Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών, στο οποίο όπως αποκαλύφθηκε συμμετείχαν και δημοτικοί αστυνομικοί και υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα τα οποία φέρεται να ζητούσαν ανταλλάγματα από καταστηματάρχες, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο ή τα πρόστιμα, για παραβάσεις.

Στην κατοχή των συλληφθέντων εντοπίστηκαν περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από την παράνομη δράση εκτιμάται πως ξεπερνούσε τα 700.000 ευρώ τον χρόνο.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη της οργάνωσης, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της.

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τις συναλλαγές του κυκλώματος

Στο πλαίσιο των ερευνών το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες ντοκουμέντα από συναντήσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Σε μια από αυτές διακρίνεται μια χάρτινη σακούλα, μέσα στην οποία οι Αρχές εκτιμούν ότι βρίσκεται χρηματικό ποσό. Σε άλλη πάλι φωτογραφία διακρίνεται μια κίνηση συναλλαγής.

Στην παρακάτω εικόνα διακρίνεται το φερόμενο ως διευθυντικό μέλος της οργάνωσης με δημοτικό αστυνομικό ο οποίος κατά την ΕΛ.ΑΣ. είχε σημαντικό ρόλο. Δίπλα τους η τσάντα που εικάζεται οτι έχει χρήματα από την δράστη τους.


ena-dimotiki-astynomia-xrimata_jpg

Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνεται πάλι φερόμενο διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης με τον αδελφό της υπαλλήλου στην οποία επίσης αποδίδεται διευθυντικός ρόλος της οργάνωσης και στον οποίο κατά πληροφορίες αποδίδεται ο ρόλος του εισπράκτορα της οργάνωσης.

kyklvma-ekbiastow_jpg

Στην φωτογραφία που ακολουθεί διακρίνεται η φερόμενη υπάλληλος με ηγετικό ρόλο στην οργάνωση με τον αδερφό της. Η υπάλληλος στην εν λόγω εικόνα διακρίνεται να κρατά έναν φάκελο.

dimotiki-astinomia-xrimatismos_jpg

Το φερόμενο μέλος της οργάνωσης που είχε ρόλο εισπράκτορα με χρήματα στο χέρι.

astynomia-dimotiki-xrimata-lefta_jpg


dimotiki-astynomia-xrimatismos_jpg

Η καταγγελία που «έκαψε» το κύκλωμα των εκβιαστών

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία που έφτασε στις Αρχές στις 12/4. Σ' αυτήν επιχειρηματίας στο κέντρο της πρωτεύουσας ανέφερε:

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο».

Όπως περιγράφει «δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως (αναφέρεται γυναικείο όνομα) και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως δια μαγείας έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση».


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2k5kuuu6nwp)

Οι διάλογοι και τα μηνύματα του κυκλώματος εκβιαστών με τους καταστηματάρχες

Χαρακτηριστικοί για τη δράση του κυκλώματος είναι και οι διάλογοι που έρχονται στο φως, αλλά και τα μηνύματα, όπως το παρακάτω, από κάποιον ενοχλημένο ιδιοκτήτη καταστήματος που, παρότι πλήρωνε στο κύκλωμα, οι έλεγχοι συνεχίζονταν, και μόλις είχε ενημερωθεί ότι θα του αφαιρούσαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα.

«Θεωρώ ότι το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δυο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα, αυτή είναι η προστασία, και να δίνουμε αυτά τα χρήματα».

Σε άλλον διάλογο η εν λόγω υπάλληλος παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα:

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;

Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισέ μου.

Κατηγορούμενη: Ε, 1.000, εε στην χχχχχχχχ. 22 του μηνός έχουμε.

Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;

Κατηγορούμενη: 22.

Καταστηματάρχης: 25 είπαμε για το, τη δημοτική, ε;

Κατηγορούμενη: 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν κάνω λάθος. Τα 'γραφα την ώρα που μου τα 'λεγες. Λοιπόν, 22, 22 που είναι σήμερα και 29 τα υπόλοιπα. 22 του μηνός 1.000, 29 του μηνός 1.250 ευρώ. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Α, όχι, όχι, τα σπάσαμε σε δύο.
Κατηγορούμενη: Όχι, όχι.

Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει, εντάξει. 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα.

Κατηγορούμενη: Εντάξει, 29 τη Δευτέρα.

Καταστηματάρχης: Εντάξει, εντάξει. Ωραία, θα σ' τα αφήσω.

Κατηγορούμενη: Ωραία, οπότε άφησέ τα μου και στείλε μου ένα μήνυμα ότι τα άφησες, για να στείλω τον χχχχ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2k4mwqpd3oh)