από το συγκεκριμένο βίντεο προκύπτει πως ο 67χρονος, γύρω στις 15.30, έχοντας διανύσει περίπου 3,5 χιλιόμετρα μέσα σε δύο ώρες, έδινε «μάχη» για να κατέβει μία βραχώδη πλαγιά. Πιθανότατα καταβεβλημένος, φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει. Έπειτα από λίγη ώρα φαίνεται να μαζεύει ξανά τις δυνάμεις του και να στέκεται στα πόδια του. Προσπάθησε να κρατήσει την ισορροπία του κατεβαίνοντας την πλαγιά, μια προσπάθεια που κράτησε 20 λεπτά ακόμα, όταν και χάθηκε από το πλάνο.

Εκτιμάται πως όταν έφτασε περί τα 50 μέτρα από την ακτή της Αγίας Μαρίνας, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε δίπλα από τον φράχτη. Σε κάθε περίπτωση, ο 67χρονος είτε από λάθος είτε ηθελημένα διάλεξε να ακολουθήσει μία διαδρομή εξαιρετικά δύσβατη και μάλιστα με θερμοκρασίες που έφταναν ακόμα και τους 43 βαθμούς, ιδίως στις βραχώδεις περιοχές του νησιού.

Πλήρως κατατοπιστικός, πάντως, είναι ο χάρτης που έχει δημοσιευτεί στα βρετανικά Μέσα και συγκεκριμένα στην «Daily Mail», όπου φαίνεται πως ο Μόσλεϊ επέλεξε να πάρει τον ακόμα πιο δύσκολο δρόμο προς την παραλία της Αγίας Μαρίνας. Όπως απεικονίζεται στο γραφικό, ο Μόσλεϊ ανέβηκε μία πλαγιά άνω των εκατό μέτρων και επιχείρησε να την ξανακατέβει.

map3_jpg
map_2_jpg
map_sumi_jpg


Σύμη: «Θρίλερ» με την ιατροδικαστική εξέταση

Πέρα από την αγωνία που αφενός είχαν οι συγγενείς (η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά), αφετέρου οι κάτοικοι του νησιού, που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, ένας νέος κύκλος αγωνίας έχει ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η νεκροτομή δεν έδωσε ακριβή εικόνα για τα αίτια του θανάτου του παρουσιαστή.

Στο νησί της Σύμης είχε βρεθεί ιατροδικαστής από την αρμόδια υπηρεσία της Ρόδου, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη αυτοψία, ενώ χθες διενεργήθηκε η νεκροτομή.

Ο ιατροδικαστής ήταν σε θέση να διαπιστώσει πως στη σορό του 67χρονου δεν υπήρχαν κακώσεις που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια. Το γεγονός, όμως, πως η σορός ήταν σε προχωρημένη σήψη εμπόδισε την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ως εκ τούτου, δείγματα εστάλησαν προκειμένου να πραγματοποιηθούν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1wipye3dru1)


Αναστάτωση και διάψευση για κρίσιμο βίντεο

Από νωρίς χθες είχε προκύψει η πληροφορία πως ένα από τα κρίσιμα και καθοριστικά βίντεο, ως προς την πορεία που ακολούθησε ο Μόσλεϊ, είχε παραδοθεί στις αστυνομικές Αρχές πριν από τον εντοπισμό της σορού του Βρετανού παρουσιαστή και γιατρού. Η πληροφορία αυτή παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικά Μέσα υπό τη μορφή μομφής για την κινητοποίηση και την οργάνωση των σωμάτων ασφαλείας στην προσπάθεια εντοπισμού του 67χρονου.

Παρ’ όλα αυτά, με ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει την παραπάνω πληροφορία. Όπως αναφέρεται, «η πραγματικότητα είναι ότι το βιντεοληπτικό υλικό περιήλθε στην κατοχή της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την ανεύρεση της σορού».

Η ανακοίνωση, δε, ολοκληρώνεται και με ένα ακόμα στοιχείο του ρεπορτάζ, το οποίο περιγράφει πως από το σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί δεν προκύπτει πτώση του Βρετανού παρουσιαστή από ύψος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Βρετανία επικρατεί θλίψη, καθώς ο Μάικλ Μόσλεϊ ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στο κοινό. Συνεργάτες του από τα Μέσα και από τον επιστημονικό χώρο δηλώνουν τη μεγάλη λύπη τους και όλοι τονίζουν τον επαγγελματισμό του και τον απλό τρόπο που είχε να εξηγεί σύνθετα θέματα. Έχει βοηθήσει χιλιάδες κόσμο να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κάποιοι τον αποκαλούν ακόμα και «ήρωά» τους.