Της Σοφιας Σπιγγου

"Φειδωλός" ήταν αρχικά ο Γιάννης Σμπώκος στην κατάθεσή του σχετικά με τις απειλές που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του. Όταν πια συνειδητοποίησε ότι τα στοιχεία της αστυνομίας είναι αρκετά, αποφάσισε να μιλήσει.

Τι έλεγε στην αρχή

Όταν ρωτήθηκε αρχικά για τον Π. Βλαστό και αν ερχόταν σε επαφή με άλλους κρατούμενους της ΣΤ' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού και Γ. Σμπώκος είπε: "Ήμουν τότε εργαζόμενος στη φυλακή, στην πτέρυγα ΣΤ' πήγαινα μένω για να ξεκουραστώ και γενικά δεν είχα πολλές επαφές με τους συγκρατούμενούς μου. Το μόνο που θυμάμαι, είναι ότι όταν ήρθε στην πτέρυγα δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση, καταρχάς διότι αδειάσανε 8 κελιά του υπογείου της ΣΤ' που έμεναν παλιά μέλη της 17Ν με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πολλά άτομα στο ιςόγειο της πτέρυγας και μια γενικευμένη ανησυχία των κρατουμένων σ'αυτή την πτέρυγα, όπου κρατούνταν άτομα για οικονομικά εγκλήματα, να μένει αυτός ο άνθρωπος".

Σχετικά με τα χρήματα και τον χρυσό που οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να λένε ότι είχε ο Γ. Σμπώκος σε τράπεζα στην Ελβετία, ο ίδιος ανέφερε πως η υπόθεση Τσοχατζόπουλου "δημιούργησε μια πλαστή και αναληθή εικόνα γύρω από το πρόσωπό μου, η οποία δεν αποκλείεται να οφείλεται και σε λόγο σκοπιμότητας άλλων. Αν διέθετα τέτοια ποσά, είναι προφανές ότι έδινα ένα πολύ μικρό μέρος για να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα εκβιασμών μέσα στη φυλακή.".


Η αλλαγή στα όσα καταθέτει

Με την αποκάλυψη των αστυνομικών των στοιχείων για τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθετήθηκαν σε οικεία του πρόσωπα, αποφασίζει να μιλήσει. Ισχυρίζεται οτι δέχτηκε απειλές από το Γ. Σκαφτούρο και ότι σε μεταγενέστερο χρόνο ο Π. Βλαστός, που τον είχε καλέσει να μιλήσουν μέσω του Χρ. Πατουχέα (κατηγορούμενος και προφυλακισμένος πλέον στην υπόθεση Ξηρού), του είχε πει ότι αν δεν ανταποκριθεί, ο Γ. Σκαφτούρος "θα προχωρήσει, γνωρίζουν τα πάντα, αδελφές, σπίτια, κτλ".

Σχεδιαγράμματα και κατόψεις κτιρίων στο κύκλωμα

Αυτοσχέδια σχεδιαγράμματα φυλακών, αλλά και κατόψεις διαμερισμάτων, που δεν φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα της αστυνομίας. Τα έγγραφα βρέθηκαν έπειτα από έλεγχο στην οικία της κατηγορούμενης Καρπούζου, η οποία στην κατάθεση της υποστηρίζει ότι όλα περιλαμβάνονταν σε φάκελο που της είχε δώσει η Ευαγγελία Βλαστού, με το σκεπτικό ότι ο Π. Βλαστός θα έστελνε κάποιον να τα παραλάβει.

Μετά από εντολή Βλαστού, η ίδια τα αντέγραψε και παρέδωσε τα αντίγραφα σε άγνωστο άτομο, ενώ κράτησε τα πρωτότυπα στο σπίτι της τα οποία δεν κατέστρεψε ποτέ. Ανάμεσα στα επίμαχα έγγραφα, είναι σχέδια φυλακών, αλλά και κατόψεις σπιτιών και διαμερισμάτων, τα οποία όμως από τη δικογραφία δεν ξεκαθαρίζεται σε ποιούς ανήκουν.