Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας στην Κάρπαθο κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα «Aegean 600», με θύμα μια 40χρονη Γαλλίδα ιστιοπλόο. 

Η Anna Konontchouk έπεσε στα μανιασμένα κύματα του Καρπάθιου Πελάγους, με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 110 χλμ/ώρα και έχασε την ζωή της. Μιλώντας στην κάμερα του Alpha, ο πρόεδρος του «Aegean 600», Γιάννης Μαραγκουδάκης ανέφερε αρχικά: «Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, φτάσαμε μέχρι 10 μποφόρ σε εκείνη την περιοχή. Ένα τεράστιο κύμα απέσπασε από το σκάφος δύο άτομα, έναν άνδρα και μία γυναίκα και τους έριξε στην θάλασσα». Ο άντρας ήταν ο 36χρονος Ουκρανός αθλητής και η γυναίκα, η 40χρονη αθλήτρια.

Στη συνέχεια ο κ. Μαραγκουδάκης πρόσθεσε: «Δυστυχώς η κοπέλα βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι, διότι, όπως πέρασε το σκάφος από πάνω της, την χτύπησε με το πηδάλιο».

Από τα 69 σκάφη που συμμετείχαν στον αγώνα, τα 14 αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, παρολ' αυτά, το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε η άτυχη 40χρονη συνέχισε την πορεία του με απόφαση του κυβερνήτη, με τον πρόεδρο του «Aegean 600» να τονίζει σε άλλο σημείο ότι: «Στους αγώνες αυτούς ο κυβερνήτης του σκάφους έχει την απόλυτη ευθύνη, σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Κάσου, Ιωάννης Νικολάου ανέφερε στον Alpha, ότι όσοι συμμετείχαν στον Ιστιοπλοικό Αγώνα παραμένουν στο νησί για ανακρίσεις και καταθέσεις, ενώ επεσήμανε, ότι ο πλοίαρχος και το πλήρωμα είναι υπό επίβλεψη του Λιμεναρχείου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l5ny7f451l)

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l631rza2k1)


Προσπάθησε να κλείσει το πανί κι έπεσε στη θάλασσα

Ο Γιώργος Βαλλής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Θαλαμηγών μιλώντας στο Star αποκάλυψε, ότι η 40χρονη, στην προσπάθειά της να κλείσει το πάνι, έπεσε στην θάλασσα και χτύπησε θανάσιμα στο πηδάλιο του ιστιοπλοϊκού.

Μέλος πληρώματος που συμμετείχε στον ιστιοπλοϊκο αγώνα είπε: «Φτάσαμε να έχουμε 40-65 κόμβους αέρα. Κάποια στιγμή, ακούσαμε στο VHF, ότι έπεσε άνθρωπος στην θάλασσα. Έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, δόθηκε στίγμα και κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός».

Τα λάθη που αποδείχθηκαν μοιραία

Η 40χρονη δεν ήταν η μόνη που έπεσε στην θάλασσα, καθώς και ένας 61χρονος, μέλος πληρώματος τραυματίστηκε, αλλά όχι σοβαρά. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του STAR, δεν είχε τηρήσει βασικούς κανόνες, που πρέπει να ακολουθούν όσοι αθλητές συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες, ιδίως σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όταν οι άνεμοι πνέουν ή και ξεπερνούν τα 11 μποφόρ.

Τα δύο βασικά λάθη, που αποδείχθηκαν μοιραία ήταν, ότι δεν είχε «δεθεί» στο σκάφος, ενώ είχε παραλείψει να φορέσει το ειδικό κράνος, ενώ κομβικό στοιχείο για τις λιμενικές Αρχές αποτελεί το γεγονός, ότι δεν έσπευσαν να συνδράμουν στη διάσωση της γυναίκας παραπλέοντα σκάφη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2l6crk4fzb5)
Η σορός της Anna Konontchouk έχει μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ρόδου, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.