Εντυπωσιακό βίντεο από την προχθεσινή διάσωση κάτω από εξαιρετικώς αντίξοες καιρικές συνθήκες των έξι ναυτικών του φορτηγού πλοίου “Mare” στο Κολυμπάρι Χανίων από ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Θυμίζουμε ότι το πρωί της 13ης Ιανουαρίου 2015, το φορτηγό πλοίο “Mare”, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Τουρκία προς Τυνησία μεταφέροντας 800 τόνους χύδην φορτίο και 400 τόνους συσκευασμένο, αγκυροβόλησε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες μισό ναυτικό μίλι από την περιοχή Κολυμπάρι Χανίων. Τότε ο καπετάνιος του πλοίου, Τούρκος υπήκοος, αρχικά ζήτησε την εγκατάλειψη του πλοίου, κάτι που αργότερα ανακάλεσε, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Αμέσως ενημερώθηκε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Ελέγχου Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή ειδοποίησε το ΓΕΕΘΑ και αυτό με τη σειρά του το ΓΕΝ, που απέστειλε ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk («ΠΝ-57») της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού από τη βάση του στο Κοτρώνι Μαραθώνα, στη Σούδα όπου και ανεφοδιάστηκε.

Στο μεταξύ ο Τούρκος καπετάνιος είχε ανακαλέσει την αρχική του απόφαση για πρόθεση εγκαταλείψεως του σκάφους του, αλλά το ελικόπτερο διατάχθηκε να παραμείνει στη Σούδα καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς στην περιοχή, με θυελλώδεις ανέμους να πνέουν με ένταση 9 - 10 μποφώρ.

Η απόφαση αυτή των αρμοδίων αποδείχτηκε ορθή, καθώς μερικές ώρες αργότερα η κατάσταση στο σκάφος χειροτέρεψε με αποτέλεσμα την άμεση επέμβαση του ελικοπτέρου του ΠΝ, το πλήρωμα του οποίου διέσωσε το εξαμελές πλήρωμα του φορτηγού, αποτελούμενο από τέσσερις Τούρκους, ένα Γεωργιανό και έναν Αζέρο που το μετέφερε στη Σούδα.

Λ.Σ.Μ.