Μια απίστευτη περιπέτεια με έναν Κινέζο πελάτη που νοίκιασε διαμέρισμα μέσω Airbnb και τον φέσωσε με 3.500 ευρώ από τηλεφωνήματα που έκανε μέσω Internet είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο κ. Χίου, «ο συγκεκριμένος πελάτης ήταν υπάλληλος κατασκευαστικής εταιρείας και προφανώς χρειαζόταν το τηλέφωνο για συσκέψεις».

Όπως ανέφερε, «αντιληφθήκαμε το φέσι 1,5 μήνα μετά, όταν ήρθε ο λογαριασμός του τηλεφώνου. Είχε συνδέσει σταθερή συσκευή πάνω στο ρούτερ και έκανε τηλεφωνήματα επί ώρες στην Κίνα. Ή αγόρασε ή είχε μαζί του μια συσκευή τηλεφώνου, την έβαλε στο πριζάκι και άρχισε τα τηλέφωνα».

Από τον αναλυτικό κατάλογο που ζήτησε από τον πάροχο τηλεφωνίας όταν έλαβε τον λογαριασμό με τα 3.500 ευρώ, ο κ. Χίου είπε ότι «βγαίνει μια εταιρεία που μιλάνε κινέζικα, δεν έχω βρει κάποιον να μιλάει αγγλικά».

«Το ποσό κληθήκαμε να το πληρώσουμε εμείς, γιατί το αντιληφθήκαμε αφού έφυγε ο πελάτης», είπε ακόμα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ο οποίος στην ερώτηση αν θα κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει τα χρήματά του από τον Κινέζο οφειλέτη, απάντησε «για να πάρεις πίσω τα χρήματα, πρέπει να βάλεις και δικηγόρο στην Κίνα και θα μπλέξεις χειρότερα».

Ο κ. Χίου είπε, επίσης, ότι δοκίμασε να διεκδικήσει τα χρήματα και μέσω της Airbnb, στην οποία έστειλε τα στοιχεία της υπόθεσης, «αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ακίνητα μέσω Airbnb «είναι ασφαλισμένα μέχρι του ποσού του 1 εκατ. ευρώ. Επειδή τα τηλεφωνήματα είναι μάλλον υπηρεσία και δεν είναι προϊόν, δεν περνάει στην εγγύηση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2lmdd862fsx)

Airbnb: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες

Ερωτηθείς για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από αντίστοιχα φέσια, ο κ. Χίου απάντησε: «Αυτό που μου είπε ο πάροχος είναι να παίρνουμε κατευθείαν την εταιρεία τηλεφωνίας με την οποία συνεργαζόμαστε και να ζητάμε τηλεφωνικά να γίνεται φραγή των εξερχομένων κλήσεων».

Όσο, δε, για το ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοικιαστές βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Χίου είπε ότι «έχουν συμβεί πολλά προβλήματα, ειδικά με το ρεύμα. Κυρίως με το air condition και τον θερμοσίφωνα, που τον αφήνουν ανοιχτό όλο το 24ωρο».

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, τελικά έγινε διακανονισμός με τον πάροχο για το φέσι των 3.500 ευρώ, που «έπεσε κάτω από το μισό και το πληρώνω με δόσεις».