Περισσότερα αγόρια ή κορίτσια γεννιούνται στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα γεννιούνται κατά μέσο όρο 113 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια
Αφύσικα «αρρενωπή» χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση. Στην Ελλάδα γεννιούνται κατά μέσο όρο 113 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος υπαγορεύει ότι γεννιούνται 105 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Μάλιστα οποιαδήποτε απόκλιση από το συγκεκριμένο παγκόσμιο μέσο όρο θεωρείται αφύσικη και αποδίδεται σε επιλεκτική κατά φύλο δήλωση των γεννήσεων στα ληξιαρχεία, επιλεκτική κατά φύλο άμβλωση ή βρεφοκτονία ή σε άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται αφύσικα υψηλή αναλογία των φύλων για τους μετανάστες από την Κίνα και την Ινδική χερσόνησο που ζουν στην Ελλάδα (για κάθε 100 κορίτσια γεννιούνται 117,5 αγόρια). Υπερβολικά υψηλή είναι η αναλογία των γεννήσεων για τους Ασιάτες της Ελλάδας, ανά 100 κορίτσια γεννιούνται 129 αγόρια. Οι μελετητές επισημαίνουν ότι κάποιοι από τους συγκεκριμένους πληθυσμούς καταφεύγουν σε επιλεκτικές κατά φύλο αμβλώσεις για να εξασφαλίσουν ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι αγόρι!
Σε ό,τι αφορά τις Ελληνίδες μητέρες η αναλογία αγοριών και κοριτσιών είναι επίσης «αρρενωπή» κατά μέσο όρο, καταγράφονται όμως έντονες διακυμάνσεις από νομό σε νομό.
Υψηλό δείκτη γεννήσεων αγοριών παρουσιάζει η Βόρεια Πελοπόννησος, η Δυτική Κεντρική Ελλάδα και δύο νομοί της Θράκης, ενώ περιοχές της ανατολικής Ελλάδας και του νησιωτικού χώρου του Αιγαίου και κυρίως η νοτιο-ανατολική Πελοπόννησος, δύο νομοί της Κρήτης, ο νομός Λέσβου, ο νομός Μαγνησίας και νομού της Μακεδονίας, παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή αναλογία. Στη Μαγνησία η αναλογία αγοριών κοριτσιών και 101-105: 100.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έντονη προτίμηση για τα αγόρια υπάρχει στα λιγότερα μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες υπηκόους. «Μία αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση 113,4 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια στις αναλφάβητες Ελληνίδες δεν είναι φυσιολογική», επισημαίνεται στην έρευνα των μελετητών, που δεν αποκλείεται να αφορά σε πληθυσμούς Ρομά, που απλώς δεν δηλώνουν τα κορίτσια τους στο Ληξιαρχείο, επειδή μπορεί να τα θεωρούν υποδεέστερα.